Berta Sándor

Klímasemleges görög okosszigetet hoznak létre

A projekt mögött a Volkswagen és a görög állam áll.

A Dodekániszosz szigetcsoporthoz tartozó Asztipalea területén hozza létre a német autógyártó és a görög állam az elektronikus közlekedésre, az intelligens közlekedési megoldásokra és a zöld energia termelésére építő okosszigetet. A tervek között szerepel az aktuális közlekedési rendszer átalakítása, hogy minden jármű elektromos meghajtású legyen és a megújuló energiák használata. A hosszú távú cél az, hogy Asztipalea a klímasemleges közlekedés modellszigetévé váljon. Erről írt alá szándéknyilatkozatot Konsztantinosz Fragogiannisz gazdasági diplomáciáért és nyitott gazdaságpolitikáért felelős görög külügyminiszter-helyettes és dr. Herbert Diess, a Volkswagen vezetője.

A tervezett új szolgáltatások közé tartozik az utazásmegosztás, amelytől azt várják, hogy hozzájárulhat a közlekedés javításához, a dugók csökkentéséhez. A rendszer részét fogják képezni a Seat elektromos gépkocsijai és kerékpárjai. Összesen 1494 benzines autót váltanának ki 1000 elektromos meghajtású járművel, többek között a Volkswagen ID.3 és ID.4 modelljeivel. A rendőrség, a mentők és más hatóságok gépkocsijai is a jövőben elektromos meghajtásúak lesznek, s a német társaság a sziget teljes területén töltőállomásokat telepít. Az áramtermelés a helyi nap- és szélenergiás rendszerekre épülne. A projekt várhatóan hat évig tart majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gosub #9
    Dehogynem! Ahogy írod azt kell csinálni. Klímasemleges ipart, gazdaságot kell kiépíteni.
    Mi a felhasználók így is úgy is azt vesszük és használjuk amit iparilag előállítanak.
    Ha csak a jármű használatot nézzük a jelenlegi villanyautók környezetterhelésének mérlege 40-60.000km után lesz kevesebb mint a modern belsőégésűeké ADAC, Fraunhofer intézet szerint.
  • M2 #8
    Nem igazán értem, mire akarsz kilyukadni. Ne csináljanak inkább semmit? Mert az az igazán klímasemleges, csak abból meg nem lesz fejlődés. Ha meg nincs fejlődés, akkor minden marad úgy, ahogy most van.

    Létre kell hozni a klímasemleges ipart, akkor is, ha az átmeneti időszakban ez akár növelheti is a kibocsájtásokat.
  • gosub #7
    Számomra nem túlzottan klímasemleges, ha csak egyetlen elemét, egyetlen működési pillanatát emeljük ki egy rendszernek. Példának okáért már az utak is rögtön kérdéseket vetnek fel. Maga az építése is elég nagy környezeti lábnyomot hagy, de még utána is szennyez, valamint idővel karban is kell tartani, újat készíteni.
  • M2 #6
    A használata lesz klímasemleges.
  • gosub #5
    Jelen? Ez már múlt. Minden ehhez kapcsolódó technológia a sokadik generációnál tart. 30-40 éve kereskedelmi forgalomban vannak a napelemek, szélerőmű parkok épültek, 20 éve hibrid autókat gyártanak, 10 éve szériában a teljesen villanyautókat. Már egy halom 'okosotthont', meg 'okos'városrészt, 'okos' utcákat építettek. Több autótípust már 3., 4. változatban gyártják. Nagyjából már körvonalazódott mit mekkora környezeti lábnyommal lehet gyártani. Vagyis jól modellezhető, megbecsülhető. Az a kérdés, mitől lesz ez klímasemleges és mi lesz benne klímasemleges? Az építése? Használata? Karbantartása? Szintentartása?
  • M2 #4
    Ennek a kérdésnek mi értelme?

    Nem a jelent kellene azonnal, egyik napról a másikra klímasemlegesre alakítani, hanem megtalálni a módszert, hogy a jövőben azok tudjunk majd lenni.
  • barret #3
    Okosba :D
  • gosub #2
    Vajon hogyan lehet azt a rengeteg eszközt, utat, épületet, járművet, infrastruktúrát legyártani, odavinni, telepíteni klímasemlegesen?
  • duke #1
    Kivallo otlet, jol jon ez majd az illegalis bevandorloknak, akik egyebbkent majd megszalljak a szigetet. Nagyon tudjak ertekelni az ilyet.