Gyurkity Péter

Elérhető a rövid távú hibernáció

Eleinte nem űrutazásoknál, hanem komolyabb műtéteknél jön majd jól az új eljárás.

Először sikerült emberi pácienst hibernálni (gyakorlatilag lefagyasztani), majd pedig újraéleszteni, ami komoly reménysugarat jelent a hosszabb űrutazásokkal, azok megvalósíthatóságával és kivitelezhetőségével kapcsolatban. A kép persze nem ennyire egyértelmű, itt azonban vannak valódi előremutató jelek. A Maryland Egyetem orvosi karán sikerült egy olyan eljárást kidolgozni, amelynek keretében már műtöttek ilyen módon hibernált pácienseket, pontosabban legalább egyet.

A konkrét részletekkel azonban még nem vagyunk tisztában, hiszen egyelőre sem a pontos számot nem árulták el, sem pedig azt, hogy a páciensek közül mennyien élték túl az eljárást. Itt persze nem is az űrutazások megvalósítása szerepel a konkrét célok között, hanem az, hogy az akut traumával (lövés, késelés, stb.) járó sérüléseket nagyobb arányban kezelhessék időben, megmentve ezzel a páciensek életét, amire normál körülmények között mindössze néhány perc áll rendelkezésre, elsősorban a szívleállás és a komoly vérveszteség miatt. A jelek szerint ez sikerült, a részleteket azonban csak jövőre tennék közzé egy komolyabb tanulmányban.

Az első beszámolók szerint Samuel A. Tisherman professzor az erre kijelölt páciens(ek) vérét jéghideg fiziológiás oldattal cserélte le, amelynek révén sikerült a testet 10-15 Celsius-fokos hőmérsékletre lehűteni, ennek következtében pedig az agyi tevékenység szinte teljesen leállt. A tulajdonképpen halott testeket ezt követően a műtőterembe vitték, ahol 2 órás műtét során sikerült helyrehozni a komoly sérüléseket, mielőtt a szervezet újból elérte a normál, 37 Celsius-fok körüli belső hőmérsékletet. A lehűtésnek (fagyasztásnak) azért van kiemelt szerepe, mert ezzel lelassul, illetve teljesen le is áll a sejtekben végbemenő kémiai reakciók sorozata, így a vér által szállított oxigénre sincs szükség (márpedig enélkül az agynak nagyjából 5 perc múlva vége lenne).

Amennyiben a tanulmány kifejti a pontos részleteket és az ezt követő újabb tesztek sikerrel járnak, jó eséllyel nagy mértékben növelhető lenne azok aránya, akik az ilyen súlyos sérüléseket túlélik, az űrkutatásban érdekelt ügynökségek és magáncégek pedig újult erővel vizsgálják majd meg, hogy miként lehetne a 2-3 órás időtartamot alapos mértékben kitolni, hogy az akár több évig tartó űrutazások esetén is felhasználható legyen a technológia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #23
    "A pandorum című filmben nem megőrültek, hanem azok akik korán ébredtek, éheztek, és elkezdték enni az alvókat. Persze voltak őrültek is. :) "
    nem teljesen. Akik felébredtek bevették azt a cuccost ami segített volna nekik a Pandoriumhoz való alkalmazkodásban. De mivel ezt az úrhajóban vették be ezért a cuccos az űrhajóban való élethez alkalmazkodott az emberrel együtt. Ezért lettek ilyen barom. Ott senki nem hülyült meg, az a cuccos tette velük ezt.
  • defiant9 #22
    Ha a hibernációs eljárás alatt az idegsejtek vagy a szinapszisok sérülnének akkor jogos a félelem a 'megőrülésre', egyébként indokolatlan, nem kellene a tudatnak máshogy megélnie mint egy altatási fázist(vagy kómát). Az egy érdekes kérdés hogy - mivel természetes evolúciónk során nem volt rá szükség - egy teljesen flat line EEG állapotból tud-e automatán restartolni az agy vagy kell külső stimulus.
  • Steel #21
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    A pandorum filmben kizárólag egyetlen ember őrül meg, aki éppenséggel ébren van, és a szolgálati idejét tőlti azon a hajón, ami már nem tudom hányszáz vagy ezer év alatt éri el a célját. Mellesleg a Főld abban a filmben teljesen elpusztul, és a hajón utazók az utolsó élő emberek, akiknek muszáj célba érni, hogy a faj fenn maradjon. Ettől a nyomástól őrül meg az egyik főszereplő, aki aztán az ébrenlévő társait nyírja ki először, majd felébreszt a sokezer emberből egyet, kettőt aztán már tizet, és istent játszik velük, mivel az egész hajó erőforrását csak ő képes irányítani. Majd miután megunta az istenszimulátort, elmegy kényelmesen aludni, és az ébren lévők ott maradnak minden infrastruktúra és élelem nélkül. Majd egymást kezdik el megenni, és a hajó atomreaktora környékén vernek tábort, mert ott meleg van. Egyúttal sugárfertőzöttek is lesznek, és több száz év alatt egy apokaliptikus sugárfertőzött emberi fajjá mutálódnak. A bennük lévő sugárzás zavarja meg a hibernátorokat, amikor portyázni mennek, és azok ettől sorra kinyilnak.
    Az egyetlen esetnek a filmben, ahol valaki pszichésen eltorzult, végülis semmi köze a hibernáláshoz... A többi meg a hajón uralkodó dzsungel jellegű világba őrülnek bele.

