Berta Sándor

Magnéziumos akku­mulátorokat kutat Európa

A kontinens az akkumulátorgyártásban le van maradva Ázsia mögött, de nagyon dolgozik ennek megváltoztatásán.

A lítiumion-akkumulátorok sok éve piacvezető megoldások, a szakemberek azonban már a megfelelő alternatív anyagokat keresik. Az utóbbiak között felmerülhet a nátrium, a magnézium, az alumínium és a kalcium. A legelőrehaladottabb a nátriumion-akkumulátorok fejlesztése. Ez arra vezethető vissza, hogy a lítium egyszerűen kiváltható a nátriummal, ezért csupán kevés dolgon kell változtatni. A magnézium előnye ugyanakkor, hogy komoly mennyiség van belőle, viszont még növelni kellene az energiahatékonyságát.

A lítiumalternatívák utáni kutatás egyik fellegvára az ulmi Helmholtz Intézet (HIU). A német kormány és a szövetségi tartományok egy kutatóprojekt keretében a következő hét évben 50 millió eurót adnak a lítiumionos akkumulátorokat kiváltó megoldások kifejlesztésére. Maximilian Fichtner, a HIU vezetőhelyettese a magnézium előnyeit ecsetelte. A szakember rámutatott, hogy a magnéziumos akkumulátorok sokkal biztonságosabbak a lítiumionosoknál, emellett az energiasűrűségük és a teljesítményük is sokkal nagyobb azokénál.

Az Európai Unió szintén elindított egy kutatási projektet, amelynek a neve E-Magic és amelyben tíz tudományos létesítmény vesz részt, egyikük a HIU. A kontinens tudósai megpróbálják egyesíteni a különböző ötleteket, tartozzanak azok az alapkutatásokhoz vagy a lehetséges jövőbeli gyártási eljárásokhoz. A HIU álláspontja az, hogy a magnéziumos akkumulátorok komoly előnyöket biztosíthatnának ezen a területen Európának Ázsiával, s elsősorban a kínai, dél-koreai és tajvani gyártókkal szemben.

Zhirong Zhao-Karger ulmi projektkoordinátor kijelentette, hogy jelenleg a hosszú üzemidő biztosítása jelent problémát a magnéziumos akkumulátorok esetében. Az viszont mindenképpen előnyös, hogy alig vannak üzemzavarok vagy veszélyes rövidzárlatok, így ezek az energiatárolók nem gyulladnak ki olyan gyorsan, mint a mostani modellek. Ráadásul a magnézium 3000-szer gyakrabban fordul elő a Földön, mint a lítium és annál sokkal egyszerűbben újra is hasznosítható. Ezáltal a magnéziumos akkumulátorok olcsóbban előállíthatók és gyorsabban elterjedhetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #9
    Nem ellentmondás, jelen gyártási technológiával még nem energiahatékonyabb mint a lítiumos, de később az lehet csak fejleszteni kell.
  • zola2000 #8
    De ha valaki nem gyárt semmit, meddig lesz pénze fogyasztani?
  • barret #7
    " A magnézium előnye ugyanakkor, hogy komoly mennyiség van belőle, viszont még növelni kellene az energiahatékonyságát.
    A szakember rámutatott, hogy a magnéziumos akkumulátorok sokkal biztonságosabbak a lítiumionosoknál, emellett az energiasűrűségük és a teljesítményük is sokkal nagyobb azokénál." Ez a két mondat csak nekem ellentmondásos?
  • Csatabika #6
    Nem Cat, ez pl. Kínában is működik így.... ;-)
  • Cat #5
    Az csak Magyarországon működik, hogy egy intézménynek állami pénzeket juttatnak, és az nem nyilvános.
  • hypno #4
    Európa nem azért van lemaradva akkumulátorgyártásban (is) Ázsia mögött mert nincs meg a technológia, vagy nem hozzáférhetőek az alapanyagok, hanem mert az itt élő emberek csak a technológiák előnyeit akarják élvezni, a hátrányai nélkül.

    Lásd Vererd-Zsáka akkumlátorfeldolgozó vita.
  • ostoros #3
    Az viszont hogy az EU ebből előnyt remél, az tényleg vicc..
  • ostoros #2
    Nem is kell feltétlenül katonai hekker... Szerintem Kínában több hekker él, mint ahány magyar van a világon.
  • nlght #1
    Annyira próbáljuk behozni Ázsiát, hogy nyílt újságcikkekben áruljuk el a megváltást célzó/hozó kutatási irányokat/intézményeket. Legalább Kína tudja hogy hol melyik intézményeket kell felnyomni katonai hackerekkel... /facepalm/