Gyurkity Péter

Nagyon nem hatékony a vezetéknélküli töltés

Ez pedig globális szinten már komoly következményekkel jár.

A vezetéknélküli töltők lassú, fokozatos terjedésével a felhasználói kényelem még tovább javul, ezzel kapcsolatban azonban egyre nagyobb figyelem hárul a negatívumokra is, amelyekből szintén nincs hiány. Elsősorban a hatékonyság szintje ad okot az aggodalomra, de néhány meglepő részletet is láthatunk egy új kísérletben, amelyben erre a funkcióra koncentrálnak.

A napokban közzétett összefoglalóban arról olvashatunk, hogy a vezetékes és a vezetéket már nélkülöző töltők szembeállításával nagyon eltérő számokat kapunk, ezen a téren pedig a negatívumok (és azok várható következményei) jelentőségüket tekintve szinte lemossák a pályáról a fent említett előnyöket. Ez önmagában nem feltétlenül jelent nagy meglepetést, hiszen azzal nagyjából mindenki tisztában volt, hogy a hatékonyság terén a vezetékes megoldások jelentik az abszolút csúcsot, mégis érdekes látni a konkrét számokat, amelyek ráadásul apró eltérések miatt még inkább szétválnak. A tesztelők által alkalmazott mérőeszközzel ugyanis nemcsak azt sikerült kimutatni, hogy a vezetnéknélküli megoldások kevésbé hatékonyak, de az is kiderült, hogy a hordozható eszköz pontatlan elhelyezésével még tovább ronthatunk a mutatókon.

A tesztben használt Pixel 4 (amely a Pixel 4a megjelenése miatt már most, a vártnál korábban visszavonul) teljes feltöltéséhez 14,26, illetve 21,01 wattórára volt szükség, tehát a különbség nagyjából 50 százalékos. Itt azonban komoly tényező a pontos elhelyezés, a nagyobb vezetéknélküli töltőknél 1-2 milliméteres eltérés már nagyobb különbséget eredményezett, a telefon nem ideális pozicionálása esetén már 25,62 wattóra volt a maximális érték, vagyis 80 százalékkal több áramra volt szükség a készülék feltöltéséhez, legalábbis a vezetékes (USB-C) töltővel összehasonlítva – egyes esetekben pedig nem is indult el a töltés folyamata. A hivatalos Pixel Stand töltőnél kevésbé jelentkezett ez a probléma, viszont az eltérés ekkor még mindig 39 százalék volt a vezetékes oldal javára.

Egyes felmérések szerint a vezetéknélküli töltés elterjedése komoly következményekkel jár majd. Példaként hozzák fel, hogy amennyiben a most használatban lévő mintegy 3,5 milliárd okostelefon mindegyike vezetéknélküli töltésre váltana, ez globális szinten jóval nagyobb fogyasztást eredményezne – 100 százalékos hatékonyságot feltételezve, az összes okostelefon egyetlen feltöltéséhez 73 szénerőmű egy teljes napon keresztüli üzemeltetésére lenne szükség, míg 50 százaléknál már megduplázódna az igény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #31
    Az a vezeték annyira vékonyka, hogy nem sodornál belőle tíz centis kábelt sem.

    Ettől függetlenül aki tudja, az dugja inkább kábelre a telefonját, mert az aksi sem szereti a túl meleg környezetet.

    A pontos elhelyezést meg segíthetnék a gyártók mágneses, szabványosított megoldásokkal, mint a minőségibb tokgyártóknál (pl Pitaka). Mire sok milliárdan használjuk, addigra ki fog alakulni ez a dolog.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2020.08.15. 00:01:47
  • M2 #30
    Mielőtt újabb szinonímát keresnél a nullára, az eredeti cikk mérései szerint a vezetéknélküli töltés esetén a fogyasztás 39-80 százalékkal növekedett, mialatt teljesen feltöltötték a telefont. Tehát megállapíthatjuk, hogy a hatékonysága nem zérus, hisz akkor nagyjából soha nem töltötte volna fel a telefont.
  • ostoros #29
    Ez kinek nem volt nyilvánvaló? Alapvető fizika, hogy a vezetők (amiből a vezetékek vannak) szállítják legjobban az elektromos energiát. Azon javítani nem csak rontani lehet.
  • kvp #28
    "A lenyeg az, hogy a vezetek nelkuli toltes hatasfoka egy fika, fos, kb. nulla, 0, zerus."