    Utoljára szerkesztette: Steel, 2019.12.14. 00:17:07
  • xrt #20
    "A pandorum című filmben nem megőrültek, hanem azok akik korán ébredtek, éheztek, és elkezdték enni az alvókat. Persze voltak őrültek is. :)"

    Na igena Pandórum elgondolkoztató film (rákerestem, Youtube-on is fent van).
    Csak egy gondolatkísérlet. Azért kifejező (legalábbis számomra), hogy még egy filmben sem vetül fel egy több millárdos tömeg átköltöztetése.
    Ha már megmentéséről kellene gondoskodni, nem előbb a Földi élet mibenlétét kellene megérteni alaposabban? Az űri lét mibenléte előtt? Valahol olvastam, még a termőföld "működését" sem sikerült teljesen megérteni, számtalan a kérdés ezzel kapcsolatban is. Pedig az itt van nagyon közel.
  • ostoros #19
    A pandorum című filmben nem megőrültek, hanem azok akik korán ébredtek, éheztek, és elkezdték enni az alvókat. Persze voltak őrültek is. :)
  • hillman #18
    Teljesen érthető a dilemma. Nem tudható, hogyan viseli pszichésen az ember.
    (Csak eszembe jutottak az aggódó indiánok.)
    (meg a "pandemonium" című film ahol mind a hűtők kezelői mind a hibernáltak egy része megőrül és megöli, megeszi a többieket.)
  • Macropus Rufus #17
    :) és jelenleg a teleportáció esetében is felmerült mint kérdés. Lehet rosszul fogalmaztam.
    Nem a lélek hiányára gondoltam. De komolyan kérdéseket vetett fel az, hogy a kiolvasztott ember esetleg hülye lesz. Na talán így pontos a dolog.
  • hillman #16
    "pl. lehet, hogy egy ember kiolvasztás után "lélektelen" lesz"
    Ez a fotozás kezdetén is komoly para volt.
  • inkvisitor #15
    Teljes fagyasztás eddig csak lassú életműködésű vagy nagyon kicsi állatoknál működik.
    A nagyobb súlynál a probléma az egységes kiolvasztás. Nehéz megoldani, hogy a keringési rendszer és a belső szervek egyszerre olvadjanak ki, mert mire kiolvad a keringés a korábban életre kelt sejtek éhen halnak.
    Ha meg a keringési rendszer ébred korán, akkor nincs hova pumpálni, illetve honnan felvenni a tápanyagokat és a vérsejtek halnak el.
  • Macropus Rufus #14
    A fagyasztásnál - amit anno olvastam - ott a bibi a pszichés probléma volt, igazából egy állat esetében nehéz eldönteni, hogy mentálisan milyen mértékben változott. (pl. lehet, hogy egy ember kiolvasztás után "lélektelen" lesz) Szerintem a fagyasztásos módszer nem járható út. Igazából nem kell lefagyasztani valakit ahhoz, hogy pl. egy 300 éves űrutazást túléljen.

    a h2o-val kísérleteznek. Ez nem fagyasztás, hanem a szervezet működését iszonyatosan lelassítja. (pl. 10 szívverés / perc)
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Hibernáció