23
 • Macropus Rufus
  #23
  "A pandorum című filmben nem megőrültek, hanem azok akik korán ébredtek, éheztek, és elkezdték enni az alvókat. Persze voltak őrültek is. :) "
  nem teljesen. Akik felébredtek bevették azt a cuccost ami segített volna nekik a Pandoriumhoz való alkalmazkodásban. De mivel ezt az úrhajóban vették be ezért a cuccos az űrhajóban való élethez alkalmazkodott az emberrel együtt. Ezért lettek ilyen barom. Ott senki nem hülyült meg, az a cuccos tette velük ezt.
 • defiant9
  #22
  Ha a hibernációs eljárás alatt az idegsejtek vagy a szinapszisok sérülnének akkor jogos a félelem a 'megőrülésre', egyébként indokolatlan, nem kellene a tudatnak máshogy megélnie mint egy altatási fázist(vagy kómát). Az egy érdekes kérdés hogy - mivel természetes evolúciónk során nem volt rá szükség - egy teljesen flat line EEG állapotból tud-e automatán restartolni az agy vagy kell külső stimulus.
 • Steel
  #21
  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

  A pandorum filmben kizárólag egyetlen ember őrül meg, aki éppenséggel ébren van, és a szolgálati idejét tőlti azon a hajón, ami már nem tudom hányszáz vagy ezer év alatt éri el a célját. Mellesleg a Főld abban a filmben teljesen elpusztul, és a hajón utazók az utolsó élő emberek, akiknek muszáj célba érni, hogy a faj fenn maradjon. Ettől a nyomástól őrül meg az egyik főszereplő, aki aztán az ébrenlévő társait nyírja ki először, majd felébreszt a sokezer emberből egyet, kettőt aztán már tizet, és istent játszik velük, mivel az egész hajó erőforrását csak ő képes irányítani. Majd miután megunta az istenszimulátort, elmegy kényelmesen aludni, és az ébren lévők ott maradnak minden infrastruktúra és élelem nélkül. Majd egymást kezdik el megenni, és a hajó atomreaktora környékén vernek tábort, mert ott meleg van. Egyúttal sugárfertőzöttek is lesznek, és több száz év alatt egy apokaliptikus sugárfertőzött emberi fajjá mutálódnak. A bennük lévő sugárzás zavarja meg a hibernátorokat, amikor portyázni mennek, és azok ettől sorra kinyilnak.
  Az egyetlen esetnek a filmben, ahol valaki pszichésen eltorzult, végülis semmi köze a hibernáláshoz... A többi meg a hajón uralkodó dzsungel jellegű világba őrülnek bele.

  Utoljára szerkesztette: Steel, 2019.12.14. 00:17:07
 • xrt
  #20
  "A pandorum című filmben nem megőrültek, hanem azok akik korán ébredtek, éheztek, és elkezdték enni az alvókat. Persze voltak őrültek is. :)"

  Na igena Pandórum elgondolkoztató film (rákerestem, Youtube-on is fent van).
  Csak egy gondolatkísérlet. Azért kifejező (legalábbis számomra), hogy még egy filmben sem vetül fel egy több millárdos tömeg átköltöztetése.
  Ha már megmentéséről kellene gondoskodni, nem előbb a Földi élet mibenlétét kellene megérteni alaposabban? Az űri lét mibenléte előtt? Valahol olvastam, még a termőföld "működését" sem sikerült teljesen megérteni, számtalan a kérdés ezzel kapcsolatban is. Pedig az itt van nagyon közel.
 • ostoros
  #19
  A pandorum című filmben nem megőrültek, hanem azok akik korán ébredtek, éheztek, és elkezdték enni az alvókat. Persze voltak őrültek is. :)
 • hillman
  #18
  Teljesen érthető a dilemma. Nem tudható, hogyan viseli pszichésen az ember.
  (Csak eszembe jutottak az aggódó indiánok.)
  (meg a "pandemonium" című film ahol mind a hűtők kezelői mind a hibernáltak egy része megőrül és megöli, megeszi a többieket.)
 • Macropus Rufus
  #17
  :) és jelenleg a teleportáció esetében is felmerült mint kérdés. Lehet rosszul fogalmaztam.
  Nem a lélek hiányára gondoltam. De komolyan kérdéseket vetett fel az, hogy a kiolvasztott ember esetleg hülye lesz. Na talán így pontos a dolog.
 • hillman
  #16
  "pl. lehet, hogy egy ember kiolvasztás után "lélektelen" lesz"
  Ez a fotozás kezdetén is komoly para volt.
 • inkvisitor
  #15
  Teljes fagyasztás eddig csak lassú életműködésű vagy nagyon kicsi állatoknál működik.
  A nagyobb súlynál a probléma az egységes kiolvasztás. Nehéz megoldani, hogy a keringési rendszer és a belső szervek egyszerre olvadjanak ki, mert mire kiolvad a keringés a korábban életre kelt sejtek éhen halnak.
  Ha meg a keringési rendszer ébred korán, akkor nincs hova pumpálni, illetve honnan felvenni a tápanyagokat és a vérsejtek halnak el.
 • Macropus Rufus
  #14
  A fagyasztásnál - amit anno olvastam - ott a bibi a pszichés probléma volt, igazából egy állat esetében nehéz eldönteni, hogy mentálisan milyen mértékben változott. (pl. lehet, hogy egy ember kiolvasztás után "lélektelen" lesz) Szerintem a fagyasztásos módszer nem járható út. Igazából nem kell lefagyasztani valakit ahhoz, hogy pl. egy 300 éves űrutazást túléljen.

