Gyurkity Péter

Nem csökkennek a grafikus kártyák árai

Durván kétszer annyit kell fizetnünk értük, mint a gyártók által ajánlott ár.

Még novemberben írtunk arról, hogy a grafikus kártyák soron következő generációja nagy ugrást ígér, eközben azonban a felhasználókat sokkal jobban izgatja a jelenleg elérhető példányok magas ára. Ez a jelek szerint továbbra is megmarad, nem úgy tűnik, hogy az emelkedő trend a közeljövőben megtörik.

A napokban egy érdekes felmérés fontosabb eredményeit vehettük szemügyre egy német oldalon, amelyben az ottani főbb forgalmazók, így például a Mindfactory, a Caseking, valamint a Computeruniverse által szolgáltatott adatokra támaszkodva összegezték a jelenlegi generáció aktuális árait. Ebből rögtön kiderül, hogy a trend nem ért véget, az eredetileg tervezetthez képest jóval magasabb szint továbbra is velünk marad, hiszen a tavalyi év utolsó periódusában a némileg enyhülő chiphiány, a kártyák jobb elérhetősége ellenére is tovább emelkedtek az árszintek, emiatt pedig átlagosan csaknem kétszer annyit kellett kiadnunk az egyes példányokért, mint a gyártók által ajánlott hivatalos ár.

Fontos megjegyezni, hogy a felmérésben kizárólag a friss generációba tartozó grafikus kártyákat, tehát a Radeon RX 6000- (RDNA 2), valamint az nVidia GeForce 3000-sorozat (Amper) tagjai jelennek meg, a régebbi fejlesztésekre ezúttal nem tértek ki. Megjegyzik, hogy az utolsó, nemrég lezárult negyedévben az elérhetőség terén komoly javulást láthattunk, ez azonban nem hozta lejjebb a forgalmazók árait, emiatt pedig felmerül annak lehetősége, hogy a chiphiány komoly enyhülése, illetve annak fokozatos megszűnése (amelyet 2023-ra, vagyis a jövő évre vetítenek előre) szintén nem hozza magával a sokak által remélt drasztikus változást. Könnyen lehet tehát, hogy a jelenlegi szintről már nem térünk vissza a korábbi állapotokhoz.

A helyzeten talán az Intel ARC-család befutása változtathat, amennyiben ugyanis egy komoly harmadik szereplő tör be a piacra, ez nagyobb versenyre késztetheti a meglévő párost.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PLaci #33
    Bitcoint nem.
    De altcoinokat igen.
  • Voltan #32
    Régen én is dolgoztam diagnosztikai képalkotásos területen, igaz, nem a munkaállomások voltak az elsődleges területem. Valahogy mindig azt hittem, hogy azokban erősebb cuccok vannak. Elég bele egy olyan gpu is?
  • ttt1 #31
    Nem akarom különösebben védeni a bányászokat, de amiket "bemutattak" mint mining kártya az egyrészt az előző generációs chipekre épültek és a fogyasztásuk meg a teljesítményükhöz képest magas volt. Illetve az ára meg annyiba került mint egy rendes vga-nak. Akkor miért azt vegye a "polgár"? Legyen fele annyi máris jobban fogyott volna.
  • dyra #30
    Azt már ezer éve nem bányásznak VGA kártyával.
  • Sir Cryalot #29
    PC gamingnek olyan szinten van over hogy az minden várakozást felülmúl :D

    https://jcgt.org/published/0004/04/01/

    eddigse volt értelme kliensenként leszámolni ugyanazt és eddig is tudták hogy értelmetlen, de mostmár végképp egyértelmű hogy semmi keresnivalója 150mm2-nél nagyobb chipeknek mezei felhasználóknál.
  • Munkas #28
    A kártyák ára kb. avval arányos, amennyi bitcoint ki lehet vele bányászni.
    Olyan mint a villany: a németek kitalálták, hogy nekik a környezetvédelmi ideológia megéri a napelem meg szélturbina 3-4-szeres termelési árát. Persze az áramtőzsdén a kereskedőiknek ez már nem szempont, így simán licitálnak a lepukkant ukrán atomerőművek termelésére. És mivel nekik még a tripla ár is jó biznisz (különösen, amikor nem süt a nap), ezért a csóró országokban (mint pl. nálunk) is felmennek 3-4-szeresére az árak.
  • Csucse #27
    Sőt, most hogy beszakadt a kazah coinbánya ipar, várhatóan még drágulnak idén, míg nem rendeződik a piac...
  • Tetsuo #26
    Ha bányászatra külön kártyákat gyártanának, az ugyanúgy lefoglalná a játékos kártyák elől a gyártósorokat, mert ugyanazon technológiára épülnének.
    A szükséges kapacitás, amit (nagyon) rosszul becsült mindegyik gyártó. Persze az is érdekes, hogy több év után sem normalizálódik a helyzet...
    Természetesen nem "rohad rájuk a sok kártya", hiszen azért drágább a kelleténél, mert így is eladható. Ha nem kellene ennyiért, olcsóbb lenne.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2022.01.09. 00:46:37
  • wraithLord #25
    Igen, tulajdonképpen arra céloztam, hogy eddig sem az hajtotta a "gémer ipart", aki középszerű gépet vesz. Aki nem, az pedig nagyon drágán is megveszi.
    Mondjuk mostanában én sem középszerű gépet veszek, csak videókártyára nem költök, mert nem játszom sokat, és akkor is régebbi játékokkal, amihez nem kell a legújabb/legerősebb videókártya. (És a munkámhoz is erős processzor és sok memória kell, erős videókártya nem.)
  • janos666 #24
    Ja, majd pont az Intel nyomja le az árakat. :D Még akkor is drága lenne a kártyájuk, ha mindenki más olcsóbban adna jobbat.