Gyurkity Péter

Karácsony előtt rajtol el a James Webb

Kisebb malőr miatt csúszik néhány napot a fellövés, ez lehet az utolsó halasztás.

A James Webb-űrteleszkóp kapcsán hosszú éveken keresztül újabb és újabb gondokról számolhattunk be, így volt ez tavaly is, amikor arról írtunk, hogy tovább csúszik a fellövés dátuma. Most végre nagyon közel vagyunk a rajthoz, amelyet azonban egy kisebb baleset előzött meg.

A NASA hivatalos blogjában tették közzé a napokban, hogy az eddig 10 milliárd dollárba kerülő teleszkóp már Francia Guyana területén van, amikor azonban a mérnökök lassan, fokozatosan csatlakoztatni akarták azt a rakéta felső fokozatában helyet kapó komponenshez, az egyik rögzítőelem váratlanul leoldódott, emiatt pedig komoly vibráció érte a teljes eszközt. Tekintettel arra, hogy a korábban, a szállítás teljes ideje alatt felszerelt speciális érzékelőket a helyszínre érkezést követően eltávolították, a vibráció pontos erejét és az általa okozott esetleges károkat nem tudták gyorsan felmérni, így külön bizottságot hoztak létre erre a célra, a mérnökök pedig további teszteket futtattak le, hogy meggyőződjenek a nagyobb galiba elkerüléséről.

A két nappal később megjelent újabb bejegyzésben már arról olvashatunk, hogy szerencsére nem történt semmilyen baj, a teleszkóp tehát megfelelő állapotban van a fellövéshez. A néhány napos csúszás után tehát valószínűleg már nem lesz újabb halasztás, így a James Webb december 22-én valóban elindulhat, ezzel pedig egy nagyon hosszúra nyúlt időszak zárulhat le. Ezt követően indulhat a valódi munka, az Univerzum részletes vizsgálata, amelynek révén számos izgalmas és érdekes eredményt kapunk majd meg.

A startért a francia Arianespace a felelős, a tervek szerint az üzemanyag 10 napig tartó feltöltése december 5. körül zárul majd le, ezt követi majd az utolsó fázis, majd pedig maga a fellövés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #4
    Nexus6:
    Ha az igaz, hogy fehér, heteró, férfi, akkor a zaklató is igaz.
    Utoljára szerkesztette: VolJin, 2021.12.10. 18:06:12
  • Kissssss0 #3
    nyugodtan elhalaszthatják még néhány évig, senki nem lepődne meg raja.
  • NEXUS6 #2
    A kilövésig úgy is átnevezik, nem lehet egy pedofil, zaklató, fehér heteró férfiről elnevezni valamit manapság, még ha az első kettő valszeg nem is igaz! XD
  • Munkas #1
    Tuti megint közbe jön valami :( Ezért is hívják már Just Wait Space Telescope-nak :)