HENT hírlevél

Megduplázódott az illegális letöltés-figyelmeztetések száma Amerikában

A „hat csapás” Szerzői Jogi Figyelmeztető Rendszer már másfél éve működik, és egyre több figyelmeztetés kerül kiküldésre.

A program mérete a duplájára fog nőni az idén annak vezérigazgatója szerint, annak reményében, hogy előbb-utóbb megváltozik az emberek hozzáállása az illegális letöltésekhez. Tavaly februárban öt amerikai internetszolgáltató kezdett el szerzői jogi figyelmeztetéseket küldeni ügyfeleinek, akik a BitTorrentet filmek, TV-műsorok és zenék illegális letöltésére használják, írja a Torrentfreak internetes hírportál.

Ezek az erőfeszítések a Szerzői Jogi Figyelmeztető Rendszer részét képezik, amely egy kalózkodás elleni terv, melynek célja a nyilvánosság oktatása. Egy sor figyelmeztetésen keresztül a feltételezett kalózokat tájékoztatják arról, hogy az internetkapcsolatukat szerzői jogvédelem alatt álló tartalmak engedély nélküli megosztására használják, illetve arról, hogy hol találhatnak legális alternatívákat.

Az első tíz hónapban több mint 1,3 millió kalózkodás-ellenes figyelmeztetést küldtek ki. Ez azonban csak a felvezető fázis volt. Ebben az évben a duplájára nől a figyelmeztetések száma, nyilatkozta Jill Lesser, a felügyelő Szerzői Jogi Információs Központ (CCI) ügyvezető igazgatója. Míg a média a problémának a büntetésekkel kapcsolatos oldalára koncentrált, Lesser megjegyzi, hogy a fő cél az emberek hozzáállásának megváltoztatása, és a szerzői jogok tiszteletének visszaszerzése. A figyelmeztetések azt is elmagyarázzák a fogyasztóknak, hogy hol juthatnak hozzá tartalmakhoz legálisan.

Amellett, hogy több figyelmeztetést küld ki, a CCI megpróbál több jogtulajdonost és internetszolgáltatót is bevonni tevékenységébe. Eddig a szoftveripar és a könyvipar kimaradt például, mint ahogy a kisebb internetszolgáltatók is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zenszkij #1
    HAHA