Berta Sándor

Nagyon elterjedt a kriptovaluták használata a bűnözők között

Washington a jövőben szigorúbban akar a területen bizonyos tevékenységeket szankcionálni.

A The Wall Street Jounal szellőztette meg az amerikai szövetségi kormány legújabb elképzeléseit, amelyek lényege, hogy a jövőben sokkal szigorúbban büntetnék azokat a kriptovaluta-tőzsdéket, amelyek segítenek a zsarolóvírusokat alkalmazó bűnözőknek a váltságdíjak bitcoinban vagy más virtuális fizetőeszközben való beszedésében.

A tengerentúli kabinet a zsarolóvírusos támadások elleni akar hatékonyabban harcolni és ebben fontos szerepet szán az érintett akciókban érintett kriptovaluta-tőzsdék elleni erélyesebb fellépésnek. Már a jövőhéten bevezethetik az új intézkedéseket és szankciókkal sújthatják az olyan digitális pénz-kifizetéseket, amelyek zsarolóvírusos támadásokkal hozhatók összefüggésbe. A lehetséges büntetések között lehetnek pénzbírságok, az eljárások célpontjai pedig azok a kriptovaluta-tőzsdék lehetnek, amelyek segítenek az elkövetőknek az akciók és a kifizetések nyomainak az eltüntetésében.

Washington azzal indokolta a tervezett lépéseket, hogy a zsarolóvírusos támadások egyre komolyan fenyegetést jelentenek a kritikus infrastruktúrákra és a virtuális fizetőeszközök pedig ezeknek az akcióknak a növekvő fenyegetését tették lehetővé. Az Amerikai Egyesült Államokban az elmúlt hónapokban zsarolóvírusos támadás áldozata volt a JBS élelmiszeripari konszern és a Colonial nevű csőhálózat-üzemeltető vállalat is. Az USA nemzetközi szintűvé akarja tenni a zsarolóvírusos akciók elleni fellépést és ezért a kérdésben egyeztetni szeretne a G7-államokkal is.

Más szempontból is szabályozatlan jelenleg a kriptovaluták világa, a befektetők védelme is hiányzik a területen. Gary Gensler, az Amerikai Egyesült Államok Részvény- és Tőzsdefelügyeletének (SEC) első embere szerint a digitális pénzek kereskedelmében a befektetőket nem védik megfelelő mértékben és az egész helyzet olyan, mint évszázadokkal ezelőtt a vadnyugaton. Gary Gensler kiemelte, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet jogosítványait ki kellene bővíteni, hogy képes legyen a kriptovaluta-piac szabályozására is. Az új jogosítványok nem csupán a virtuális fizetőeszközök kereskedelmére kellene kiterjeszteni, hanem a digitális pénzekhez kapcsolódó platformokra is.

A változtatásokra azért van szükség, mert amíg a bitcoin-tranzakciókat nyomon lehet követni a blokklánc technológiának köszönhetően, addig a kereskedelem esetében nincs ilyen lehetőség. A legkisebb események is jelentős mértékben befolyásolhatják az árfolyamokat, így például elegendő, ha egy IT-vezető, mondjuk Elon Musk, a Tesla Motors első embere megszólal egy kérdésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uwu2020 #28
    bitkoinos csávó
    Utoljára szerkesztette: uwu2020, 2021.09.27. 12:42:47
  • uwu2020 #27
    A FIAT pénz meg fog maradni, ez biztos, meg az is hogy át fogja venni a blokklánc technológiát. Eleve hülyeség azt feltételezni, hogy nem lesz semmi ami egy ország gazdaságát reprezentálná a pénzvilágban, enélkül nem lehetne megvalósítani az állami beavatkozást, a szegényebb országok azonnal tönkremennének, ha valutájukat egy világszintű totálisan kapitalista eszközre cserélnék. nem lenne infrastruktúra, oktatás, egészségügy, stb.
    Jelenleg Kína a legesélyesebb az első digitális pénz bevezetésére, részben ezért is lép fel ilyen durván a kriptók ellen; addig is magánál akarja tartani a pénzt és a kriptók piacát, a célja pedig valószínűleg a totális kontroll.
    A kriptók igazából nem pénzként működnek. Pár százaléknyi meggyőződéses idealistától eltekintve senki nem akarja pénzként használni. Gyakorlatilag befektetésként működik, majdnem mindenki azért veszi hogy jól járjon. Az értelmesebb kriptókban komoly fejlesztések vannak, és eleve befektetésként kezelik, a valóságban szó nincs arról, mint amit a rajongótábor mögé képzel. Vannak projektek amik a bankokkal való együttműködést tartják célkerztben, mint a Polkadot, vagy az Algorand, de senki nem a bankok leváltását célozza, ez egy baromság amit nem is értem hogy terjedhetett el. Elsősorban a kriptofun oldalak felelősek a BS áradatért, oda bárki írhat.. ez lett belőle.

