33
 • PLaci #33
  Bitcoint nem.
  De altcoinokat igen.
 • Voltan
  #32
  Régen én is dolgoztam diagnosztikai képalkotásos területen, igaz, nem a munkaállomások voltak az elsődleges területem. Valahogy mindig azt hittem, hogy azokban erősebb cuccok vannak. Elég bele egy olyan gpu is?
 • ttt1
  #31
  Nem akarom különösebben védeni a bányászokat, de amiket "bemutattak" mint mining kártya az egyrészt az előző generációs chipekre épültek és a fogyasztásuk meg a teljesítményükhöz képest magas volt. Illetve az ára meg annyiba került mint egy rendes vga-nak. Akkor miért azt vegye a "polgár"? Legyen fele annyi máris jobban fogyott volna.
 • dyra
  #30
  Azt már ezer éve nem bányásznak VGA kártyával.
 • Sir Cryalot
  #29
  PC gamingnek olyan szinten van over hogy az minden várakozást felülmúl :D

  https://jcgt.org/published/0004/04/01/

  eddigse volt értelme kliensenként leszámolni ugyanazt és eddig is tudták hogy értelmetlen, de mostmár végképp egyértelmű hogy semmi keresnivalója 150mm2-nél nagyobb chipeknek mezei felhasználóknál.
 • Munkas
  #28
  A kártyák ára kb. avval arányos, amennyi bitcoint ki lehet vele bányászni.
  Olyan mint a villany: a németek kitalálták, hogy nekik a környezetvédelmi ideológia megéri a napelem meg szélturbina 3-4-szeres termelési árát. Persze az áramtőzsdén a kereskedőiknek ez már nem szempont, így simán licitálnak a lepukkant ukrán atomerőművek termelésére. És mivel nekik még a tripla ár is jó biznisz (különösen, amikor nem süt a nap), ezért a csóró országokban (mint pl. nálunk) is felmennek 3-4-szeresére az árak.
 • Csucse
  #27
  Sőt, most hogy beszakadt a kazah coinbánya ipar, várhatóan még drágulnak idén, míg nem rendeződik a piac...
 • Tetsuo
  #26
  Ha bányászatra külön kártyákat gyártanának, az ugyanúgy lefoglalná a játékos kártyák elől a gyártósorokat, mert ugyanazon technológiára épülnének.
  A szükséges kapacitás, amit (nagyon) rosszul becsült mindegyik gyártó. Persze az is érdekes, hogy több év után sem normalizálódik a helyzet...
  Természetesen nem "rohad rájuk a sok kártya", hiszen azért drágább a kelleténél, mert így is eladható. Ha nem kellene ennyiért, olcsóbb lenne.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2022.01.09. 00:46:37
 • wraithLord
  #25
  Igen, tulajdonképpen arra céloztam, hogy eddig sem az hajtotta a "gémer ipart", aki középszerű gépet vesz. Aki nem, az pedig nagyon drágán is megveszi.
  Mondjuk mostanában én sem középszerű gépet veszek, csak videókártyára nem költök, mert nem játszom sokat, és akkor is régebbi játékokkal, amihez nem kell a legújabb/legerősebb videókártya. (És a munkámhoz is erős processzor és sok memória kell, erős videókártya nem.)
 • janos666 #24
  Ja, majd pont az Intel nyomja le az árakat. :D Még akkor is drága lenne a kártyájuk, ha mindenki más olcsóbban adna jobbat.
 • Nos
  #23
  Sokaig akartam uj kartyat venni, de az ara miatt hanyagoltam. A Geforce Now ingyen is hasznalhato, de ha tobbet jatszottam, vettem egy havi elofizetest. A mai arakon egy jo kartya araert jo sok evig el lehet jatszani, es maxra tudok tolni minden grafikai beallitast. A cloud gaming kezd beerni, par ev mulva mar csak nagyon kevesen akarnak majd jatekra vgat venni.
 • BladeW
  #22
  A direkt bányászatra gyártott GPU-k azért nem lettek sikeresek, mert a bányászok nem tudják eladni használtan, miután szétfüstölték.
  Utoljára szerkesztette: BladeW, 2022.01.07. 20:50:50
 • Kryon
  #21
  Remélem RX470 még kibír 1-2 évet, addigra igp utol is éri teljesítményben, akkor majd újítok valami erős APU-ra, a vga-kat meg kenjék a hajukra ennyiért. Ha nyernék a lottón, ilyen irreális árat akkor se adnék értük.
 • lammaer
  #20
  Szerintem a gamerséget nem az definiálja hogy min játszik, hanem az hogy mennyit.

  Napi 4-6 órát játszó emberre nehéz azt mondani hogy nem gamer, ha nem milliós géppel tolja.

  Nagyon sok steames ismerősöm akivel együtt játszunk tolja a játékokat egy nap, és az a kategória amit te is képviselsz: középszerű gép, upgrade 2-3 évenként és akkor se feltétlenül a legdrágább.

