Berta Sándor

A bitcoin betiltásáról tárgyalt az EU

A szervezet egy ideje a népszerű kriptovaluta ellen kampányol és ezt nem csak nyíltan teszi.

Erik Thedeen, az Európai Értékpapír-piaci Hatóság alelnöke és a Svéd Pénzügyi Felügyelet vezetője januárban azt javasolta az illetékes pénzügyi hatóságoknak, hogy az Európai Unióban be kellene tiltani a kriptovaluták bányászatát. A szakember azzal érvelt, hogy a jelenlegi Proof-of-Work-Mining (PoW) gyakorlat megakadályozhatja a megfogalmazott európai uniós klímavédelmi célok elérését. A PoW a szükséges számítási teljesítmény miatt rendkívül energiaintenzív, ezért helyette az energiahatékonyabb Proof-of-Stake (PoS) gyakorlatot kellene engedélyezni. Márciusban kikerült a kripto-szolgáltatások biztosításával kapcsolatos európai uniós irányelvek (MiCA) végleges tervezetéből egy rész, amely a bitcoin európai betiltását vonta volna maga után.

Most viszont a Netzpolitik.org nyilvánosságra hozott olyan dokumentált beszélgetéseket, amelyek azt bizonyítják, hogy az Európai Unió a bitcoin betiltásán dolgozott. Az anyagokban a szervezet munkatársai egy lehetséges bitcoin- és kriptovaluta-kereskedelmi tilalom megvalósításáról beszéltek. A fő indok a népszerű virtuális fizetőeszközzel szemben az annál alkalmazott PoW gyakorlat volt, amelyhez nagy teljesítményű számítógépekre van szükség. A svéd és az európai uniós hivatalnokok tavaly novemberi virtuális megbeszélésén felmerült, hogy a digitális pénznél a PoS gyakorlatra kellene átállni.

Az egyeztetésen általános volt az az álláspont, hogy minden más kriptovaluta-közösséget védeni kell, de a bitcoin-termelőket és -tulajdonosokat nem. Az egyik résztvevő kiemelte, hogy a virtuális fizetőeszköz tulajdonosai tökéletesen tisztában vannak a nagy árfolyam-ingadozásokkal és ezért sincs szükség további védelmi intézkedésekre. Egy másik személy pedig direkt rá is kérdezett arra, hogy az Európai Uniónak be kell-e tiltania a PoW gyakorlat alapján dolgozó digitális pénzeket és azok kereskedelmét. A választ a dokumentumban kifeketítéssel elrejtették, amit azzal indokoltak, hogy az Európai Bizottság védeni szeretné a "folyamatban lévő döntési eljárást".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #13
    triggered :D