    A bűnözéssel kapcsolatos, hogy hiába van a blokkláncon rögzítve minden, ha az nem jut el a hatóságokhoz, és itt a hiba, mert ha eljut akkor már nem teljesen decentralizált, ha rálátnak, nem fogják hagyni, hogy bármi végbemehessen. Az ellentmondás feloldása egyelőre annyi, hogy nincs automatizált adatközlés, de van hozzáférhető információ. Aki akar valamit (hatóság), az megszerzi magának az infót. A Binance-t az egyik legnagyobb váltót ki is kezdték emiatt, de még tartja magát.

    A bitcoinról meg annyit, hogy ott pl. 4 évig nem történt semmi, idén ment át egy létfontosságú hardfork, azelőtt meg a nagy újításból elágazás lett... nem sok jövője van, hiába vannak próbálkozások a bányászok nem fogadják el a változást, mert nem akarják kirúgni saját magukat, pedig az a baj, hogy túl sokan vanank, ennyire egyszerűen nincs szükség, ebeb is van optimális szint. Viszont a BTC-nek óriási a kapitalizációja, sokáig tart míg elmúlik ez a hatás, simán lehet még 100 ezer dolláros az árfolyam, attól még el fog tűnni, és így piramisjátékként végzi. Az Ethereum léphet a nyomába, de most annak sem áll jól a szénája, ha sokat csúszik a 2.0, akkor mélyrepülés lesz, és még többet kell várni, mire a nagyra hízott BTC-t valami le tudja nyomni.
  • Sydra #26
    "Salvador nem azért vezette be"
    Ez senkit nem érdekel, a vita nem erről szólt. A lényeg, hogy exponenciálisan terjed a használata. Sok helyen tudsz kávét és hamburgert is venni vele már. Az árfolyama meg annál stabilabb lesz minél többen használják.
  • bdzsana #25
    "salvadorban hivatalos fizetőeszköz, a cégek vásásrolják mert rájöttek hogy jobban tartaja az értéket mint a pénz."

    Salvador nem azért vezette be mert világelső akar lenni innovációban, hanem mert ez egy kétségbeesetett gazdasági lépés volt, ami nem sült el túl jól. A cégek meg spekulálnak az árfolyammal ugyanúgy mint az emberek. Ez engem nem győzött meg. Főleg nem az, ahogy egyetlen ember a tweetjeivel húzta fel az égbe és vágta földhöz az árfolyamot. Tényleg csodás eszköz.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2021.09.26. 11:49:22
  • bdzsana #24
    Elfogadni én is elfogadom, attól még nem használja senki fizetésre.
  • Prof William #23
    Az ég pedig kék.

    Kicsit le van maradva ez a cikk. Vagy nem volt mit írni?
  • cateran #22
    Lenyugozoen le vagy maradva a vilag esemenyeitol
    https://www.euronews.com/next/2021/08/29/paying-with-cryptocurrencies-these-are-the-major-companies-that-accept-cryptos-as-payment
  • s1tyak #21
    értem és fejlődés nem létezik, örökké fiat lesz, marad?
    ami ugyanúgy nincs semmihez kötve már, csak különböző folyamatokkal próbálják meg szabályozni az értékét, láthatóan mindig úgy hogy romlik.
    elutasítás? ki utasítja el? kina? havonta betiltják, aztán mire mennek vele?
    minden olyan országban ahol tiltással próbálkoztak, csak nagyobb lett a kereselet iránta.

    mindemellett meg a twitter bevezette, el salvadorban hivatalos fizetőeszköz, a cégek vásásrolják mert rájöttek hogy jobban tartaja az értéket mint a pénz. szóval nem nagyon látom, hogy az elfogadás és a tiltás mérlege egyensúlyban lenne.

    szóval lehet itt dolgokhoz ragaszkodni, meg másokat fikázni, csak a világ közben halad
  • bdzsana #20
    Persze megtetted fiathoz kötve, mert anélkül életképtelen az ingadozó árfolyama miatt....
    "elfogadása egyre csak nő."
    Ja meg az elutasítottsága is párhuzamosan.
  • s1tyak #19
    fizikai valójában tudok vásásrolni vele, meg is tettem már többször is.
    de ha körbenézel, akkor azt kellene látnod, hogy az elfogadása egyre csak nő.
    ezt a környezet károsítás dolgot meg megint nem értem, mivel hasonlítod össze? a bankrendszer mennyi energiát használ, azzal tisztában vagy?