Gyurkity Péter

Két új csoportra osztanák a dinoszauruszokat

A kutatók szerint ideje lenne újragondolni az eredeti felosztást.

A Cambridge Egyetem hivatalos oldalán jelent meg egy új tanulmány, illetve az ez alapján összeállított javaslat, amely a dinoszauruszfajok újrafelosztásával kapcsolatos. A készítők szerint újra kell gondolni a 19. századi besorolásokat, a módosított családfa pedig két eltérő kategóriába sorolná a különböző fajokat.

A közleményben arról olvashatunk, hogy a kutatók szerint az eddig használt két fő kategória, vagyis a hüllőmedencéjűek, valamint a madármedencéjűek rendje nem felel meg az utóbbi időkben talált további leleteknek, mivel itt többek között az előbbibe tartozó húsevő theropodák és a hosszúnyakú sauropodák alrendjét szét kellene választani. Ezzel több évtizedes gyakorlatot változtatnának meg, hiszen az általuk javasolt ornithoscelida rend a theropodákat vegyítené a madármedencéjű rend tagjaival, míg a hüllőmedencéjűek rendje a theropodák elvesztésével egy időben egy különös, primitív csoporttal, a herrerasauridokkal bővülne ki. Ezt elsősorban a csontvázszerkezetekben látható különbségekre alapozzák, szerintük a T.rex és társai nem tartozhatnak egy rendbe a hatalmas növényevő példányokkal (lásd Brontosaurus).

Az anyag emellett kitér a dinoszauruszok megjelenésére is, itt pedig még korábbi időpontra vetítik ezt vissza. Véleményük szerint a 252 millió évvel ezelőtt végbement hatalmas kihalást követően viszonylag hamar, nagyjából 242-247 millió éve megjelenhettek az első példányok, amelyek húst és növényeket egyaránt fogyasztottak. Erre jó példa a Tanzániában talált Nyasasaurus, amely a szerény kezdeteket vázolta fel a szakembereknek, ez azonban szükséges lépcsőfok volt ahhoz, hogy a dinoszauruszok később uralják a szárazföldet – egészen a 66 millió évvel ezelőtt bekövetkezett újabb kihalásig.

A külső szakértők egy része üdvözli a tanulmányt, itt jó esélyt látnak a sikerre, amely hosszú évtizedek sokszor ezzel ellentétes eredményeivel megy szembe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)