Gyurkity Péter

A diákok nagy része telefonfüggő

Durván 40 százaléknál mutathatók ki a függőség jelei, a fiatalabbaknál súlyos a helyzet.

Az okostelefonok és egyéb hordozható kütyük elterjedése kapcsán évek óta olvashatunk a negatív hatásokról, amelyek személyes életünket befolyásolják, itt többek között az alvás romló minőségével, a függőség kialakulásával, valamint a mentális problémákkal kapcsolatban láthattunk már komoly figyelmeztetéseket. Most egy új felmérésből derül ki, hogy a felsőoktatási hallgatók nagyjából mekkora hányadát érinti a jelenség.

A University College London tette közzé saját részletes anyagát, amelyben azt a fő megállapítást teszik, miszerint a hallgatók durván 40 százaléka számolt be a fent is említett negatívumokról. Az online és személyes módon megválaszolt kérdőív alapján egészen pontosan 38,9 százalék volt azok aránya, akik egyértelműen a függőség jeleit mutatják, ami pedig a teljes létszámot illeti, ez 1043 fő volt, vagyis egy nagyobb csoporttal dolgoztak, hogy megbízhatóbb eredményt kapjanak. A 18 és 30 év közötti hallgatók egyrészt a függőség súlyosságával kapcsolatos kérdőívet töltötték ki, emellett azonban az úgynevezett Pittsburgh Sleep Quality Score Index is helyet kapott az anyagban, ez utóbbiból pedig az alvás minőségére vonatkozóan kaptak érdekes adatokat.

Az nem túl meglepő, hogy a telefonon töltött idő növekedésével párhuzamosan alakul a függőség szintje. A fiúknál 35,7 százalék, a lányoknál némileg magasabb, 40,1 százalék volt a függők aránya, ez azonban a fiatalabb diákoknál egyértelműen súlyosabb volt, ugyanis míg a 21 éven aluliaknál 42,2 százalékban határozták meg ezt a csoportot, a 22 és 25 év közöttieknél 34,2 százalék, a 25 évnél idősebb kategóriában pedig 28 százalék mutatott ugyanilyen jeleket. Azok, akik maximum napi 2 órán át használták a telefont, 20,3 százalék volt függőnek minősíthető, a napi minimum 5 óra használat esetén azonban ez a szám már 53,9 százalékra ugrott. Amennyiben lefekvés előtt 1 órával eltették a készüléket, mindössze 23,8 százalék került a függők csoportjába, míg azok, akik ezt a szünetet 30 percre csökkentették, már 42 százalékban estek bele ebbe a halmazba.

A munka 47 másik, korábban publikált tanulmányra hivatkozik, ebből is jól látszik, hogy van miből válogatni – ideje lenne meghallgatni a figyelmeztetéseket, már amennyiben javítani szeretnék személyes életünk minőségén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vigreen #8
    Mindezt úgy hogy nekem még mobilom se volt amikor ő megvette a sajátját, tehát még csak azt se mondhatjuk hogy rossz példát mutattam neki.
  • Lapajka #7
    Nahát, végre csak nem észrevettétek? Azonban álljunk megy egy kicsit... a mai telefonok megfelelnek egy laptopnak... tehát akkor biztos telefon-, vagy inkább számítógép függők, főleg internet függők vajon inkább netán..?
  • barret #6
    Ha megérkezik az agyba köthető készülék,durva javulás jön a telefon után nyúlás csökkentésére :)
  • TokraFan #5
    Nem ők tehetnek róla, ebbe születtek bele, és a mi korolsztályunk adta a kezükbe ezeket az eszközöket anélkül, hogy megtanította volna az egészséges használatukat (naná, mivel ők sem értenek hozzá, a felnőttek jelentős része is telefonfüggő).

    Az én korosztályomat a játékterem és a TV miatt nem értették az idősebbek, mi is ráfüggtünk ezekre, csak kevésbé volt intenzív de nem azért, mert mi annyival faszább, erősebb, keményebb generáció voltunk, hanem mert a technika még nem tette lehetővé a komolyabb függést. De emlékszem én még arra, mikor igazgatói szinten kellett tiltani az ilyen retro kvarcjátékokat, mert olyan szinten kattant rá mindenki, hogy az az 1-2 tanuló akinek volt, már pénzért adta oda szünetekben a többieknek. Pont ilyen függést okozott, csak nem volt elérhető a prosztó átlagnak, de így is azt láttuk a szünetekben, hogy 8-10 fős csoportokban állnak a gyerekek és nézik azt az egyet, aki épp játszik. Onnantól kb. senkit nem érdekelt a foci és a többi, kvázi hagyományos marhaság.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.03.05. 15:04:49
  • Sequoyah #4
    A felnottek nagy resze is telefonfuggo...
  • lammaer #3
    Sajnos én is ezt látom. Tinédzser fiam teljesen együtt él a mobiljával, amint pittyen egyet hogy valahol üzenet van (discord, sms, face, akármi), máris nyúl utána hogy megnézze ki írt és mit. És az esetek óriási többségében csk vki irt vmi teljesen lényegtelen fasságot (nyomot egy likeot egy kommentre meg ilyenek), szóval nem arról van szó hogy most jött a hír hogy egy meteor közelít a földhoz és mind meghalunk.
    Szoktam is morogni, hogy ne féljen már ennyire lemaradni a hírekről... FOMO szindrómás :)

    Engem borzasztóan idegeít, leülünk mondjuk közösen megnézni a filmet - amit mondjuk ő szeretne megmutatni nekem - és azt veszem észre hogy film közepén cseszteti a mobilt mert pittyent.

    Komoly harcot kell vívnunk hogy pl ha összeülünk enni legalább napjában egyszer, akkor senki nem hozhat mobilt az asztalhoz vagy ha filmet nézünk akkor kapcsolja le a telón rajta a wifit.

    Most is hallom zárt ajtón keresztül hogy percenként csingel a mobil....

    Mindezt úgy hogy nekem még mobilom se volt amikor ő megvette a sajátját, tehát még csak azt se mondhatjuk hogy rossz példát mutattam neki.
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2021.03.05. 11:31:12
  • Sir Cryalot #2
    Ez a legnagyobb opportunizmus lehetőség a világtörténelemben, az egyszámjegyű incs átmérőjű egérmozik :DDD
  • duke #1
    "A diákok nagy része telefonfüggő "

    Az nem letezik, ez biztos valami allhir.

    Hamarosan jon a mobilzombi apokalipszis.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2021.03.05. 00:40:00