7
 • primavis
  #7
  Aki azt állítja, hogy a madarak dinók, az még nem látott madár és dinó csontvázat! S pláne nem Archosaurus-ét, amelyből mindkét csoport származik! Ami közös bennük az pont ennek a közös ősnek a következménye. A madarak csontváza a gyíkokéhoz és a krokodilokéhoz hasonlit inkább mint a dinókhoz. A dinóké viszont meglepően sok hasonlóságot mutat a teljesen más koponyatipúshoz (nem Diapsida hanem Sinapsyda) tartozó ősökből származó emlősökkel!
  Mivel a Dollo-szabály értelmében az evolució nem visszafordítható, a dinó hivők legyenek szívesek megmagyarázni, hogyha a dinók evolúciójuk során túlléptek a gyík-krokodil jellegű csontvázbeli hasonlóságokon, akkor az 50 millió év múlva belőlük számazó madaraknál hogy lehetnek meg újra ezek a tulajdonságok? Jellzem, valódi madarakról (Ornithurae) van szó és nem a hozzájuk külsőleg hasonló gyíkfarkú (Sauriurae) tollas dinókról!
 • NEXUS6
  #6
  Ha azt nézzük ma is a dinók korában élünk, hiszen madarakból, mint a dinók jelenleg fennmaradt képviselőiből 2X annyi faj van, mint emlős. ;)
 • vilinger
  #5
  "De az ott a 3 kilós emlős csontváza, nem a Spinosaurusé."

  Ez igaz.

  Az agresszívabb túlélővel is egyetértek. De azért a széttaposás max a kihaláshoz elég, kövület sosem lesz belőle. Bár ki tudja, ha a kis rágcsálót pont egy bazi mély mocsárba nyomja bele egy spino, akkor még az is megeshet.
 • wraithLord
  #4
  De az ott a 3 kilós emlős csontváza, nem a Spinosaurusé.

  ----

  Amúgy, ha Madagaszkár akkor is már külön sziget volt, akkor lehetséges, hogy tök más volt a faunája, és nem voltak rajta bazinagy dinoszauruszok, amik összetapossák.

  Az nem igazán lehet kihalási ok, hogy vannak nálánál sokkal nagyobb állatok, amik néha véletlenül megtapossák őket.
  Ez ízeltlábúaknál a nagy egyedszámukból adódóan apró járulékos kár, ennél az emlősnél pedig legfeljebb egy nem túl hatékony szelekciós tényező. A defektes, betegségre hajlamos állatok kiszelektálódhatnak, mert nem kerülik el az összetaposást.

  Más állat pl. úgy okozhatja a kihalását, hogy kb. ugyanaz az ökológiai szerepe, mint neki, csak sikeresebb, stratégiailag agresszívabb nála.
 • vilinger
  #3
  Egy ekkora, több tonnás állatot nem szoktak csak úgy eltaposni a sziklás hegyoldalban...

  https://jurassicpark.fandom.com/f/p/3133623658086652787

  Ez volt amúgy az egyik legnagyobb ragadozó. Valószínűnek tartom (ami a fosszíliákkal történni szokott), hogy puha földbe, mocsárba, stb... ragadt bele, ami megkövült az évmilliók alatt. Mert ha a felszínen lelte volna halálát, akkor el is tűnt volna pár nap alatt. Ha más állatok nem is, de az erózió eltűntette volna.
 • Akva
  #2
  Zseniális észrevétel! Életemben több száz eltaposott bogarat láttam, oszt ki is haltak nyilván a bogarak.
 • Csaba161
  #1
  Ezen a csontvázon az látszik, hogy egy felülről jövő nagy nyomás préselte bele a talajba a még élő állatot; valószínűleg egy dinó taposta halálra, nem csoda, hogy kihaltak...