MTI

350 ezer forintos pénzbírság premierfilmek közzétevéséért

Pénzbüntetésre - 350 ezer forintra - ítélte a Szegedi Törvényszék katonai tanácsa azt a honvéd törzsőrmestert és civil társát, mert több tucat premierfilmet tettek elérhetővé az interneten.

A bíróság szerzői jogok jelentős vagyoni hátrányt okozó megsértésének bűntettében mondta ki bűnösnek a két férfit. A szerződéses törzsőrmester 2012 elejétől a MUXUJ becenevet használva az általa különböző weboldalakról letöltött, szerzői jogi védelem alá eső, Magyarországon röviddel korábban bemutatott film idegen nyelvű hangsávját leválasztotta, majd ráillesztette a magyar szinkront. Utóbbit általában a filmek első vetítéseinek egyikén vette fel. Az így szinkronizált 39 filmet egy torrentoldalon tette elérhetővé .

A törzsőrmester még abban az évben összeismerkedett a világhálón az RNI nicknevet használó - korábban már többször büntetett - másodrendű vádlottal, de személyes kapcsolatba nem léptek. Megállapodtak abban, hogy az átszerkesztéseket közösen végzik, a filmek letöltésének, összeszerkesztésének, majd feltöltésének feladatait megosztják. 2013. február 12-étől a két vádlott RNI-MUXUJ megjelöléssel 31 filmet tett a nagy nyilvánosság számára hozzáférhetővé, több esetben már a mozipremier után néhány nappal.

A bíróság a tizenegy magyarországi filmforgalmazó kárát - a hazai bemutató és közzététel között eltelt idő függvényében - 800 és 3000 dollár között alapította meg alkotásonként. Az esetleges fellebbezések bejelentésére valamennyi érintett három nap gondolkodási időt kért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #3
    Várj csak egy nagyon kicsit, ha a cruchyroll, netflix és társai megfelelő összeget csúsztatnak megfelelő zsebekbe, akkor letölteni is illegális lesz.
  • sárkánylovag #2
    Ő már harcol a teljes szólásszabadságért csak még a bíróságok nem értik meg.
    Nem baj meleg büszkülni már lehet filmet megosztani még illegális..
    Amúgytegyük hozzá filmet letölteni nem legális csak visszaosztani !
  • Frank99 #1
    ejnye-bejnye törzs! amikor vagy 15 évvel ezelőtt a keszthelyi kapitányság emberei elvittek pár cd-t tőlem, másnap már másolták az egyik helyi számtech cégnél.. hova megy ez a világ!!!