  a h2o-val kísérleteznek. Ez nem fagyasztás, hanem a szervezet működését iszonyatosan lelassítja. (pl. 10 szívverés / perc)
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Hibernáció
 • quatlander
  #13
  Azokkal a kísérletekkel mi van amikor a vért kicserélték jéghideg sóoldatra miután megállították a szívműködést? Egereken tesztelték, miután eltelt 72 óra, visszacserélték a sóoldatot a levett vérre és hawaii dizsi.

  Lefagyasztás helyett más módszerrel történő hibernációs kísérletek folynak vajon?
  Utoljára szerkesztette: quatlander, 2019.12.05. 11:20:49
 • Macropus Rufus
  #12
  ponotsan. A hibernáció nem azonos a lefagyasztással. Hibernálni másképpen is lehet élőlényeket. A fagyasztás lehet, hogy eleve zsákutca.
 • VolJin
  #11
  A maci téli álma hibernáció, és ezt ültették át a sci-fikbe teljes lefagyasztásként.
 • ostoros
  #10
  Na igen. Az a probléma, hogy emlősök szoktak aludni téli álmot teljes leállásra azonban nem képesek. Szemben néhány béka fajjal. Szóval a téli álom szerű életfolyamat lassítás az valahol mélyen benne van az emberi genomban, csak aktiválni kell. A teljes leállás viszont már sokkal keményebb dió. Ahhoz sokkal komolyabb beavatkozás kell az ember működésébe.
  Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.12.04. 17:51:11
 • Macropus Rufus
  #9
  a téli állom megnevezése adaptív hypothermia. Mind a hypothermia mind a hibernáció esetében lassul az életfolyamat. A téli álmot is szokták hibernációnak nevezni, de igazából ez nem egészen az, csak nagyon hasonlítanak egymásra ui. hibernáció alatt ténylegesen nincs élettevékenység míg adaptív hypothermiában van, csak nagyon le van lassítva.
 • VolJin
  #8
  Jogos, mert a medve téli álma is hibernáció...
 • ostoros
  #7
  "Masreszt ez nem hibernacio, csak hypothermia.
  A kulonbseg az, hogy az elettani folyamatok nem allnak le, csak lelassulnak."
  A hibernáció definíciója, hogy az életfolyamatok lelassulnak.
 • Zoliz
  #6
  Majd a midikloriánok segítenek a regenerálódásban vagy anyatej.
 • Macropus Rufus
  #5
  " A szervezetedben keletkezo jegkristalyok tonkreteszik a membranokat. A sejtek egyszeruen kilukadnak. "
  a fagyasztás fajtájától függ, hogy mi lesz a sejtekkel. Lassú fagyasztás esetén, hegyes jégkristályok képzőnek, ezek szétcseszik a sejtfalakat. Gyors fagyasztás esetében (itt most nem a mélyhűtő ilyen fokozatára gondolok, hanem mondjuk folyékony nitrogénre) a kristályok tompák lesznek. Ezek nem okoznak gondot. A kiolvasztás viszont igen. Erre nincs még megoldásuk.

  https://hun.topbrainscience.com/3326570-what-is-shock-freezing
 • Macropus Rufus
  #4
  "A Maryland Egyetem orvosi karán sikerült egy olyan eljárást kidolgozni, amelynek keretében már műtöttek ilyen módon hibernált pácienseket, pontosabban legalább egyet."
  ez annyira nem új, hogy 1998-ban az orosz orvosok nyílt szívműtétet hajtottak végre hasonló módszerrel.

  https://penntoday.upenn.edu/1998-02-26/latest-news/penn-and-russian-doctors-explore-cool-surgical-procedure
 • Zoltan1984
  #3
  Egyreszt, ez egyaltalan nem uj.
  https://www.google.com/amp/s/amp.theguardian.com/science/2011/nov/18/cold-treatment-trauma
  Masreszt ez nem hibernacio, csak hypothermia.
  A kulonbseg az, hogy az elettani folyamatok nem allnak le, csak lelassulnak.
  Ami szinten fontos, a szervezetedben levo tobbi eloleny (a szervezetedben levo sejtek tobbsege nem a sajatod) eletfolyamatai se allnak le. Ha van benned egy hidegturo baci, az idovel szepen felzabal.
  A valodi hibernacio ugyanolyan tavol van mint eddig. Az ok tovabbra is ugyanaz. A szervezetedben keletkezo jegkristalyok tonkreteszik a membranokat. A sejtek egyszeruen kilukadnak.
 • VolJin
  #2
  Na ez odabasz...
 • pistike81
  #1
  Passengers