Gyurkity Péter

Korábban jelentek meg az első óriás-dínók

Az új leletek alapján ezek már a triász alatt felbukkanhattak.

A napokban egy érdekes tanulmány jelent meg a Nature Ecology & Evoluation internetes oldalán, amelyben arról számoltak be, hogy az Argentína területén megtalált és kielemzett maradványok alapján át kell írnunk a hatalmas dinoszauruszok első megjelenéséről eddig meglévő tézisünket.

Az anyagból kiderül, hogy az Ingentia prima (első óriás) névre keresztelt faj példányai akár 10 méter hosszúak lehettek, súlyuk pedig elérhette a 10 metrikus tonnát. Az impozáns méret azt jelenti, hogy ezek lehettek a legnagyobb állatok a Föld felszínén, ennél azonban talán még érdekesebb, hogy a maradványokat 215 millió évesre becsülik, vagyis a faj nagyjából 47 millió évvel megelőzte a hosszú nyakkal rendelkező rokonaikat, így például a Brachiosaurus és a Diplodocus nemek tagjait. Ez jelentős fejlemény, hiszen eddig úgy gondoltuk, hogy az első óriás példányok a késő triászi kihalási esemény után, a korai jura időszakban bukkantak fel, nagyjából 200 és 145 millió évvel ezelőtt. A jelek szerint ennél bonyolultabb a történet, a most elnevezett példányok már ennél jóval korábban jelen voltak bolygónkon.

A kapcsolódó tudósításban kiemelik, hogy a sauropodák egyes példányai már a kihalás előtt, a késő triász alatt elérhették ezt a nagy méretet, bár az első dinoszauruszok csak 240-247 millió évvel ezelőtt, szintén a triász alatt jelentek meg, akkor még jóval kisebb mérettel, két lábra támaszkodva. A szakértők korábban úgy vélték, hogy egyenes lábakra volt szükség a méret jelentős növekedéséhez, ezek a lesszemsauruszok viszont hajlott lábakkal rendelkeztek, csontjaik pedig rövidebb, gyorsabb növekedési periódusok alatt váltak vastagabbá, ellentétben a későbbi példányokkal, amelyek egyenletes növekedésen mentek keresztül.

A dinoszauruszok tehát sokkal jobban tudtak alkalmazkodni és több eltérő módon fejlődtek, hiszen ezek a példányok nem számítanak a brontoszauruszok elődeinek, mivel két eltérő pályáról beszélhetünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #1
    Szóval egy nagyobb elefánt méretűek voltak.