31
  • M2 #31
    Az a vezeték annyira vékonyka, hogy nem sodornál belőle tíz centis kábelt sem.

    Ettől függetlenül aki tudja, az dugja inkább kábelre a telefonját, mert az aksi sem szereti a túl meleg környezetet.

    A pontos elhelyezést meg segíthetnék a gyártók mágneses, szabványosított megoldásokkal, mint a minőségibb tokgyártóknál (pl Pitaka). Mire sok milliárdan használjuk, addigra ki fog alakulni ez a dolog.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2020.08.15. 00:01:47
  • M2 #30
    Mielőtt újabb szinonímát keresnél a nullára, az eredeti cikk mérései szerint a vezetéknélküli töltés esetén a fogyasztás 39-80 százalékkal növekedett, mialatt teljesen feltöltötték a telefont. Tehát megállapíthatjuk, hogy a hatékonysága nem zérus, hisz akkor nagyjából soha nem töltötte volna fel a telefont.
  • ostoros
    #29
    Ez kinek nem volt nyilvánvaló? Alapvető fizika, hogy a vezetők (amiből a vezetékek vannak) szállítják legjobban az elektromos energiát. Azon javítani nem csak rontani lehet.
  • kvp
    #28
    "A lenyeg az, hogy a vezetek nelkuli toltes hatasfoka egy fika, fos, kb. nulla, 0, zerus."

    Erre mar Nikola Tesla is rajott.

    "A vezetek nelkuli toltes azert lett nyomva amiert azsiai barataink nyulfasznyi vezeteket adnak mindenhez.
    A muanyag "occo" a fem meg draga (gyengeelmejuek kedveert a vezetekrol van szo) ezen meg sporolni lehet es meg a telefont is surubben fogod cserelni."

    Sajnos egy vezetek nelkuli tolto ado-vevo parjaban annyi rezdrot van a tekercsekben, hogy abbol tobb meternnyi usb kabel kijonne. Egyszeruen a legmagos tekercsen at torteno energiaatvitel nem hatekony. Viszont azon emberek szamara hasznos, akik nem tudnak egy USB kabelt a csatlakozo roncsolasa nelkul bedugni. (tobben vannak mint gondolnank) Arrol nem beszelve, hogy igy lehetoseg lenne csatlakozok nelkuli, teljesen korbeontott telefonok gyartasara, tehat a kijelzo erintofeluletet leszamitva semmilyen csatlakozo vagy gomb nem lenne rajta. Ez volt a hosszutavu cel. Hatekonysagban peresze az egesz radios rendszer a banyaszbeka alatt van. A pozicionalassal pedig az a gond, hogy ha dokkolo kell, akkor nem er semmit, az embereknek az aszal meretu felulet a lenyeg, amire ha barhol rarakjak a keszuleket, akkor toltson. Ezen az asztalon egyebkent dolgozni, enni, stb. is szeretnenek, mikorben barhol tolt a keszulek.

