Gyurkity Péter

Saját fejlesztésű kínai grafikus vezérlő jön

A fejlesztő szerint már teljesen belföldi forrásokra támaszkodnak, most jöhet a sorozatgyártás.

Az elmúlt hetekben mi is hírt adtunk egy kínai GPU hivatalos bemutatkozásáról, amelyet egy másik, némileg hasonló megoldás előzött meg. Most egy harmadik példány van érkezőben, amely készítői szerint már teljesen belföldi alapokra épül, bár ez a munkatársakra nem feltétlenül vonatkozik.

A Moore Threads névre keresztelt, tavaly megalapított cég jelezte a napokban, hogy tulajdonképpen elkészült az első, teljes mértékben házon belül kialakított megoldás, amely a jövőben akár az asztali és noteszgépes konfigurációkban is helyet kaphat, ennek megfelelően pedig játékok futtatására is alkalmas lesz. Mindenképpen érdekes szereplőről van szó, hiszen a vállalatot tavaly ősszel indították útnak, a befektetők az eddig elvégzett három körben igencsak jelentős összegekkel támogatták a fejlesztési munkálatokat, időközben pedig több olyan szakembert sikerült magukhoz vonzaniuk, akik korábban az nVidia, a Microsoft, az Intel, valamint az Arm berkein belül tevékenykedtek. Tapasztalatból és pénzből tehát nincs hiány, így hamarosan jöhet a megjelenés.

A jelenlegi tervek szerint hamarosan elindulhat az új megoldás sorozatgyártása, ennek eredményeként pedig valamikor jövőre jelenhetnek meg a piacra szánt példányok. Egyelőre a gyártási folyamat beindításán dolgoznak, a befektetőktől befolyó komoly összegek jelentős részét erre fordítják, legalább ilyen fontos részlet azonban, hogy ezen befektetők között olyan nevek szerepelnek, mint a Tencent, vagy akár a TikTok platformjáért felelős ByteDance. Legutóbb összesen 313 millió dollár áramlott be ezen támogatóktól, ez remélhetőleg elegendő lesz a gyártás beindításához, valamint a további példányok (GPU SoC-k) kifejlesztéséhez. A játékok mellett az UHD-felbontású videózás, a mesterséges intelligencia, valamint a nagy teljesítményt igénylő párhuzamos számítások is célterületnek számítanak, így egy komoly vásárlói körre is szert tehetnek majd a jövőben.

Amennyiben a cég sikerrel jár, ezzel Kína felzárkózhat a fejlett technológiák területén folyó versenyben, bár ehhez még hosszú évekre lesz szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!