Berta Sándor

Energiatároló hordozható elektronikus eszközökhöz

A megoldás segíthet megnövelni az okosórák és más viselhető termékek üzemidejét.

A szingapúri Nanyang Technológiai Egyetem kutatói egy újfajta akkumulátort fejlesztettek ki a hordozható elektronikus készülékek számára. A megoldás összehajtható, kitágítható, sőt, akár el is vágható és eközben nem veszíti el a működőképességét.

Chen Xiaodong és csapata egy nagy teljesítményű kondenzátort használt fel, amely másodpercek alatt feltölthető, és több ezer feltöltési és lemerítési ciklus után is ugyanazzal a kapacitással rendelkezik, mint a kezdetekkor. Már eddig is léteztek ilyen kondenzátorok, de azok csak egy bizonyos irányban képesek elviselni ekkora terheléseket. A szingapúri kutatóknak viszont sikerült úgy kialakítaniuk a tárolót, hogy minden átformálást károsodás nélkül él túl. Ehhez a tudósok becsomagolták a kondenzátort egy méhsejtszerű héjba.


A tároló négyszer akkora kapacitással rendelkezik, mint a hasonló megoldások. A szakemberek hiszik, hogy az eszközük a már meglévő gyártási technikákkal is elkészíthető. Előállítása nem drága, egy egy négyzetcentiméter felületű tároló gyártási költsége kb. 10 centet tesz ki. A szingapúri egyetem munkatársai azt egyelőre nem árulták el, hogy az egység mennyi energiát tud megőrizni. Chen azonban hangsúlyozta, hogy egy megbízható tároló fontos a hordozható elektronika fejlesztése szempontjából, ráadásul új lehetőségeket nyit a dolgok internetének használata előtt.

Az új fejlesztésnek köszönhetően az okosotthonokkal és más környezeti rendszerekkel kommunikáló viselhető termékek saját magukat láthatják el energiával. Chen közölte, hogy a jövőjét abban látja, hogy egy napon a megoldásukat olyan szenzorokkal kössék össze, amelyek a személyes egészségi értékeket és a sporttevékenységek terhelési adatait mérik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!