Berta Sándor

Továbbra is álomrablók a mobil készülékek

Régóta ismert tény, hogy megzavarhatják az alvásciklust a táblagépek vagy az elektronikus könyvolvasók, így az okostelefonok esti használata fáradttá teszi az embereket, de a helyzet rosszabbodik.

Paul Gringas professzor és kutatótársai a tanulmányukban kimutatták, hogy miközben az okostelefonok és más mobil eszközök egyre nagyobb méretű és fényesebb kijelzőket kapnak, amelyeket egyre jobban lehet olvasni erős napfény mellett is, a felhasználókra ez rosszul hat. A probléma ugyanis az, hogy az emberek sokszor alvás előtt is használják a kütyüiket, amelyek miatt felborul az alvási ciklusuk.

Gringas elmondta, hogy a fő problémát a képernyők által kibocsátott kék fény jelenti, amelyek miatt az esti órákban a szervezet kevesebb melatonint termel. Ez a hormon szabályozza az alvást és jelzi a testnek, hogy ideje aludni. A túl sok kék fény legalább egy órával későbbre tolja az alvás kezdési időpontját. A szervezet reakciója különösen azért aggasztó, mert a csökkentett melatonintermelés miatt növekedhet a bél-, a mell- és a prosztatarák kialakulásának a kockázata.

A legegyszerűbb megoldás, ha a felhasználók az esti órákban már nem használják az okostelefonjukat vagy a táblagépüket. Ez azonban aligha megvalósítható, hiszen sokan éppen elalvás előtt nyomogatják eszközüket. A professzor szerint a technológia kevesebbszer való használata nem elég jó megoldás és különben is a világot, amelyben élünk, úgy kell elfogadni, ahogy van. Az eszközök jó dolgok, csupán attól kell megvédenünk magunkat, amit az éjszakai alkalmazásuk okoz.

Az igazi megoldást az jelentheti, hogy a gyártók úgy tervezik meg a termékeiket, hogy azok az esti órákban - lehetőleg önmaguktól - kevesebb kék fényt bocsássanak ki, de mindezt szoftveresen is el lehet érni. A PC-kre egyébként már most is hozzáférhető a hasonló célokat szolgáló f.lux nevű program.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #4
    "a lámpák sokkal nagyobb intenzitású kék fényt bocsátanak ki,"
    csak az új cuccok. A hagyományos izzók egyáltalán nem bocsájtanak ki.
  • barret #3
    Ez csak a professzor úrnak,és munkatársainak probléma...
    Aki fáradt,elalszik. Ennyi a trükk az egészben:) Menjenek el dolgozni ők is!
    Munka után édes a pihenés.
  • Munkas #2
    És a TV nem káros?
    Sőt, a lámpák sokkal nagyobb intenzitású kék fényt bocsátanak ki, mint a tabletek, TV-k, monitorok. Ráadásul a kék sokkal jobban szóródik, mint a nagyobb hullámhosszú fény, így biztos elér a szemünkig, akkor is ha nem nézünk bele.
  • grin #1
    Mobilra is vannak hasonló szoftverek. Én pár hónapja telepítettem kék fény szűrőt a pc-re, meg a mobilomra is, és nagyon elégedett vagyok velük. Továbbra is olvasok, sőt programozok is elalvás előtt, de könnyebben hagyom ott a képernyőt.