Berta Sándor

Tőzsdére mehet a Palantir

A vállalkozás menedzsmentje éveken át halogatta a lépést.

A Palantir Technologies a Szilícium-völgy egyik legrégebbi és egyúttal legtitokzatosabb vállalatának számít, amely nagy adatmennyiségek elemzésére kínál szoftvereket. A The Wall Street Journal számolt be arról, hogy a cég mendezsmentje most hivatalosan is benyújtotta az Amerikai Egyesült Államok Részvény- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) a tőzsdén való megjelenéshez szükséges dokumentumokat. Ezáltal megerősítést nyertek a már június közepén kiszivárgott információk, amelyek a társaság lehetséges tőzsdére lépéséről szóltak.

A Palantirt Peter Thiel, a PayPal társalapítója hozta létre 2003-ban Alex Karppal és három további barátjával közösen. A lépésben komoly szerepe volt a 2001. szeptember 11-i terrormerényleteknek. Később jött az az ötlet, hogy a PayPalnál a csalók felderítésére kifejlesztett algoritmus alkalmas lehet a terrorizmus és a bűnözés elleni harcban is. Az új piaci szereplő már 2013 decemberében 9 milliárd dollárt ért, majd az összeg 2015 júniusában 20 milliárd dollárra emelkedett. A tőzsdén való megjelenés már 2018 októberében felmerült és a folyamatba akkor bevonták a Credit Suisse és a Morgan Stanley bankot.

Az adatok gyűjtésre és elemzésére szakosodott vállalat ügyfelei között egyaránt megtalálható a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), de a tudását és a szolgáltatásait többek között a bankoknak és a gyógyszeriparnak is felajánlja. A Palantir 2019 áprilisában elnyerte az amerikai hadsereg 800 millió dolláros üzletét. Most bennfentesek azt közölték, hogy a vállalkozás tőzsdei megjelenésére szeptemberben kerülhet sor. Ez elsősorban anyagi okokból történhet, mert így különböző díjak takaríthatók meg azáltal, hogy az üzletbe nem kell bevonni befektetési bankárokat. Ráadásul a vállalat nem fog piacra dobni új részvényeket, hanem csak a meglévőket értékesíti. A hosszú távú cél az, hogy a Palantir nyereséges legyen. A cég már az idén 1 milliárd dolláros bevételt könyvelhet majd el.

Alex Karp, a Palantir első embere arról tájékoztatta a munkatársait, hogy a társaság pozitív pénzbeáramlással rendelkezik, mindez pedig rendkívül jó hírnek tekinthető közvetlenül a tőzsdén való megjelenés előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!