Gyurkity Péter

Nagy ugrást ígérnek a következő grafikus kártyák

A teljesítmény mellett azonban a fizikai méret és a hűtési igény is növekedni fog.

Az AMD terveivel kapcsolatban a napokban arról írtunk, hogy a szerverek terén már 128 magos példányokkal készülnek, viszont a grafikus kártyák szegmensében is egymást követik az újabb és újabb hírek. Most mind az AMD, mind pedig az nVidia elképzeléseit kivesézhetjük, néhány érdekes hardveres részlettel.

A kiszivárogtatóként jól ismert Greymon55 osztotta meg friss értesüléseit saját Twitter-lapján az érdeklődőkkel, ezen rövid bejegyzésekben a jövőre várható generáció legerősebb tagjait villantja fel nekünk. A Radeon-család esetében azt láthatjuk, hogy a Navi 31 összesen 60 WGP-vel (workgroup processor) érkezik, amely 15360 shader ALU-t jelent, megtartva a jelenleg is alkalmazott, 256 bites memóriabuszt, amely legfeljebb 32 GB memóriát szolgálna ki, akár 512 MB Infinity Cache, valamint MCM-kialakítás kíséretében. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az egyes komponensek eltérő gyártástechnológián készülnek majd, az AMD a jelek szerint 5 és 6 nanométeres csíkszélességet alkalmazna, amennyiben azonban sikerül ezen kártyákat 2,4-2,5 GHz-es órajellel piacra dobni, az FP32-műveletek terén akár 75 TFLOPs is elérhetőnek tűnik, bár az is nyilvánvaló, hogy a fogyasztás is alaposan megugrik, mint ahogy a hűtési rendszerrel kapcsolatos igények is növekednek majd.

A GeForce háza táján szintén dolgoznak az új sorozaton, annak képviselőin, amelyek nagyjából ugyanazon periódusban bukkannak majd fel a piacon. Az Ada Lovelace, azon belül is az AD102, monolitikus kialakítással futna be, egységesen 5 nanométeres gyártástechnológiával, 144 shader modullal, összesen 18432 CUDA-maggal. A memóriabusz 384 bites lenne, ezzel már az egyéb, kifejezetten sávszélesség-érzékeny feladatokra is alkalmas lenne a kártya, az órajel pedig valószínűleg 2,3 és 2,5 GHz között lenne, amivel 85 és 92 TLOPs közötti teljesítmény lenne elérhető. A fogyasztás terén még kissé a sötétben tapogatózunk, úgy tűnik azonban, hogy mindkét gyártó igénybe veszi majd a PCI Express 5.0 szabvány kisegítő csatlakozóját, és míg az AMD esetében 350 és 550 watt közé teszik az étvágyat, a csúcskategóriás GeForce 450 és 650 watt között helyezkedne el.

Mindkét sorozat a jövő év második felében jelenne meg, nagyjából egy év múlva – a felhasználók számára nyilván az lesz a nagy kérdés, hogy milyen árakon (és mennyiben) lesznek majd beszerezhetők ezek a kártyák.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #26
    Beírtam már ide pár napja, csak az önkénymoderációnak nem tetszett és törölték. Bárkivel kiállok egy tesztre, egy 8k tv-t kiteszünk átlagos kanapé távolságra és én hajtom meg különféle felbontásokkal, SOHA NEM FOGJA TUDNI MEGMONDANI SENKI pontosan hogy éppen mit kap a tv!!! Hogy 4k fullhd vagy éppen 8k ami éppen megy... persze nyilván látszik a különbség, HA ELÉG KÖZEL MÉSZ... de a normál kanapé távon csúszik meg ez az egész szemfényvesztés, mert az nincs olyan közel ugyebár...
  • CrazyAchmed #25
    Részben egyetértek Lapajka kollégával, de... Maga a 3090 nem is játékra való, elég csak megnézni, hogy játékok alatt mennyi + fps-t nyerünk egy 3080/3080ti-hoz képest, ezzel szemben viszont az ára mennyivel magasabb. A fullHD okfejtéssel nem értek egyet. Persze, ha túl kevés az fps, akkor "jó az", de egy nagyobb méretű monitoron lehet látni a különbséget.
    Én egy 3080-at használok, és nem vagyok egy csilliárdos. Persze fáj az az 500+ ezer ft, mert nem ezt szoktuk meg, de abban a korban, amikor egy mobiltelefon is többszázezer (akár félmillió) ft, akkor ennyinek bele kell férnie, tekintve azt is, hogy ha most még a 1080Ti is jó, akkor a 3080-at sem kell lecserélni 1 év múlva...
  • tom_pika #24
    gtx 1050ti-t 42ezerért vettem 2 éve... rohan a világ a megsemmisülés felé!! (és ez csak félig volt vicc)
  • lammaer #23
    Hubasszus.. ránéztem az új videókártya árakra a pcx.hu-n... egy szutykos gtx 1050ti még mindig 150K +?
    Meg vannak ezek hibbanva.... az annó 40Kért vett R9 furym agyonveri...