    Lehetseges megoldas egyebkent az iranyitott antennas energiaatvitel. Tehat egy csak a telefon alatt bekapcsolt phased array radar emitterrel becelozni a telefont (lasd iranyitott 5G-s antennek), igy a szoftver fokuszalna a tolto aramot a telefon vevojere, ami sokkal nagyobb hatekonysagot tenne lehetove, raadasul a tusugarban iranyitott mikrohullam miatt akar tobb tiz meterrol is toltheto lenne a telefon. Persze csak amig nem lep be valaki a sugarba, mert akkor az illeto kapja azt a par (max. 80-100 koruli) wattot.
  • molnibalage83
    #27
    Khöm, kb. nagyságrendileg lőtt mellé a számítás...
  • ugh
    #26
    Eldurran az agyatok.
    Ki a faszt erdekel milyen eromu meg milyen blokk?
    A lenyeg az, hogy a vezetek nelkuli toltes hatasfoka egy fika, fos, kb. nulla, 0, zerus.
    A sok az elpocsekolt energia (megy bele ertelmetlenul a levegobe bazmeg mert a para miatt vezeti az aramot), errol szolna cikk is csak megint ugy turjatok itt a tobbi tudosklubbossal az orrotokat, hogy benyultok a seggetekbe majd ki a szatokon es ugy banyasztok.
    A vezetek nelkuli toltes azert lett nyomva amiert azsiai barataink nyulfasznyi vezeteket adnak mindenhez.
    A muanyag "occo" a fem meg draga (gyengeelmejuek kedveert a vezetekrol van szo) ezen meg sporolni lehet es meg a telefont is surubben fogod cserelni.
    A tobbi amit itt oszehortok szintiszta okoskodas 0 aggyal.
  • ugh
    #25
    Ez a konzumidiota faszsag is megy majd a tobbi szar koze.
    De legalabb jo sok penz, eroforras, alapanyag el lett pocsekolva ra es jo sok szemetet lehet majd "feketen" afrikaba lepakolni.
  • barret
    #24
    Valahogy meg kell táplálni a töltőt,ez nem ingyen energia gép...
  • barret
    #23
    Az elhelyezés nem csak a készülék típusától függ,hanem az azon belül elhelyezett tekercstől is... Ahány készülék,annyi pozíció...
  • Csaba161
    #22
    Na jó, de mi itt a vezeték nélküli töltés, ha a képen
    ott a jobb felső sarokban egy áramkábel???
  • duke
    #21
    Ugyanmar a minimalis fogyasztas is jelentos fogyasztas 5 milliardos nagysagrendben, es annyira semmiseg kihuzni kikapcsolni, hogy ertelmetllen bedugva hagyni, hogy feleslegesen fogyaszon. Persze a konkret fogyasztast kene tudni atlagban. Legfeljebb akkor tekintenem elhanyagolhatonak a fogyasztast, ha 0.01 wattnal kevesebbet fogyasztananak uresjaratban. De ha muszakilag megoldhato akkor legyen inkabb 0.001 watt.
  • grobs
    #20
    "alapvetően egy fiatal srácot kéne hogy érdekelje a technológia"

    Egy fiatal embert (mindegy, hogy férfi, vagy nő) érdekelnie kellene az újdonság, a tudás. A fiatalok viszont láthatóan már középiskolában elvesztik azt a reményt, hogy ebben az országban tisztességes munkával, tudással érvényesülni lehetne. Nevelt fiam (18) mechatronikára szeretne menni. Mert egy mérnök mindig jó. De múlt héten vette elő először az NXT-t ami ~10 éve ott a polcon. Mondjuk legalább látszott, hogy élvezi. Az arduino-t amikor mutattam akkor csak vakarta a fejét, hogy mi ez ... aztán hagytuk a dolgot.
  • duke
    #19
    "hogy a hordozható eszköz pontatlan elhelyezésével még tovább ronthatunk a mutatókon."

