Gyurkity Péter

Szaporodnak a telefon miatt balesetek

A kütyük állandó bámulása nagyon is veszélyes, és nem csak vezetés közben baj, ha eltereli a figyelmünket.

Az okostelefonok univerzálissá válása kapcsán már számos alkalommal olvashatunk a potenciális és nagyon gyakori egészségkárosító hatásokról, itt a látás romlása, valamint az alváshiány mellett azonban a balesetek is egyre sűrűbben fordulnak elő, elsősorban azért, mert jóval kisebb figyelmet fordítunk a körülöttünk lévő világra. Egy amerikai felmérésben mindezt most számokkal támasztják alá, ezen számok pedig lesújtóak.

A Journal of the American Medical Association, vagyis az ottani orvosszövetség hivatalos lapja tette közzé a részletes tanulmányt, amelyben az 1998 és 2017 közötti, kifejezetten a mobil-, illetve okostelefon használata miatti nyak- és fejsérüléseket, azok gyakoriságát mérték fel, mintegy 100 különböző sürgősségi osztály bevonásával, az ottani személyzet és adatbázis felhasználásával. Itt összesen 2501 beteget vettek fel a listára, amennyiben azonban az USA összes ilyen osztályát bevonták volna a tanulmányba, a teljes létszám meghaladta volna a 76 ezer főt, ami már mindenképpen jelzésértékű adat. Érdekesség, hogy az ilyen jellegű sérülések viszonylag ritkák voltak, egészen 2007-ig, amikor is megjelent az eredeti iPhone.


A szinte teljes előlapot lefedő érintőképernyők felbukkanásával és fokozatos elterjedésével a felhasználók egyre kisebb figyelmet fordítottak a körülöttük lévő világra, ahogy éjjel-nappal a kijelzőt bámulták, ez pedig az idő előrehaladtával egyre súlyosbodott. A sérülések egyharmada érintette magát a fejet, nagyjából ugyanilyen arányban sérült az arc (beleértve a szemeket és az orrot), az esetek 12,5 százalékában pedig a nyakat érte külső behatás. Leggyakoribb sérülésként a vágások és a bőr felszakadása került fel a listára, a második helyen a zúzódások szerepelnek, 18,4 százalék azonban komolyabb belső sérülés volt. Az esetek csaknem kétharmada a 13 és 29 év közöttieket érintette, érdekes módon azonban a 13 éven aluliak körében maga a telefon okozott sebeket, nem pedig a folyamatos használat miatti esés-kelés, az idősebbek esetében viszont ez éppen fordított arányban van.

Az anyag készítője, aki egyébként rekonstrukciós beavatkozásokra szakosodott, arra figyelmeztet, hogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül környezetünket, a koponya jelenléte pedig önmagában még nem jelent teljes (és biztos) védelmet, hiszen alatta egy meglehetősen puha agy helyezkedik el, az esések következtében ráadásul egyesek állkapocstörést szenvedtek, ami szintén azt jelzi, hogy nagyon komoly sérülésekkel is végződhet a figyelem hiánya.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #10
    A tudatosítás végett számszerűsítsünk: Naponta 200 ezerrel többen vagyunk e bolygón...!
  • csigafi #9
    ""Ennél rosszabb már csak a fülhallgatós biciklis. ""
    Ez tetszik :-)

