Berta Sándor

Hatalmasat zuhantak a tőzsdék, sokan már a beszállási pontot keresik

Ha valaki most döntene részvényvásárlás mellett, több éves távlatban szinte biztosan nem fogja megbánni a döntését.

Az elmúlt hetekben a koronavírus miatt hatalmasat zuhantak a tőzsdék, szinte minden jelentős részvény árfolyama összeomlott, sok esetben teljesen érthetetlenül és indokolatlanul. Míg a turizmus megszűnése miatt a légitársaságok padlóra kerülése teljesen érthető, addig például a technológiai szektor kifejezetten profitálni is tud az emberek otthon üléséből, hiszen azok a lakásukból "fogyasztanak". Nem csak arról van szó, hogy a házukhoz rendelik a termékeket, hanem az online szolgáltatások is elképesztő mértékben le vannak terhelve az általánossá vált home office, azaz otthoni munka miatt. De a tőke tőzsdéről történő általános menekülését ez a szektor is megszenvedte, az ágazat kapitalizációja több száz milliárd dollárral csökkent.

Az ilyen krízishelyzetek komoly esélyt jelentenek a világ legnagyobb befektetői számára, hiszen semmi nem indokolja, hogy a koronavírus-helyzet kezelése után ne a korábbi állapot közelébe térjen vissza az árfolyam. Warren Buffett, aki minden idők egyik, ha nem a legnagyobb beruházója. Az üzletember befektetési módszereit tanulmányozta Hendrik Leber, az Acatis Investment alapítója és ügyvezetője, aki bepillantást engedett abba, hogy a következő hónapokban mire lehet számítani a milliárdostól.


A négy nagy tőzsdei kapitalizációja február végén és március végén. A koronavírus utáni világban az IT-szektor szerepe biztosan még nagyobb lesz, semmi nem indokolja az árfolyamok zuhanását.

"Warren Buffettet az úgynevezett idő-arbitrázs jellemzi. Ez azt jelenti, hogy a vételeket és az eladásokat igyekszik azonos időben lebonyolítani, hogy ne vállaljon az idő múlásából eredő kockázatokat. Mindig figyel arra, hogy a megfelelő időben rendelkezzen a beruházásokhoz szükséges pénzösszeggel. Ezt úgy éri el, hogy a portfólió egyharmadával kapcsolatban lemond a hozamokról. Ennek köszönhető, hogy most is 122 milliárd dollár készpénze van. Azonban ahhoz, hogy ezt valaki képes legyen megvalósítani, rendkívül jó idegek kellenek."

"Azt gondolom, hogy nem lenne hű önmagához, ha mostanában nem ruházna be 50 vagy 80 milliárd dollárt. Miután kellően rugalmas és mindenkinek pénzre van szüksége, ezért ő diktálhatja a feltételeket. Eladni ugyanakkor nem fog semmit sem. Elsősorban azokba a társaságokba invesztál majd, amelyek komoly értéket képviselnek, de sürgősen szükségük van tőkére. A neve mindenképpen előnyt jelent. Amint kiderül, hogy beruházott valamelyik cégbe, annak helyre is állt a hitelképessége. Számára pedig ez a tökéletes helyzet" - jelentette ki a szakember.

Hendrik Leber szerint most az olyan vállalkozások lehetnek vonzó célpontok a befektetők körében, amelyek számára a világ megváltozása előnyös. Ilyen lehet a technológiai szektor (legyen az játékfejlesztő cég vagy akár az Alphabet holding), az egészségügyi ágazat (a gyógyászati segédeszközök gyártóitól kezdve az oxigénellátásért felelős cégekig) vagy a kereskedelmi szféra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dzsagon #5
    Nem kell kapkodni.
  • Jawarider #4
    Ez a cikk az IT-tech rovatban van..??
  • end3 #3
    Legyek most idealista..., hiénák!
  • VolJin #2
    Dehogy érdemes most...
    Mennek még azok lejjebb is...
    Ilyeneket azok nyilatkoznak, akik szeretnék tompítani a csökkenést, bevásároltatni a parasztokat, és majd amikor azoknak leesik a tantusz, és szeretnének szabadulni, visszavásárolják tőlük féláron, és középtávon már kaszálnak is, mert ők ki tudják várni a visszarendeződést....
  • zola2000 #1
    Amerikában most kezd a járvány felfutni, esnek még azok lejjebb is.

    Viszont érdekes hogy Ázsiában mindenhol jobban kezelik a járványt mint nyugaton, talán mert ott nem kultúraidegen a maszkviselés, illetve hozzájuk képest a nyugatiak fegyelmezetlenebbek - ez rendszerfüggetlen

    (most ázsiai részvény alapot lenne érdemes venni, majd úgy kb nyár végén nyugatit szerintem)