MTI

Úthengerrel ment át hamis szoftvereken a NAV

Hamis járműipari diagnosztikai eszközöket és szoftvereket semmisítettek meg a hamisítás elleni világnapon.

A hamisítás elérte az autóipart is, tavaly 16, az idén eddig egy autódiagnosztikai eszközt foglalt le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - mondta Szabó Károly, a NAV vám- és pénzügyi szakfőigazgatója csütörtökön azon a budapesti rendezvényen, amelyen ilyen hamis eszközöket és a hozzájuk tartozó hamis szoftvereket semmisítettek meg. A hamisított áruk többsége továbbra is ruhanemű, de jelen vannak a gyógyszerek és az autóalkatrészek is ezen az illegális piacon, tavaly az okozott kár 5 milliárd forint volt, a lefoglalt hamis áruk értéke pedig meghaladta a 700 millió forintot - tette hozzá a szakfőigazgató.

Elmondta, hogy a NAV a lefoglalt ruhákat és cipőket megfosztja a hamis márkajelzéstől, majd az árukat - amennyiben a márkatulajdonos ehhez hozzájárul - felajánlja a Karitatív Tanácsnak, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma mellett működik. Tavaly 9 millió forint értékű áru került így a rászorultakhoz, viszont 120 tonna árut meg kellett semmisíteni, mivel arról nem lehetett sérülés nélkül eltávolítani a márkajelzést. Szabó Károly felhívta a figyelmet arra, hogy a hamis autódiagnosztikai eszközök, illetve alkatrészek akár életveszélyt is okozhatnak. Megjegyezte, hogy Európában sem jobb a helyzet, mint Magyarországon, az autóalkatrész-gyártók évi 5-10 milliárd euróra becsülik a hamis alkatrészek forgalmát.


A NAV együttműködik a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdon-védelmi Szakmai Egyesületével (JAF) az autóipari hamisítások visszaszorításában. Marótiné Koczur Györgyi, a JAF elnöke elmondta, hogy a hamis diagnosztikai eszközök, programok, és az alkatrészek - amelyek a szűrőktől a kuplung- és féktárcsákon keresztül a fényszórókig terjednek - csökkentik a közlekedés biztonságát. A balesetnél pedig nem vizsgálják, hogy a kocsit hol javították és milyen alkatrészeket használtak ahhoz - tette hozzá az elnök.

Az esemény zárásaként úthenger semmisítette meg a hamis autódiagnosztikai eszközöket és szoftvereket. A hamisítás elleni világnapot 2008 óta rendezik meg. Meghirdetője a Global Anti-Counterfeiting Group (GACG) volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #10
    Nagyon helyes!
    Így 1-2 milliárddal nagyobb lesz a bankban a vagyona a Microsoftnak!
    /Szegény Bill Gates már így sem tud mit kezdeni a vagyonával,minek nehezítjük az életét?/
    Kíváncsi lennék,hogy hol tartana ma az emberiség,ha Guttenberg MINDEN kinyomtatott könyv után jogdijjat követelt volna,és a követelését úthengerrel nyomatékosította volna...
  • SupraMKIII #9
    Igen, egy hűtőventillátor és egy hangszóró komoly kockázatot jelent a közutakon.

    Az egy dolog, hogy aki ezt szervezte, egy idióta, de miért néz minket is annak?
  • gothmog #8
    Van egy "Hamisítás Elleni Nemzeti Testület", manapság ők koordinálják az ilyen ügyeket. A fenti akciót elnézve, pont annyira vannak képben az aktuális technológiával, amennyire az artisjus.
  • UUUU #7
    Ezt még elnézem, ellenben azt nem amikor élelmiszert és hasonló termékeket semmisítenek meg a bevizsgálálás helyett és , ahelyett hogy szétosztanák a rászorulóknak. Szánalmas.
  • Cat #6
    http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2015/06/26/a_te_autodban_mi_hamis/

    Autós szervezet akciózott, nem az Artisjus.
  • fonak #5
    Semmi, csak azok is hamisítványok. "elmondta, hogy a hamis diagnosztikai eszközök, programok, és az alkatrészek - amelyek a szűrőktől a kuplung- és féktárcsákon keresztül a fényszórókig terjednek - csökkentik a közlekedés biztonságát" mondjuk egy "hamis" dísztárcsa nem tudom miért olyan veszélyes.
  • gforce9 #4
    Hihető, hogy arra a laptopra nem lett volna szüksége egyik rászorulónak sem. Nem lehetett volna letörölni róla az illegális cuccot és odaadni egy olyannak, akinek mondjuk nincs számítógépe és pénze sincs rá? Amúgy csak gratulálni tudok az akcióhoz. Az úthenger mindig is a problémamegoldás eszköze volt. Olyan mint a kalapács. Ütni kell aztán biztos megjavul minden.
  • barret #3
    Ahogy elnézem a képet,simán lehet 2005-ös.
    De segítsetek értelmezni a látottakat!
    Nem értem a ventillátort,és a dísztárcsát,meg a többi autó alkatrészt...
    Mi közük a másolt szoftverekhez?
  • Inquisitor #2
    Diszkövön úthengerrel. Biztos Józsinak a szomszédból van pár raklap jól árasított díszköve, megy cége aki majd cseréli tízszeres áron. :D
    Van aki szoftvereket lemezen tárol? Azt hittem a hír címére, hogy valami 2005-ös cikk.
  • barret #1
    Ez a kupac tele van múzeális tárgyakkal,nagy veszteség lehet...