    Erre mar Nikola Tesla is rajott.

    "A vezetek nelkuli toltes azert lett nyomva amiert azsiai barataink nyulfasznyi vezeteket adnak mindenhez.
    A muanyag "occo" a fem meg draga (gyengeelmejuek kedveert a vezetekrol van szo) ezen meg sporolni lehet es meg a telefont is surubben fogod cserelni."

    Sajnos egy vezetek nelkuli tolto ado-vevo parjaban annyi rezdrot van a tekercsekben, hogy abbol tobb meternnyi usb kabel kijonne. Egyszeruen a legmagos tekercsen at torteno energiaatvitel nem hatekony. Viszont azon emberek szamara hasznos, akik nem tudnak egy USB kabelt a csatlakozo roncsolasa nelkul bedugni. (tobben vannak mint gondolnank) Arrol nem beszelve, hogy igy lehetoseg lenne csatlakozok nelkuli, teljesen korbeontott telefonok gyartasara, tehat a kijelzo erintofeluletet leszamitva semmilyen csatlakozo vagy gomb nem lenne rajta. Ez volt a hosszutavu cel. Hatekonysagban peresze az egesz radios rendszer a banyaszbeka alatt van. A pozicionalassal pedig az a gond, hogy ha dokkolo kell, akkor nem er semmit, az embereknek az aszal meretu felulet a lenyeg, amire ha barhol rarakjak a keszuleket, akkor toltson. Ezen az asztalon egyebkent dolgozni, enni, stb. is szeretnenek, mikorben barhol tolt a keszulek.

    Lehetseges megoldas egyebkent az iranyitott antennas energiaatvitel. Tehat egy csak a telefon alatt bekapcsolt phased array radar emitterrel becelozni a telefont (lasd iranyitott 5G-s antennek), igy a szoftver fokuszalna a tolto aramot a telefon vevojere, ami sokkal nagyobb hatekonysagot tenne lehetove, raadasul a tusugarban iranyitott mikrohullam miatt akar tobb tiz meterrol is toltheto lenne a telefon. Persze csak amig nem lep be valaki a sugarba, mert akkor az illeto kapja azt a par (max. 80-100 koruli) wattot.
  • molnibalage83 #27
    Khöm, kb. nagyságrendileg lőtt mellé a számítás...
  • ugh #26
    Eldurran az agyatok.
    Ki a faszt erdekel milyen eromu meg milyen blokk?
    A lenyeg az, hogy a vezetek nelkuli toltes hatasfoka egy fika, fos, kb. nulla, 0, zerus.
    A sok az elpocsekolt energia (megy bele ertelmetlenul a levegobe bazmeg mert a para miatt vezeti az aramot), errol szolna cikk is csak megint ugy turjatok itt a tobbi tudosklubbossal az orrotokat, hogy benyultok a seggetekbe majd ki a szatokon es ugy banyasztok.
    A vezetek nelkuli toltes azert lett nyomva amiert azsiai barataink nyulfasznyi vezeteket adnak mindenhez.
    A muanyag "occo" a fem meg draga (gyengeelmejuek kedveert a vezetekrol van szo) ezen meg sporolni lehet es meg a telefont is surubben fogod cserelni.
    A tobbi amit itt oszehortok szintiszta okoskodas 0 aggyal.
  • ugh #25
    Ez a konzumidiota faszsag is megy majd a tobbi szar koze.
    De legalabb jo sok penz, eroforras, alapanyag el lett pocsekolva ra es jo sok szemetet lehet majd "feketen" afrikaba lepakolni.
  • barret #24
    Valahogy meg kell táplálni a töltőt,ez nem ingyen energia gép...
  • barret #23
    Az elhelyezés nem csak a készülék típusától függ,hanem az azon belül elhelyezett tekercstől is... Ahány készülék,annyi pozíció...
  • Csaba161 #22
    Na jó, de mi itt a vezeték nélküli töltés, ha a képen
    ott a jobb felső sarokban egy áramkábel???