Gyurkity Péter

Kínai GPU ered a nagyok nyomába

Az új versenyző támogatja a megszokott interfészeket, ám a teljesítmény még nem ismert.

Nem is olyan régen írtunk arról, hogy kínai GPU mutatkozott be, a jelek szerint egyre több gyártó gondolja úgy, hogy komoly eséllyel szállhat versenybe ezen a területen. A régi riválisok fokozatos eltűnése után végre ismét kibővülhet az AMD és az nVidia által uralt szegmens, ehhez azonban valós teljesítményt kell majd felmutatni.

A hivatalos bejelentésben azt láthatjuk, hogy a kínai illetőségű Xindong Technology állította össze saját, házon belül kifejlesztett megoldását, amely a Fenghua No. 1 nevet kapta meg. A kártyát az Innosilicon közreműködésével alakították ki, ami azért érdekes részlet, mert ez utóbbi cég korábban már lerántotta a leplet saját, kifejezetten adatközpontokba szánt grafikus vezérlőjéről, de már az Ethereum-bányászoknak megfelelő példányokat is piacra dobták. A Xingdong szintén az adatközpontokat veszi célkeresztbe, viszont a játékosok által használt PC-ket sem hagyják le a listáról, ami nagyon ambiciózus elképzelés, mivel ezen a területen eddig csak a két nagy tudott igazán érvényesülni. A kártya ráadásul úgynevezett multi-chiplet GPU-t tartalmaz, amivel minden bizonnyal a multi-GPU rendering funkcióját szeretnék biztosítani, ezt pedig sem az AMD (CrossFireX), sem pedig az nVidia (SLI) nem teszi elérhetővé saját legújabb megoldásain, nyilván az ezzel kapcsolatos komoly nehézségek miatt.

A cég egyelőre nem közölt a teljesítményre vonatkozó adatokat, ehelyett annyit árultak el, hogy a kártya a GDDR6X-memóriát, a megszokott API-kat (DirectX, Vulkan, OpenGL, OpenCL, valamint OpenGL ES), illetve kimeneteket (DisplayPort, eDP 1.4 és HDMI 2.1) támogatja, miközben a PCIe Gen4 interfészre támaszkodik a rendszerhez való csatlakozásban. Az operációs rendszerek tekintetében az Android, a Windows, valamint a Linux megfelelő támogatása biztosított, ezzel sem lesz tehát különösebb gondunk, viszont az még egyáltalán nem világos, hogy mekkora erőt tudnak majd felmutatni ezen fejlesztéssel, mint ahogy az sem mindegy, hogy mennyiben tudják majd garantálni az egymástól nagyon eltérő játékok (és egyéb alkalmazások) megfelelő futtatását.

Hamarosan a piacon is megjelenik a kártya, a pontos menetrend és a kereskedelmi ár azonban még kérdéses.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)