    Értelmes videókártya nincs 100K alatt... dróntámadást minden bitcoingyanús emberre :)
  • Lapajka #22
    Mivel jobb a GTX 2080 Ti ??? 2 vagy már 3 éves, az ára nem csökken és valami 500 ezer körül volna, ha még lehetne újat kapni, de használtan sem sokkal olcsóbb ha van nagy néha... Befagytak az árak olyannyira, hogy az 5 éve csúcskártya 1080 Ti is (nyilván szintén csakis használtan) változatlan áron található, szintén ha nagy néha egy-egy példány van itt-ott hirdetve... semmit nem csökken az ára hiába több éves, hiába volt használva... ugyanúgy 200 ezer körül kapod meg... ugyanúgy a csórónak MÉG AZ SEM ELÉRHETŐ... nemhogy hármas széria... Otthoni PC-s játékra, minden épeszű tudja, hogy elég a fullhd. Nem látod, nem látjuk a magasabb felbontást, bárki bármit mond, ezt kéne végre belátni és nem sznobkodva hazudozni... Arra meg még 1080 Ti sem fontos, hanem egy erős közép vga, amit az újabbakból is 100 körül össze lehet kukázni... Tehát szuper hogy a top már több mint másfél millió forint, csak éppen nem érint már senkit a gamer világban, de már fejlett országban sem, mert ennyi pénzt nincs az a hülye aki ad értem mégha milliárdos csemete, akkor sem... teljesen elszállt és ezzel romba is dőlt ez a egész világ... és ez nem csak a bányászok hibája, hanem a pénzéhes kapzsi vállalatoké leginkább... akik tébolyultan rohannak előre a semmibe...
  • Lapajka #21
    Aha 10 millióból úgy 5 embernek...
  • TokraFan #20
    Lehet azért kapni, csak horror áron. Talán az LHR minimálisan segít a helyzeten.
    Fejleszteniük pedig kell, mert nem topoghatnak egyhelyben. A nyugati világabn azért nem olyan ritka már, hogy 4k-ban játszanak, nem a magyar nyomorból kell kiindulni, a gyártóknak sem ez a célpiaca.
  • TokraFan #19
    Nézz fel PH-ra. Elég sokaknak van.
  • ximix #18
    Az még nem ugrás csak döccenő
    Majd én HD 7870-ről ugrok egyet a RX 7870-re. . . ha lesz ilyen kártya és lesz rá pénzem
  • repvez #17
    csak mi értelme van az uj VGA generácionak ha a 3XXXesbol se tudott venni senki halando ? és hiába fejlesztenek a játékokba RTX-et meg más eljárásokat ha nincs ember aki kiprobálja és tesztelje ezeken a kártyákon.
    Feleslegesen öltek bele nagy pénzeket,mert a bányászokat ez nem érdekli.

    A másik, meg hiába a 4-8K ha senkinem játszik ekkora felbontáson, mert vagy nincs hozzá hardver Monitor vagy TV vagy pediog anynira optimalizálatlan a játék, hogy még a legjobb VGA se tudja folyamatosan megjeleniteni.