Berta Sándor

Tőzsdére megy a Palantir?

A hárombetűs ügynökségeknek dolgozó adatelemző vállalat belátható időn belül megjelenne a tőzsdén.

A The Wall Street Journal - a bennfentesektől származó információkra hivatkozva - azt írta, hogy a Palantir Technologies nevű amerikai biztonsági és szoftvercég hamarosan tőzsdére mehet. A társaság már bevonta a folyamatba a Credit Suisse és a Morgan Stanley bankot azért, hogy a részvényei tőzsdén való elhelyezését legkorábban 2019 második felében végrehajtsa. A tőzsdei megjelenés idején a Palantir értékét akár 41 milliárd dollárra is becsülhetik majd. Ez az érték meglehetősen magas lenne egy akkora méretű vállalkozás számára, mint a Palantir. A vállalat egyébként azt közölte a befektetőkkel, hogy az idei évben 750 millió dolláros bevételre számít.

A tervezett lépés azért is érdekes, mert Alexander Karp, a Palantir Technologies vezérigazgatója már a The Wall Street Journalnak 2016-ban adott interjújában azt nyilatkozta, hogy eljutottak arra a szintre, hogy a társaság "tisztességes áron szerezhet likviditást".

A Palantirt 2004-ben alapították és a létrehozásában komoly szerepe volt a 2001. szeptember 11-i terrormerényleteknek. A cégnek jelenleg 2000 munkatársa van, akiknek az átlagéletkoruk 30 év. Az adatok gyűjtésre és elemzésére szakosodott társaság ügyfelei között egyaránt megtalálható a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), de a tudását és a szolgáltatásait többek között a bankoknak és a gyógyszeriparnak is felajánlja. A vállalkozás 2013 decemberében már 9 milliárd dollárt ért, míg 2015-ben, a legutóbbi finanszírozási kör keretében több százmillió dollárt szerzett, az értéke akkor elérte a 20 milliárd dollárt.

Karp tavaly októberben arra világított rá, hogy nagyobb állami ellenőrzés kell a digitális világban és a digitalizálás kiteljesedése nem jelenti azt, hogy az állam a háttérbe vonulhat. Ehelyett meg kell tartania a legfelső döntéshozói és szabályozói szerepét, s ezt a felelősséget nem adhatja tovább a vállalatoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!