  • bdzsana #12
    "Az az 1%, a többi nem önt magából semmit"
    Lehet hogy igazad van, nem végeztem reprezentatív felmérést, de az én körömben nem ezt tapasztaltam, már lassan a fodrászom is kriptóelőadást tatrtott nekem hajvágás közben.
  • bdzsana #11
    Pont az a baj, hogy a kettő üti egymást. A volatilitás miatt kedvelik, ami pedig fizetési tulajdonságait rontja. Egy stabil fizetőeszköz nem vonzó, nem áramlik bele annyi pénz, mert nem kecsegtet azzal, hogy holnap már nem kell bemenned dolgozni a mekibe. Épp ezért hiába várod hogy magától elhaljon a kevésbe hatékony technológia az új megjelenésével, mert nem a technológiába fektetnek. Minél jobb és stabilabb fizetőeszköz lenne egy coin annál szarabb befektetés. Épp ezért én helyesnek tartom hogy a PoW-ot erőből nyirják ki. Technológialag meg van az alternatívája, így a spekulánsokon és bányászokon kívül nem igazán maradt más érv mellette.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2022.04.26. 15:22:34
  • marci33 #10
    Bekellene tiltani az egész kriptósdit úgy ahogy van! Azokat a szolgáltatásokat nagyon messze el kell kerülni amik saját kriptovalutákat használnak, kivétel nélkül mind csalás mindegy hogy mi! Egy hatalmas lobbi van mögötte ami fórumokon közőségi média platformokon, videómegosztókon veri át evvel kapcsolatban, vezeti félre az embereket. Fórumokon (mint a gyakorikérdések) szó szerint figyelik a kulcsszavakat, kiírt kérdéseket és szervezetten csoportosan veszik hülyére az embereket. Az oldal tulajdonosai ezt támogatják és segítik. A reklámokon kívül ebből élnek hogy ehhez hasonló lobbik működését támogatják. Kő keményen a programozóknak és a létrehozóknak kezébe vannak ezek a pénzek. Fizetésre túlárazott költségek mindenütt, kis összegekkel való utalásra a Bitcoin teljesen alkalmatlan. Felpumpálják majd leverik effektus megy mindegyiken kivétel nélkül. Semmi sem igaz abból amiért a hívei érvelnek melette. A probléma ott van hogy szolgáltatások mőgé raknak be ilyen egyedi kriptókat. A történet zömében az aki létrehozta a legtöbb coin az ő kezében van. Ha jó magasan van szépen eladja, az egész beesik és viszlát. Modernkori lopás ahol akik készítik, reklámozzák, lenyúlnak hatékonyan kitudnak bújni a felelőségre vonás alól! Youtube pofátlanul segíti őket ebben avval hogy a videók alatt csak azok a hozzászólások jelennek meg ami a feltöltőnek megfelel. A sok közül amit létrehoztak egyetlen egy sincs ahol gyors és ingyenes az utalás, van mögötte fedezet hogy egy stabil értéktartás ami védve van attól hogy dróton rángassák az árfolyamot. És egyben védve van attól is hogy egy központi programozó egy gombnyomással dróton rángassa az egész rendszert a felhasználók beleegyezése nélkül! 3 évig foglalkoztam vele aktívan, köze sincs a valósághoz annak amit mondanak róla!
  • uwu2020 #9
    Az idióták jellemzően buknak rajta. Egyébként a BTC tényleg nem hasznosabb mint az aranyrudak amiket széfekben őriznek, de látod hogy az is létezik, még ha nem is érted minek. Az alcoinok közt sok igazán hasznos is akad, a DEFI-re nehéz lenne ráfogni, hogy haszontalan.
  • HubaBuba #8
    mert olyan idióták zöme adja-veszi, akik elszakadt attól vagy csak leszarja, hogy ténylegesen értéket termelő munkával tegyen szert haszonra...
  • uwu2020 #7
    Az meg minek? Pont ez a lényege, hogy nem kell hozzá ilyesmi, csak egyetértés az árfolyamban; az meg megvan minden alkalommal, mikor vesz vagy elad valaki.
  • igazamvanvagyig #6
    nem is kellett volna engedelyezni.nincs mogotte befektette munka,sem ertek,fedezet,semmi.
  • AcsMarci #5
    "Épp azért hiába várod hogy fejlődjön a technológia, nem fognak rá áttérni mert nem arra való, hogy hatékony fizetési alternatíva legyen hanem arra hogy barmok szerencsejátékozzanak."
    Ha a hülyékkel számolunk, akkor ugyan ezen az elven a különböző valuták/devizák és a részvények is életképtelenek és arra vannak, hogy a "barmok szerencsejátékozzanak". De nem arra van, mint ahogy a bitcoin sem. Attól, hogy sok hülye is beszállt, még a dolog nem hülyeség. Ugyan ezek az emberek bármibe befektetik a pénzüket, ami nagy hozamot ígér. Nem véletlen, hogy annyi pilóta/piramis játék van és nem véletlen, hogy a csalók milliárdokat tudnak szakítani ezekkel, de erről nem a technológia, a részvények vagy más FOGALMAK tehetnek, hanem a hülye és lusta emberek.
    Nekem is vannak kriptó befektetéseim, csak BTC és vannak részvényeim is. Gazdag nem leszek belőle, mert 0.5-2%-t hozok a nagy tételeken, néha kisebb összegezőekkel kockázatosabbakat is bevállalok (10-20 ezrekről van szó), de évek óta követem őket folyamatosan. Minden nap nézem a híreket, utánaolvasok, számolok és úgy kereskedem.
    "kriptofanok 99%-a önti magából a bs-et" Az az 1%, a többi nem önt magából semmit, a 90% úgy van vele, mint a részvény opciókkal, megtartja magának, maximum szűk körben beszéli meg az ismerőseivel, mert tudja, hogy minél többen tudnak valamit, az a tudás annál kevesebbet ér. Mindenig mindenhol az az 1% a leghangosabb, aki annyira ért hozzá, mint a félkarú rablóhoz.
  • bdzsana #4
    "Nem feltétlenül kellene elhagyni a POW-t, a túlbányászás ellen elméletben létezik megoldás, csak nem csinálják, mert a csicska bányászok nem fogadnák el. Ha máshogy nem megy tényleg POS-ra kell váltani. Ha jó megoldást akarnának támogatni kellene a fejlesztéseket, nem tiltogatni azt amiről lövésük sincs."

    Leírtad a problémát. Valamelyik nap vitáztam egy kriptofannal, aki lehülyézett mert nem értem mekkora technológia, meg ebben van a jövő, meg mi mindent kivált stb.
    Aztán 5 perccel később leírta másnak, hogy ő igazából a legvolatilisebb, leghaszontalanabb coinból vásárolt be ami igazából semmire nem jó mert spekulál és azon lehet sokat nyerni....

    A kriptofanok 99%-a önti magából a bs-et, aztán kiderül neki is csak a lambo jár a fejében amit soha nem fog megkapni. Épp azért hiába várod hogy fejlődjön a technológia, nem fognak rá áttérni mert nem arra való, hogy hatékony fizetési alternatíva legyen hanem arra hogy barmok szerencsejátékozzanak. Már most vannak sokkal korszerűbb és hatkonyabb megoldások, de mégis a legelavultabb, legnagyobb tranzakciósköltségű és legnagyobb energiaigényű kriptók a legnépszerőbbek.

    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2022.04.26. 09:39:25