MTI

Három év börtönt kapott szerzői jogsértés miatt egy budapesti férfi

Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélt a bíróság egy illegális szerveren jogvédett tartalmakat terjesztő budapesti férfit.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) azt közölte, hogy a havi előfizetéssel elérhető több ezer jogvédett film, zene és szoftver 40 millió forintot hozott az elkövetőnek a 2015-ös lebukásáig, a jogtulajdonosoknak okozott kár azonban az egymilliárd forintot is meghaladta. Az ügyben a NAV nyomozott. A zártkörű, előfizetéses weboldal nem hirdette magát, első felhasználói ismerősi, baráti körből kerültek ki, majd a szolgáltatás híre szájról szájra terjedt. A havidíjat - ezt bitcoinban is lehetett rendezni - a felhasználók egy bankszámlára utalták át, amelyet az elkövető egy hajléktalan ember nevére nyitott.

A férfi a pénzt rendszeresen egy lakásához közeli ATM-ből vette fel, lebukásához végül az automata kamerafelvételei is hozzájárultak - tették hozzá. A weblapot a férfi - aki egyébként egy magasan képzett informatikus - egy lopott IP-címről működtette: félezer szoftvert, több mint ezer zenét, valamint csaknem háromezer filmet tett elérhetővé felhasználóinak.

A NAV azt írta, a tanúként meghallgatott előfizetők ugyan tisztában voltak azzal, hogy az általuk letöltött tartalom illegális forrásból származik, a nagy választék, a jó sávszélesség és a megfizethető ár miatt vállalták a kockázatot. Felhívták a figyelmet arra, hogy a szerzői jogok megsértése, a jogvédett tartalmak, zenék, filmek, szoftverek illegális terjesztése vagy akár letöltése a köztudatban gyakran nem jogsértésként él. Mégis az elmúlt tíz évben az ehhez hasonló ügyek elkövetési értéke meghaladta a 30 milliárd forintot.

A NAV bűnügyi IT-szakterülete több tucat ügyet derített fel, tizenöt olyan bűnözői csoport ellen nyomozott, amely hasonló módszerrel és céllal illegális weboldalakat, szervereket működtetett. Harmincöt ember ellen indult eljárás, de a mostani az első, amely letöltendő börtönbüntetés kiszabásával végződött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #5
    Aaaaz igen.
    19.000db pedo képért meg mi is járt?
    "A bíróság egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Kaletát, illetve 540 ezer forintos pénzbüntetést kell megfizetnie"

    https://hvg.hu/itthon/20200701_pedofil_kep_perui_nagykovetKaleta

    értem én, hogy a szerzői jog erősebb mint a gyermekek védelme, kivéve ha melegekről van szó. Am. ha pedo az senkit nem érdekel.
  • fotolit #4
    Ezt most jól értem?! Van olyan elmeháborodott, aki fizet, hogy kalóz filmeket/programokat tölthessen le internetről?! Ez kb. olyan, mintha a betörő ott hagyná az éjjeli szekrényen az ellopott vagyontárgyak ellenértékét.
  • vato loco #3
    Szerencsére ismét a legveszélyesebb emberrel kezdték, véletlenül se a közpénztolvaj strómanokkal, pedofil nagykövetekkel...
  • Cat #2
    https://www.nav.gov.hu/nav/sajtoszoba/hirek/Letoltendot_kapott20210713.html
    Bármi lehet:
    1. A NAV nem ért hozzá, ezért írták ezt.
    2. A NAV sajtóosztályán dolgozó nem ért hozzá.
    3. Az ügyészség nem ért hozzá.

  • RJoco #1
    Én két dolgot nem értek.
    Hogy lehet egy hajléktalan nevére bankszámlát nyitni?
    Hogy lehet IP címet lopni?

    Az elsőnél esetlegesen az író fogalmazott nagyon szerencsétlen módon és nem egy hajléktalan nevével nyitott bankszámlát, hanem egy hajléktalannal nyittatott bankszámlát.
    Nagyon nem mindegy, mert előbbi eset azt feltételezi, hogy a banki dolgozó nem végezte megfelelően a munkáját. Ez esetben ezt is ki kellene vizsgálni.
    Utóbbi esetben meg a hajléktalan is benne volt.

    Az IP cím lopás meg teljes rejtély számomra.