Berta Sándor

Adatátviteli problémák miatt leállt a tokiói tőzsde

Ez volt a legnagyobb rendszerprobléma 2005 óta.

A tokiói tőzsdén 1999 óta kizárólag elektronikus kereskedés zajlik, amit viszont most egy az adatátvitelt akadályozó rendszerhiba miatt egész napra le kellett állítani. Az intézkedésre egy olyan napon került sor, amikor hagyományosan kiemelkedő forgalom szokott lenni. Október elsején ugyanis új negyedév kezdődik és gyakori, hogy a befektetési cégek ehhez a dátumhoz időzítik a portfóliójuk bejelentését vagy módosítását.

A műszaki hiba nem csupán a tokiói tőzsdét, hanem más japán városok tőzsdéit is érintette. Ezzel szemben az oszakai tőzsdén ugyanakkor zökkenőmentesen zajlott a kereskedés, mert ott egy teljesen más rendszert használnak. A probléma ismertté válásakor a Japan Exchange Group úgy döntött, hogy a nap további részére felfüggeszti a kereskedést. Ez volt a legnagyobb hasonló jellegű fennakadás 2005 óta, amikor szintén a tokiói tőzsde forgalma bénult meg három órára.

Ugyan az okokat még csak találgatják a szakemberek, de azt már kizárták, hogy kibertámadást hajtottak végre a rendszer ellen, amelyet a Financial Times értesülései alapján a Fujitsu fejlesztett ki. Könnyen elképzelhető viszont, hogy a hiba nem a Fujitsu által készített infrastruktúrarészben következett be, hanem egy másik adatmenedzselő modulban. Oki Matsumoto, Japán harmadik legnagyobb online brókercégének, a Monexnek az ügyvezető igazgatója azt közölte, hogy a tokiói tőzsde vezetői jó döntést hoztak, amikor nem indították újra a kereskedést, mert az csak bonyolultabbá tette volna a helyzetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!