    Ez mondjuk egyszeruen megoldhato. Kell egy terelo, egy sarok, aminek nekiutkozteti a keszuleket es akkor tized mm pontosaggal a helyen lesz.
  • grobs
    #18
    Csak idióták csodálkoznak. Az oktatás minősége mindig továbbmegy a gazdaságba. Nem véletlen, hogy Magyarország 30 évvel a rendszerváltás után a legerősebb kelet-európai országból az egyik leggyengébb lett. Az EU-ban már csak Bulgária van mögöttünk. Ilyenkor jönnek az alternatív mérések amikkel még egy ideig hazudhatunk magunknak, aztán már csak a múlt marad az egy főre jutó legtöbb nobel-díjassal. Lassú sorvadás :(
    A ELTE 20 év alatt 200 alatt volt, ma rangsorolatlan (500+) egyetemmé vált hasonlóan a BME-hez. Majd jönnek a megmondó emberek, hogy ez nem is számít, meg kit érdekel (Idiocracy). A magyar egyetemekből egyedül a SOTE tartja magát.
  • zola2000
    #17
    Eközben amerika csodálkozik hogyan lett pl Kína egyre több szempontból világelső / hogy lesz kelet ázsia "lassan" nagyobb piac is mint nyugat.
  • gombabácsi
    #16
    nem csak a szakmai dolgokra gondolok, bár persze az az igazi probléma. de alapvetően egy fiatal srácot kéne hogy érdekelje a technológia. még ha a tudomány nem is. de legalább a tech... legyen valami fogalma a dolgokról.
    én játékfejlesztőként dolgozok és azt látom hogy amit mi annak idején 1990 környékén 16-18 évesen hobbiként tanultunk meg csináltunk, annál ma kezdő egyetemisták jóval egyszerűbb dolgokat csinálnak :D
  • gosub
    #15
    Furcsa, hogy erre nincs hatékonysági limit, mint ahogy a hűtőkre, mosógépkere, világító testekre...és kiszorítanák vele az abszolút felesleges cuccokat.
  • Cat #14
    Régen minden jobb volt.
  • wraithLord
    #13
    Nekem az nem tetszik a vezeték nélküli töltésben, hogy nagyon melegszik tőle a telefon. Gondolom ott megy el nem kevés energia... :D Igaz, az egy 2014-es modell volt, lehet, hogy azóta már jobb a helyzet.

    Mondjuk a következő (mostani) telefonomnál már gondoskodott róla a gyártó, hogy ne legyen ilyen problémám, mert az európai modellbe nem rakott vezeték nélküli töltést. :D De nem is hiányzik.

    Szerintem a vezeték nélküli töltés inkább gimmick mint kényelem, pláne most, hogy az USB-C szabvány kétoldali szimmetrikus, tehát mindegy, hogy dugod rá, ellentétben a régebbi mikroUSB-vel.
    Igaz, a vezetéknélküli töltésnél meg tökmindegy, hogy cseszed oda a telefont a platformra, csak hát nem az igazi a hatékonyság szempontjából.
  • grobs
    #12
    "lényegében a hazai műszaki szürkeállomány is pusztul"

    A hülyeség újra kitermeli önmagát. Sajnos el kell ismerni, hogy a mi (40+) generációnk is sokkal gyengébb szakmai tudással rendelkezik mint a szüleinké. Édesapám legalább 40 éve semmit se csinált villamosmérnökként, de még mindig több gyakorlati tudása van mint nekem ... szerencse, hogy én csak diplomáztam, de soha sem dolgoztam villamosmérnökként.
    A tanári pálya nem túl vonzó, így nem a legjobbak tanítanak. Az általuk képzettek sem lehetnek a legjobbak, és így tovább generációról, generációra. Ameddig nem tudjuk elérni, hogy a legjobbak újra tanítsanak ez így marad.
    Nekem persze jó, hogy a legjobbak külföldre mennek, mert én így maradok az "A" kategóriában, de reálisan nem ott lenne a helyem, az országnak viszont ez a lassú halál. Látható, megállíthatatlan sorvadás. Persze ez nem csak Magyarországra jellemző, de a jobb gazdasággal rendelkező országok egyelőre megoldják "agy elszívással" a problémát. Ez viszont mélyíti a szakadékot Európában. Mert a nyugati országok nem csak gazdaságilag, de agyban is gazdagabbak lesznek. Ami innen hiányzik, az odamegy. Mivel a kelet-európaiak alapvetően nyugat kompatibilisek, így a beilleszkedésük szinte probléma mentes. Nincs 2-3. generációs krízis mint a közel, vagy távol-keleti családoknál.
  • Palinko
    #11
    Mondjuk azt azért sem árt kihúzni mert volt már mikor otthagyott töltő kigyulladt.
  • molnibalage83
    #10
    És a baj, hogy ezek az analfabéta barmok húzzák az ívet meg hirdetik az igét, hogy mi a jövő energetikája stb.
    És ezt kombinálták a startupokkal, mert a COVID válságig olcsó volt a pénz...