  Sokan pl nem dőltek be a 4k örületnek se, ami pl videókártya ügyben nagyon megterhelő lenne pénzügyileg :)
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2022.01.07. 19:28:23
 • wraithLord
  #19
  Szerintem a gamerek eddig sem az olcsójános kategóriába tartoztak, hanem kibaszottdrága gépeket építettek, ráadásul évente vagy kétévente beújítva, szóval a gémerek akkor is vették, most is veszik, és bármi is legyen, venni is fogják a videokártyákat. Ezért nem történik semmi.

  Én is tulajdonképpen gémer vagyok (vagy legalábbis voltam), mert sokat játszom, de világ életemben beértem középszintű vagy középszar grafikai beállításokkal.
  A nagybetűs gémerekre az a jellemző, hogy amint egy új játék fps száma 120 alá megy 2k-ban ultrán a jelenlegi gépen, rögtön cserélnek valamit benne vagy cserélik az egész gépet. Én ezt mindig is leszartam, gyerekkoromban és fiatalabb koromban kényszerből, mert nem volt pénzünk/pénzem fasza gépre, de igazából megszoktam, hogy full grafika nélkül is lehet játszani, és nem is igényeltem. Egy ideje pedig már megengedhetném magamnak, hogy annyit költsek gépre, amennyit akarok, de most már nem érdekel az egész. Néha eljátszogatok páréves játékokkal, ami elmegy a szerencsétlen GTX 1060-omon, és ennyi, ennél többet nem igénylek.

  Tehát gyakorlatilag az nem "gémer", aki szerint drágák ezek a kártyák (és nem veszi meg). Csak szeret játszogatni.
 • lammaer
  #18
  "előállhat az a helyzet, hogy a gamerek elmentek más platformokra."

  Az stratégiai játék kedvelőként mégis hova menjek? A konzol nem opció, és az új generációnál ott is ment ez a hiánygazdaság...
 • lammaer
  #17
  Ha véletlenül bekrepál az annó 40.000ért vett R9 Fury kártyám, szerintem az lesz a pillanat amikor 46 éves fejjel végre sikerülni fog megszabadulni a játékfüggőségemtől.

  Mert nincs az az isten, hogy én egy ilyen teljesitményű kártyáért kiadjak 150.000 forintot, ha meg előrébb is szeretnék lépni akkor 300+
  Megtehetném, mert van mit a tejbe aprítani, de egyszerűen az ár-érték arány érzékelőm tiltakozik ez ellen.
  Ennyi pénzből kényelmesen megjárok egy távolkeleti utat pl

  (kb mint a méregdrága festményeket meg antik tárgyakat amiket milliárdokért adnak vesznek a piacon, de az én szememben semmit nem érnek, ha lenne rájuk pénzem akkor se vennék egyet se. Vagy mondjuk a belvárosi lakások vagy budai villák - menne a franc oda. De ugyanígy vagyok a luxusautókkal is.)

  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2022.01.07. 17:58:46
 • wraithLord
  #16
  "Durván kétszer annyit" ?

  Van az 3x annyi is. :D Vagy akkor mégis csökkenek a kártyák árai. Egyébként csoda, ha nem nőnek, mitől csökkennének. :D
 • robicarlos6
  #15
  Egyébként hitte bárki is hogy fog?
  Utoljára szerkesztette: robicarlos6, 2022.01.07. 16:42:05
 • ntex
  #14
  Úgy hallottam több forrásból is, hogy garanciális csere csak akkor van ha nincs jelentős árkülönbség a vásárláskori, és a jelenlegi árak között. Vásárláskor a kártyám 80.000 forint körül volt, most 260.000 alatt nem lehet kapni sehol sem új árban. Ilyen esetben felajánlják hogy adnak mást az akkori értékének megfelelő árkeretben (~80.000), vagy ha nem kérem akkor max visszafizetik az akkori vásárlási árat, de azt meg a mostani árak mellett kb a hajamra kenhetek. Mit kapnék ma 80.000-ért? GT 1030-at? Csak mert a 1660-nál kb. 50%-al gyengébb 1050Ti is 150.000-nél kezdődik. Hát köszi...
 • RJoco
  #13
  Hehe.
  Én ezt mondom, mióta elkezdett minden honnan az folyni, hogy ez nem normális ár. Pedig DE!
  A computeruniverse-nél a kártyám most 1600 és nincs is raktáron. Én egész jó áron vettem 1300-ért augusztus végén a mediamarkt-on. Ott most nincs is. Még elérhetetlen darab sem.
  Akármi is legyen a bányászattal, nem fogja annyira leverni az árakat, hogy az a felpsanolt közönségnek jó legyen. Ezt a cikkírók cseszték el, de nagyon. És azért a gyártók is ludasak benne, természetesen. De a hírverésen sokkal több múlik.
  Szóval.
  Viszlát régi játékosok! Üdv új és drága világ!
 • TSImike
  #12
  Röntgenekhez és CT-hez rakunk össze munkaállomásokat, és az RX550 szinte az egyetlen jelenleg kapható kártya amit megtalálható a gyártó által jóváhagyott listán. Kicsit nehezen tudom megmagyarázni a vezetőségnek, hogy amit régen 30-40 ezer körül vettünk az most miért 100.
 • Master91
  #11
  azért azt ne várd meg
 • robicarlos6
  #10
  Lassan csődbe megy a coin piac és végre csökken majd...minden irányból szopja most a coin a nagy vastag kalippót
 • dyra
  #9
  A többi komponens ára nem emelkedett olyan mértékben a chiphiány a COVID és minden más ellenére sem. Ez azt jelenti, hogy nem a builderek okozták az áremelkedést.

