SG.hu

Visszaszorulóban az online kalózkodás Magyarországon és Európában

Jelentősen csökkent a jogtalan letöltések száma Magyarországon, 12 százalékkal kevesebb tartalmat töltenek le illegálisan. Az adatok szerint hazánkban a filmek és a zene esetében 30-30 százalékkal szorult vissza a kalózkodás – tájékoztatott Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) elnöke.

Folyamatosan csökkent Magyarországon a kalózkodó, jogtalan letöltések száma az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának felmérései szerint. Pomázi Gyula arra felhívta a figyelmet, hogy hazánkban 2017-ben és 2018-ban összességében mintegy 12 százalékkal csökkentek a jogellenes letöltések.

A kimutatás szerint a magyar internetezők havonta átlagosan 12 alkalommal használnak fel jogellenesen védett online tartalmat. Legtöbbször tv-műsorokhoz (sportközvetítések, sorozatok, stb.) férnek hozzá ilyen módon a felhasználók, havonta majdnem 8 alkalommal. Ezen a területen a vizsgált időszakban 2,8 százalékkal emelkedett az online jogsértések aránya, ezzel szemben a filmek és a zene esetében jelentősen nagyobb mértékben 30-30 százalékkal esett vissza a kalózkodás.

A kalóz tartalmakhoz való hozzáférés összességében 15 százalékkal csökkent Európában, ezen belül pedig a legjelentősebb csökkenés a zenék esetében történt (32 százalék), míg a tévéműsoroknál ez az arány jóval kisebb, csupán 8 százalék – áll az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala online szerzői jogi jogsértésekről szóló új jelentésében. A tanulmány a 2017 januárja és 2018 szeptembere közötti időszakban 28 tagállamból gyűjtött adatok alapján vizsgálta, hogy milyen módon alakult a szerzői jog által védett tévéműsorok, zeneszámok és filmek jogosulatlan felhasználása különböző digitális hozzáférési módszerekkel, mint például a streamelés, torrentezés és letöltés.

A kalózkodás tagállamonként eltérő mértékben ugyan, de továbbra is komoly problémát jelent Európa szerte – hangsúlyozta a hivatal elnöke. Az egyes országok között nagy a szórás: míg egy átlagos lettországi internethasználó havonta csaknem 26 alkalommal vett igénybe kalóztartalmakat, addig ez a szám Finnországban mindössze 4 alkalom. A tanulmány szerint a tagállamok közötti eltéréseket főként az egy főre jutó jövedelem szintje, az egyenlőtlenségek mértéke, az adott nemzeti piac jellemzői, a törvényes kínálat köre és elérhetősége okozza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • morguldae #11
    Ez a hír kb. annyira igaz, mint hogy Magyarországon most jelenleg az állam szerint 390 ezer forint az átlagkereset!
  • lipovics #10
    Pontosan, és ha még olcsóbbak lennének a szoftverek és játékok, még kisebb lenne a kalózkodás mértéke.

    Rengeteg tanulmány bebizonyította már, hogy hiba üldözik a kalózkodást, nem lesz belőle több bevétel.

    A másik probléma a határon túli szolgáltatás, még az EU-n belül sem teljesen szabad.

    Példa: van HBO GO előfizetésem, magyar. Nem Magyarországon élek, ezért a szürke zónában mozgok, bármikor letilthatnak, hiába fizetem az 1800 Ft-os havi díjat.
    Normális?
    Ugyanezért nem tudom nézni sokszor a Telekom TV GO-t, időnként be kell jelentkeznem magyar IP-ről, erre is meg kell kérnem valakit időnként.

    Magyarul: még fizetni sem engednek a szolgáltatásért mindenféle jogi problémák miatt, amihez nekem semmi közöm. Attól, hogy nem Magyarországon élek még szívesen megnézném a magyar sorozatokat...
    Utoljára szerkesztette: lipovics, 2020.02.14. 14:31:16
  • end3 #9
    +1 - És sajnos, éppen elég nagy ökrök húzzák manapság...
  • esztyopa #8
    Ha Guttenberg licencdijjat fizettetett volna minden nyomdagép,papír,kinyomtatott könyv után,akkor még mindig lovaskocsin járnánk,és *ökrök húznák* a világgazdaságot.
  • Ellaberin #7
    Gondolom itt seedelésekre vagy a streamelésekre gondolt a szakértő úr, mivel mind a zenei-, mind a film letöltése jogrendszerünkben legális. Azért fizetünk minden adathordozó után külön adót.

    A csökkenéshez meg az járult hozzá jelentősen, hogy egyáltalán legálisan is hozzá lehet jutni a tartalomhoz és nem csak a pofátlan lehúzás árán.

    Bár még a régió szerinti infantilis sugárzási és forgalmazási hozzáállás még mindig jelen van. De már itt is elkezdődött valami köszönhetően 1-2 cégnek, akik elkezdték feltörni ezt a bebetonozott kriptát. A régi kartellek most meg már roham léptekben el kezdtek fejleszteni.
    Utoljára szerkesztette: Ellaberin, 2020.02.05. 11:47:00
  • skiryo #6
    Steam, netflix, ps store, spotify, stb, stb... minden olcsó már és egyszerűbb mint a nem legális alternatíva. Persze, hogy visszaszorul.
  • gothmog #5
    „töltenek le illegálisan”
    le vagyok maradva, és már nincs úgy hogy a _letöltés_ magáncélra legális?
  • ostoros #4
    Értem én, csak ne figyelgessenek. Mindenkinek jobb úgy.
  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    Hivatalosan közvélemény kutatásokra és legális letöltésmutatókra építenek. Gyakorlatban nagyobb torrentoldalakon meg tudják figyelni hányan seed-elmnek magyar IP-ről.

  • Zsoltee_a_bator #2
    Ez csak attol fugg, mit figyelnek es hogyan.