Berta Sándor

Az amerikai technológiai cégek határozzák meg a részvény­piacot

A tengerentúli IT-óriások tőzsdei értéke meghaladja a teljes európai részvénypiac értékét.

A Bank of America aktuális elemzése szerint teljesen új dimenzióba került az amerikai egyesült államokbeli technológiai vállalatok pozíciója a részvénypiacokon. Az érintett cégek értéke minden korábbinál nagyobb, már meghaladja az összes tőzsdén jegyzett európai társaság értékét is. Az európai jelző ezúttal nem csupán az EU-tagországok vállalkozásait jelenti, hanem az egész kontinenst, beleértve Nagy-Britanniát és Svájcot is. A CNBC rámutatott, hogy a teljes amerikai technológiai ágazat tőzsdei értéke jelenleg 9,1 billió dollár, míg az összes európai cég értéke csupán 8,9 billió dollár.

Az elmúlt években jelentős változások történtek a tengerentúli IT-óriások tőzsdei értékében és a teljes részvénypiacon. 2007-ben az európai részvénypiac még négyszer annyit ért, mint az összes amerikai egyesült államokbeli részvény. A változás elsősorban az öt nagy amerikai konszernnek (Alphabet, Amazon, Apple, Facebook, Microsoft) köszönhető, amelyek idén januárban az amerikai S&P 500 index 17,5 százalékáért voltak felelősek. A koronavírus-járvány miatt az öt IT-óriás részvényeinek árfolyama jelentős mértékben emelkedett, így S&P 500 Index esetében az arány már meghaladta a 20 százalékot.

A legértékesebb tengerentúli társaságnak az Apple számít, amelynek a piaci értéke 2 billió dollár. A legnagyobb előrelépést az Amazon érte el, amely tíz év alatt a hússzorosára növelte a részvényei értékét és elsősorban a felhőszolgáltatások elterjedéséből profitált. Az amerikai technológiai óriások miatt az S&P 500 2010 óta 200 százalékkal nőtt, miközben az Euro Stoxx 50 európai index csak 13,4, míg a brit FTSE 100 kevesebb, mint 11 százalékkal.

Júniusban az Amazon, az Apple, a Facebook és a Microsoft részvényárfolyama egyaránt új rekordszintet ért el. A részvények erősödésének hatására a négy IT-óriáscég együttes piaci értéke megközelítette az 5 billió dollárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)