    Lásd itt.

    Meg itt.

    Persze, aki csak középiskolás stabil fizika tudással is lealázza ezeket a hülye ötleteket, akkor ő a hülye, mert hurráoptimista és látja a valóságot.

    Nézhetném a jó (?) oldalát, hogy munkahelyen nem lesz konkurencia, de a baj az, hogy így lényegében a hazai műszaki szürkeállomány is pusztul. Az a kevés ember, aki ért valamihez nem él örökké és nem érthet mindenhez is...
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2020.08.13. 10:26:59
  • gombabácsi
    #9
    a természettudományos almafabékaság brutális. lassan nem találok netes fórumot ahol tech-tud témákban lehetne beszélgetni. a fiataloknál még durvább a helyzet...
  • molnibalage83
    #8
    A kedvencem az volt, amikor plakátoltak, hogy húzzad ki a mobiltöltődet, mert akkor is fogyaszt, ha nincs rajta semmi.
    Kb. az összes telefon éves fogyasztása összes sem volt mérhető azzal, ami a kampány lábnyoma volt. Papír, festék, szállítás, stb.

    Ma divat végtelesen ostoba nagyhangúnak lenni és telibeszarni a valóságot. Persze, ahol a társadalom 99%-a természettudományos analfabéta... Lényegében egy szűk réteget leszámítva a természettudományos oktatásnak semmiféle nyoma nincs a társadalmon. Sehol.
  • grobs
    #7
    Mondjuk szénerőművel számolni 2020-ban elég komolytalan. Kétségtelen, hogy nem annyira hatékony a vezetéknélküli töltés, de a világban ez nagyon-nagyonkicsi ... még annál is kisebb probléma.
    Ilyen erővel kapcsoljuk le az összes mélyhűtőt, és egyen mindenki friss árút. Az sokkal nagyobb megtakarítás lenne. Lőjük le az összes szarvasmarhát, és kevesebb lesz a metán. Baromságok kutatásával évente sokkal több energia megy el mint amennyit a világ összes telefonja eléget 100 év alatt.
    Utoljára szerkesztette: grobs, 2020.08.13. 09:38:51
  • molnibalage83
    #6
    Mert first world minden hülyeségre vevő. Rémlik még a DVD visszatekerő? Ez pont olyan.
  • gombabácsi
    #5
    ha már amúgy ilyen "asztal" kell ami sugározza a delejt, mi a gond a dokkolóval? mi a faxért kényelmesebb egy ilyen asztalra lerakni a telefont, mint egy dokkolóra rárakni? parasztvakítás ez!
  • molnibalage83
    #4
    Ez a 73 szénerőmű x 24 óra ez értelmezhetetlen marhaság.
    Mekkora blokkmérettel számoltak?

    Ha mondjuk a telók töltése naponta átlagosan 25 Wh

    3,5 mrd *25 =87 mrd Wh, legyen 100 mrd Wh, ami 100* 10^9Wh. = 100 GWh

    Legyen a blokk mérete 400MWe (ez elég nagy, a régi erőmvek blokkjai kisebbek), akkor 73 db blokké ez 29,2 GW.

    Ez alig néhány óra.
  • gombabácsi
    #3
    nagy baj van az emberekkel, ha az számít nekik kényelmi szempontnak hogy nem kell bedugni hanem csak odatenni
  • mumoka 2012
    #2
    ezt hívják hulladék nak marad a zsinór az legalább működik rendesen.
  • rajdi
    #1
    Vajh a tesztelők azt is vizsgálták amikor a vezetékes töltésnél történik a töltőre csatlakozáskor a pár milliméteres eltérés? Mert akkor 0%-os a hatékonyság. De legalább környezetbarátabb is...
    Utoljára szerkesztette: rajdi, 2020.08.13. 08:14:46