Gyurkity Péter

Depressziót okoznak az okostelefonok

A fiatalabb generációk boldogtalanabbak, és gyakrabban merül fel az öngyilkosság gondolata.

Érdekes írás látott napvilágot a The Atlantic internetes oldalán, amely kifejezetten az ezredforduló környékén, illetve ezt követően született generációk tagjaival, azok életmódjával, illetve az általuk naponta használt kütyük hatásaival foglalkozik. A szerző arra a következtetésre jutott, hogy a fiatalok jóval gyakrabban esnek depresszióba, és sokszor játszanak el az öngyilkosság gondolatával.

A magyarázatot abban véli megtalálni a cikk írója, hogy a múlt évtizedben felbukkant, ma pedig univerzálisnak mondható kütyük nagyon fiatal korban jutnak el az új generációk tagjaihoz, akik így jóval kevésbé tapasztalják meg a valódi emberi kapcsolatokat. Ma már gyakorinak mondható, hogy a gyerekek 8-10 éves korban jutnak hozzá az első készülékükhöz, innentől kezdve pedig többnyire digitális úton tartják a kapcsolatot barátaikkal, ismerőseikkel. Valószínűleg emiatt (is) érzik nagyon kényelmetlenül magukat, amikor valódi társaságban, valódi érintkezés útján kell megnyilvánulniuk, ez pedig gyakran vezet depresszióhoz, valamint az öngyilkosság gondolatának felmerüléséhez.

Néhány részletet érdemes kiemelni az írásból, hiszen többek között ezeken keresztül ragadhatjuk meg a probléma lényegét. Megjegyzik például, hogy a hetente legalább 10 órát a közösségi hálózatokon eltöltő nyolcadik osztályos tanulók 56-szor gyakrabban érzik magukat boldogtalannak, amennyiben pedig heti 6-9 órát fordítanak erre, még mindig 47 százalékkal többször esnek ebbe a kategóriába, mint azok, akik jóval kevesebbszer merészkednek fel ezen platformokra. Minél több időt töltünk a digitális kapcsolatok kiépítésére és azok ápolására, annál gyakrabban (és biztosabban) állapíthatjuk meg, hogy valójában nem kedveljük az embereket és az emberi társaságot.

A szülők számára egy nagyon egyszerű tanácsot fogalmaznak meg az oldalon, miszerint minél gyakrabban szegeződik a gyerek tekintete a kijelzőre, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy idővel érzelmi problémák merülnek majd fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #9
    http://www.mediapiac.com/mediapiac/Minden-technologia-fausti-alku/18362/
  • Sir Cryalot #8
  • Sir Cryalot #7
    Alapmű a témában:
  • CairoJack #6
    Depressziót okoznak az okostelefonok - Hát még a magyar fizetések, baszod...
  • esztyopa #5
    Nem csak a telókkal van a baj !
    Aki egész nap a telóját taperolja,az tk. MENEKÜL a valóság elől !
    Hamar *kényszercselekvéssé* válik,mert a digitális világban kapja meg az 1000 lájkkal az elismerést,a visszaigazolást,hogy f*sza gyerek.
    A TÁRSADALOM beteg - első sorban !
    Mert mit sugallnak a reklámok?
    Élj a mának,valósitsd meg önmagad,hozd ki a napból a maximumot !
    Hogyan lehet ezt megvalósítani?
    CSAK MÁSOK ROVÁSÁRA !/Gy.k. sz*rj le MINDENKIT ! Csak magaddal törődj !/
    Hát akkor nem inkább a telóját taperolja?
    Az nem üt vissza,nem szívatja,nem alázza,stb.,hanem virtuális,csalóka elismerést,sikerélményt nyujt...
  • barret #4
    Szerinted ki nevelje őket? Reggeltől estig dolgoznak minden nap,hogy ne haljanak éhen!
  • masuda #3
    Szerintem meg azért szomorú, hogy a mai társadalom ilyen gyerekeket termel ki magából, és hogy a szüleik se foglalkoznak velük eleget, ha már egyszer megcsinálták őket. Olyan szinten, hogy már a biztatást is az internetről keresik.
  • duke #2
    "A fiatalabb generációk boldogtalanabbak, és gyakrabban merül fel az öngyilkosság gondolata. "

    Aki hulye haljon meg. Aki agyilag addig jutott, hogy egesz nap a buzi telefonjat taperolja, az jobb is ha inkabb vegez magaval. Hanynom kell ettol az elkenyeztetett hulyegyerek mentalitastol:
    "Huuu a fosbukon nem lajkoltak a reggeli szaromat, nem biztattak legalabb szazan, hogy mekkora kiraly gyerek vagyok, akkor most azonnal ongyilkos leszek."
    Nem tudom sajnalni az ilyen elkenyeztetett lelkinyomorekokat.
  • PeeTeR #1
    ongyilooooooooeeeeeeek, hallyaaaaaaaaaaaaaaatooook, foggylyatoooook
    #sadlife