Berta Sándor

Stresszesebbek és elégedetlenebbek az intenzív okostelefon-használók

Az állandó elérhetőség komoly negatív hatásokkal járhat.

Az okostelefonok megjelenése és elterjedése óta egyre jobban elmosódnak a határok a magánélet és a munkahely között. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a készülékek gyakorlatilag állandóan be vannak kapcsolva, kivételt egyedül talán az éjszaka jelent. Sokan lefekvés előtt is elolvassák az üzeneteiket és ébredés után is hasonlóan cselekednek. A Bécsi Műszaki Egyetem és a helyi Munkaügyi Kamara közös tanulmányában világított rá arra, hogy az állandó elérhetőség növeli a stresszt, az ingerlékenységet és a munka, valamint a munkahely miatt szorongásokat. Éppen ezért ajánlott tudatosan olyan időszakokat kijelölni, amikor az ember nem foglalkozik a munkájával.

Martina Hartner-Tiefenthaler, a Bécsi Műszaki Egyetem Menedzsmenttudományi Intézetének munkatársa elmondta, hogy kérdőíveket és rövid interjúkat egyaránt kiértékeltek. Emellett az YLVI nevű okostelefonos alkalmazáson keresztül, amelyet a Bécsi Műszaki Egyetem Ipari Szoftver Kutatócsoportja fejlesztett ki, olyan információkhoz is hozzáférhettek, amelyek a résztvevők telefonjain keletkeztek. Így megvizsgálható volt, hogy saját bevallásaik egyeztek-e a valódi felhasználói szokásokkal. A programnak köszönhetően kiderült, hogy a felhasználók naponta 84 alkalommal néztek a mobiltelefonjuk képernyőjére, éber állapotban átlagosan 13 percenként. Emellett átlagosan naponta 44 alkalommal zárolták is a készüléküket.

A kísérletben résztvevőket három kategóriába sorolták be: visszafogott, közepes és intenzív okostelefon-használat. A szakember közölte, hogyha valaki a mobiltelefonját ritkábban használta, akkor elégedettebb volt mind a munka-, mind a szabadnapjain. Akinek ugyanakkor szinte mindig az okostelefonjával kellett foglalkoznia, az egy további stresszforrásra tett szert. A készülékeiket intenzív módon használók kevésbé tudtak a munkájukba elmélyedni és gyakrabban unatkoztak. Továbbá a szabadnapjaikon gyakrabban érezték magukat időzavarban és stresszesen, és sokkal több alkalommal voltak bosszúsak vagy idegesek. Ehhez jött még, hogy gyakrabban panaszkodtak krónikus nyakfájásra.

A negatívumok ellenére a magánélet és a munka éles elválasztása nem feltétlenül jelenthet a megoldást. Gyakran ugyanis könnyebb megszervezni a mindennapokat, ha a határokat nem jelölik ki annyira szigorúan. Néhányan arról számoltak be, hogy jobban tudják élvezni a szabadidejüket, még akkor is, ha időnként egy kisebb dolgot el kell intézniük. Fontos ugyanakkor az okostelefon tudatos kezelése, a célzott e-mail- és telefonmentes időszakok kijelölése, valamint a munkáltatókkal való egyeztetés. Így ugyanis csökkenthető a stressz, az idegeskedés és a bosszúság.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!