  Itt a bányászat lesz a ludas. Az az egyetlen ami szívja fel folyamatosan a VGA kártyákat.

  Lehet, hogy rövid távon ez jó a gyártóknak de hosszabb távon , amikor a VGA kártyákkal történő bányászat elavulttá vagy meghaladottá válik akkora előállhat az a helyzet, hogy a gamerek elmentek más platformokra.

  Szóval csak a gyártóknak kellene megoldani. És a megoldás az lenne, hogy megfizethető VGA-kat gyártanak a belépő - középszintre. Amit valami úton módon eljuttatnak a vásárlóknak akár új csatornákon.
 • PLaci #8
  Ha garanciálisan hibásodik meg, akkor nem kell aggódnod.
  Volt próbálkozás direkt bányászatra gyártott GPU -kra, de látszólag nem voltak (eléggé?) sikeresek.
  A jelenlegi piaci szűkület egyébként a kereslet többszöröződése miatt alakult ki, az járvány miatt otthon ragadottak tömegesen fedezték fel a DIY számítógépek világát:
  - Aki YouTube nézéssel próbálta elütni az időt, azoknak tömegesen dobta fel az algoritmus az olyan csatornákat mint az LTT vagy a Gamers Nexus.
  - Nagy hírverést kapott a Verge elb*szott PC-építési videója, ismét tömegével találkoztak az emberek a Verge hibáit soroló videókkal.
  - Henry Cavill PC építési videója is beleillik a trendbe.
  - Aki nem PC-t épített az konzolt vett. Ráadásul kijött a legújabb konzol-generáció. Mi is van a konzolokban? AMD APU, amiknek a legyártásához ugyanazok a gyártósorok kellenek...

  Ne a gyártókat hibáztasd, mind az AMD, mind az Nvidia rekord mennyiségű GPU -t dobott piacra. A kínálat nem tud lépést tartani a kereslettel.
  Pont e miatt (is) lép be most az Intel a GPU piacra.

  Én 2020 elején vettem egy használt GTX 980ti -t. Most minimum dupla áron tudnám eladni, ha lenne mire lecserélnem...
 • Cat #7
  160e egy ps5, hozzá 18ezer az egy éves előfizetés, amiért havonta 5 játékot adnak ingyen. Szerintem megéri.
 • rvn
  #6
  Sajnos nem fog rájuk rohadni, így is elviszik. Ugye nálunk még a jó erős forint is rátesz az árra. Bár majdnem mind1 hogy 380 vagy 400 ezer egy középkategóriás kártya, ígyse úgyse engedhetem meg magamnak.
 • rvn
  #5
  Látja a kereskedő, mega gyártók is, hogy ha így is veszik had akkor jó ez így, maradok az 5600 xt nél, még jó áron vettem kb 100 ezerért. Akkor kellett volna venni 2-t :)
 • Gabbbbbbbbbbbb
  #4
  Nekem 1060-am van, de hasonlóan gondolkodom. Ha megdöglik esetleg veszek aprón egy GTX950-960-at. (Celeste-nek az integrált is elég, úgyis évekbe fog telni, mire mindent megcsinálok abban a játékban.)
 • traz
  #3
  Miért cseszték volna el? Eladják a kártyákat? El...
 • dyra
  #2
  Dettó. Van egy egész jó gépem 32GM RAM Intel 10600KF egy gagyi VGA-val mert a korábbi erős kártyámat beraktam a fiam gépébe. Nem fogok kiadni ennyi pénzt VGA kártyára akkor inkább nem játszom. Illetve most régebbi játékokkal tolom. Elvagyok azokkal is. Ott rohadjon meg rajtuk mind. (1030-ért meg rx 550-ért nem vagyok hajlandó 50 - 100 között fizetni totál hülyének vagyunk nézve)
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2022.01.07. 10:58:39
 • ntex
  #1
  Jó kilátások, tehát ha megdöglik ne adj isten a 1660-as kártyám, akkor ennyi volt, mert csere darabot se fogok kapni, hiába garanciális. Igazából komédia ez az egész ami van. Már ott elcseszték a gyártók, hogy bányászatra eleve nem külön kártyákat gyártottak, hagyták hogy kiürüljenek a polcok és felmenjenek az árak. Én meg 300.000 forintot biztos nem fogok egy alapból 80.000 forintos kártyáért adni. Remélem rárohad az eladókra az összes, az ajtóval együtt.
  Utoljára szerkesztette: ntex, 2022.01.07. 10:47:18