    Én találkoztam olyannal akinek a fején fejhallgató a csomagtartón meg egy Bluetooth hangfal üvöltött. Na hogy az mi volt mai napig nem jöttem rá. Persze vannak ilyen zene terminátorok akiket nem érdekel hogy másokat érdekli e az hogy ő mit hallgat csak bömbölteti a zennét és csak megy és csak megy és csak megy :-). Autósokban is vannak akik már csak a kanyarodás megkezdésekor kezdenek indexelni meg nem arra haladnak amerre indexelnek. Persze ők tudnak vezetni csak az hogy időben jelezze letérési szándékát nem hülyeségből lett kitalálva ha nem azért hogy mások lássák a baleset elkerülése véget hogy ő lefog térni és nem egyenesen hajt tovább. Alig 3 hete történt hogy barátomat balra kanyarodás közben kezdte megelőzni egy barom pedig már vagy fél perce indexelt. Nem tudom de szerintem indexelő járművet nem előzzünk arról az oldalról amelyre ép megkezdte a kanyarodást. Na mindegy pusztulásra érett a világ.
  • Rony94 #8
    Ennél rosszabb már csak a fülhallgatós biciklis.
  • Cat #7
    Én biciklisként rengeteg olyat látok, hogy az emberek úgy mennek át az utcán, hogy egyáltalán nem néznek körbe. Oké, csendes egy kerékpár, de szerintem automatizmusnak kéne lennie mindenkiben 4-5 éves kortól, hogy csak jobbra-balra nézve lépek le bármilyen utcára. Mi van, ha nem én jövök, kerékpárosként, hanem egy elektromos autó vagy egy troli? Ennyire bízik mindenki a hallásában?
  • wraithLord #6
    Ahogy itt írták már páran, telefon nélkül is roppant bambák és zombik az emberek, úgy általában.
    Emellett én is szoktam mászkálás közben üzenetet olvasni vagy írni, ha úgy jön ki... De a gyaloglás azért nem zajlik akkora sebességgel, hogy bármelyik pillanatban történhessen valami. És nem csinálok úgy, mintha éppen a kanapén ülnék, hanem füllel és fél szemmel figyelek a környezetemre abban a pár másodpercben. A másik meg az, hogy otthon-meló közötti inga útvonalon csukott szemmel is tudnék közlekedni (nem szoktam :D), egyéb útvonalon, ismeretlen helyen pedig nem mobilozok haladás közben. Nem értem a cikkben szereplő embereket.
    Mondjuk mostanában már egálban jön szembe olyan okostelót bámuló ember, aki felnéz, hogy ki/mi jön szembe, és aki bele van merülve, és nem tudom, merre kerüljem... Szóval szerintem a telefonozóknál javult a helyzet. Az általános zombi gyalogosok/biciklisek viszont egyre szaporodnak. Sőt, van egy olyan új alfaj is, aki leszarja a másikat, nem megy arrébb, akkor se, ha (elvileg) látja, hogy nem ártana. (Ennek kölcsönösnek kéne lenni, hogy mindkét fél enged egy kicsit a másik javára, és nem az van, hogy vagy vigyázol, vagy letollak a járdáról. :D)
  • csigafi #5
    Úgy is túl népesedés van. Úgyis azért hozták létre az okos telefonokat hogy így majd okosan megtörténik a természetes szelektálás. Vagy nem? A sok agyhalót hagy nyomogassa csak ha nem képes leülni egy padra amíg megírja az a nagyon nagyon fontos üzenetet. Nekem amúgy is teli a hócipőm a sok bamba emberrel akiktől nem lehet normálisan közlekedni kerékpárral mert össze vissza szédelegnek a kerékpárutún gyalogosként és még nekem kell kerülgetnek mert nem képes lemenni a sávomból a járdára. Én nem értem ezek autót is így vezetnek mint a birkák? Szét se néznek meg sem állnak csak mennek és csak mennek
  • Zoliz #4
    Háború esetén nem lennénk olyan sokan és az erősebb maradna életben nem a fogyatékos.
  • Yagami #3
    Hagyjuk is inkább, bár pont neked kell válaszolnom, na mindegy.
    Agyhalott zombi-csorda az egész bagázs, úgy kell fellökdösnöm őket, meg kurvaanyáznom utánuk, hogy mozdítsák már meg magukat. Csak néznek ki a fejükből, azt se tudják hol vannak/hova tartanak. Külföldiek még egy dolog (azok ráérősen vannak itt), azoktól is agyfaszt kapok, de az átlag magyar tényleg egy lassított felvételű zombi (ezt leginkább 5 év londoni kint lét után tapasztalam már rögtön az első napon). Kivéve az "öreglányok", azok úgy nyomulnak be előtted a réseken, meg állnak be eléd pofátlanul mikor te már 5 perce állsz ott (metró pl.) mondjuk, mintha nem lenne holnap. A minap már muszáj volt egy ilyet is elküldenem a fracnba, volt kerekedő szem rendesen.
    Utoljára szerkesztette: Yagami, 2019.12.16. 13:07:01
  • nlght #2
    Vihar a biliben, pl. a túlnépesedés sokkal nagyobb gond.
  • molnibalage83 #1
    Én simán csak azt látom Bp-n élve, hogy az átlagos gyalogos egyszerűen simán is figyelmetlenebb lett. Telefon nélkül. is. Eszméletlen miket csinálnak. Főleg a külföldiek...