Gyurkity Péter

Nagyobb emlősök is éltek a dinoszauruszok korában

Erre utalnak az előkerült maradványok, miközben egy meglévő dínót is átrajzoltak.

Csaknem két évvel ezelőtt írtunk arról, hogy egy ősi emlős maradványai, azok kielemzése írja át a régmúlt történetét, hiszen ezek amerikai lelőhelye arra utal, hogy a Pangea mintegy 15 millió évvel később vált szét kisebb kontinensekre, amint ahogy azt korábban gondoltuk. Most egy másik, ennél nagyobb emlős bukkant elő, ami a mérettel kapcsolatos elméletünket cáfolja meg.

A szakemberek eddig úgy vélték, hogy a dinoszauruszok korában csak egészen apró, nagyjából a mai egerek méretével megegyező, vagy ahhoz nagyon hasonló emlősök éltek csak a Földön, ezek pedig nyilván a jóval nagyobb állatok elől bujdosva élték napjaikat, igyekezvén túlélni a veszélyes évmilliókat. A Nature magazinban közzétett tanulmányban viszont arról olvashatunk, hogy Madagaszkár területén már 66 millió évvel ezelőtt is élt egy olyan állat, amely ennél nagyobb volt, hiszen a felnőttkort el nem ért példány súlyát 3 kg-ra becsülik, felépítése és az orr jellemzői alapján pedig lyukakat, alagutakat ásva tűnt el a vetélytársak elől, ami nyilván rendkívül hasznosnak bizonyult, még akkor is, ha ezen állatok később kihaltak, ugyanis az emlősök egy lezárult oldalágának képviselői voltak.


Az állat életében a Gondwana névre keresztelt déli szuperkontinens már felbomlóban volt, Madagaszkár azonban már akkor is önálló szigetként volt jellemezhető, ez a régió pedig számos eltérő táplálékforrást (és még több ragadozót) kínált, részben ez vezethetett az Adalatherium hui méretének növekedéséhez. Az eredetileg 1999-ben előkerült, most újra részletesen megvizsgált maradványok az eddigi legteljesebbek és legjobbak, legalábbis ami a Gondwana korából előkerült emlősöket illeti, a mostani eredmények pedig szembemennek az eddigi elképzelésekkel, éppen az emlősök méretére és akkori szerepére vonatkozóan. Ez azonban nem az egyetlen új fejlemény volt április utolsó napjaiban, a szintén a Nature oldalán megjelent másik tanulmányban ugyanis egy korábban is ismert, ám a friss maradványok feltérképezésével tovább pontosított dinoszaurusz eltérő formájára hívják fel a figyelmet.


A méretes, 7 tonnára rúgó Spinosaurusz aegyptiacus eszerint ugyanis egészen más farokrésszel bírt, ráadásul úszva közlekedett, amivel az első ilyen példánnyá vált. Az eredetileg több mint 100 évvel ezelőtt előkerült fosszíliák alapján azonosított faj tagjai a most Marokkó területén megtalált további maradványokkal, azok vizsgálata révén öltöttek némileg eltérő formát, amihez 3D-modellekre, valamint részletes szimulációkra volt szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • primavis #7
    Aki azt állítja, hogy a madarak dinók, az még nem látott madár és dinó csontvázat! S pláne nem Archosaurus-ét, amelyből mindkét csoport származik! Ami közös bennük az pont ennek a közös ősnek a következménye. A madarak csontváza a gyíkokéhoz és a krokodilokéhoz hasonlit inkább mint a dinókhoz. A dinóké viszont meglepően sok hasonlóságot mutat a teljesen más koponyatipúshoz (nem Diapsida hanem Sinapsyda) tartozó ősökből származó emlősökkel!
    Mivel a Dollo-szabály értelmében az evolució nem visszafordítható, a dinó hivők legyenek szívesek megmagyarázni, hogyha a dinók evolúciójuk során túlléptek a gyík-krokodil jellegű csontvázbeli hasonlóságokon, akkor az 50 millió év múlva belőlük számazó madaraknál hogy lehetnek meg újra ezek a tulajdonságok? Jellzem, valódi madarakról (Ornithurae) van szó és nem a hozzájuk külsőleg hasonló gyíkfarkú (Sauriurae) tollas dinókról!
  • NEXUS6 #6
    Ha azt nézzük ma is a dinók korában élünk, hiszen madarakból, mint a dinók jelenleg fennmaradt képviselőiből 2X annyi faj van, mint emlős. ;)
  • vilinger #5
    "De az ott a 3 kilós emlős csontváza, nem a Spinosaurusé."

    Ez igaz.

    Az agresszívabb túlélővel is egyetértek. De azért a széttaposás max a kihaláshoz elég, kövület sosem lesz belőle. Bár ki tudja, ha a kis rágcsálót pont egy bazi mély mocsárba nyomja bele egy spino, akkor még az is megeshet.
  • wraithLord #4
    De az ott a 3 kilós emlős csontváza, nem a Spinosaurusé.

    ----

    Amúgy, ha Madagaszkár akkor is már külön sziget volt, akkor lehetséges, hogy tök más volt a faunája, és nem voltak rajta bazinagy dinoszauruszok, amik összetapossák.

    Az nem igazán lehet kihalási ok, hogy vannak nálánál sokkal nagyobb állatok, amik néha véletlenül megtapossák őket.
    Ez ízeltlábúaknál a nagy egyedszámukból adódóan apró járulékos kár, ennél az emlősnél pedig legfeljebb egy nem túl hatékony szelekciós tényező. A defektes, betegségre hajlamos állatok kiszelektálódhatnak, mert nem kerülik el az összetaposást.

    Más állat pl. úgy okozhatja a kihalását, hogy kb. ugyanaz az ökológiai szerepe, mint neki, csak sikeresebb, stratégiailag agresszívabb nála.
  • vilinger #3
    Egy ekkora, több tonnás állatot nem szoktak csak úgy eltaposni a sziklás hegyoldalban...

    https://jurassicpark.fandom.com/f/p/3133623658086652787

    Ez volt amúgy az egyik legnagyobb ragadozó. Valószínűnek tartom (ami a fosszíliákkal történni szokott), hogy puha földbe, mocsárba, stb... ragadt bele, ami megkövült az évmilliók alatt. Mert ha a felszínen lelte volna halálát, akkor el is tűnt volna pár nap alatt. Ha más állatok nem is, de az erózió eltűntette volna.
  • Akva #2
    Zseniális észrevétel! Életemben több száz eltaposott bogarat láttam, oszt ki is haltak nyilván a bogarak.
  • Csaba161 #1
    Ezen a csontvázon az látszik, hogy egy felülről jövő nagy nyomás préselte bele a talajba a még élő állatot; valószínűleg egy dinó taposta halálra, nem csoda, hogy kihaltak...