Berta Sándor

Laptopok - valós alternatíva lett a Snapdragon

Elérhető az első olyan készülék, amely méltó ellenfele az Intel processzoraival felszerelt hordozható számítógépeknek.

A Lenovo bemutatta a világ első 5G-laptopját, amely Limitless néven kerül forgalomba és amely egy több éven át tartó fejlesztési folyamat eredménye. A termék a Qualcomm Snapdragon 8cx 5G-platformra és a Qualcomm Snapdragon X55 típusú 5G-modemre épül. Johnson Jia, a Lenovo alelnöke kijelentette, hogy az új modell számos dolgot kínál, így valódi 5G-kapcsolatot, gyorsabb fájlátviteleket, a 4K-, a 8K- és a kiterjesztett, illetve a virtuális valóság-streameket; valamint gyorsabb és jobb minőségű videochat-beszélgetéseket. Az új laptop várhatóan 2020 elején kerül a piacra.

A Windows Central nevű oldal már tesztelte az új készüléket, amelynek az ellenfele az Intel Core i5-8250U volt. Az előbbin a Windows 10 1903-as, míg az utóbbin a Windows 10 1809-es kiadása futott. Mind a két termékben 8 gigabájt RAM és egy 256 gigabájtos NVMe meghajtó volt. A Lenovo modellje magabiztosan szerepelt és egyetlen esetet leszámítva legyőzte az Intel Core i5-8250U-t. A Snapdragon 8cx a grafikus teszteken sem vallott szégyent, sőt és az üzemideje közel kétszerese volt az Intel Core i5-8250U processzoros vetélytársa üzemidejének: az alkalmazások futtatásakor maximum 17 óra 1 percet, a videók lejátszásakor 19 óra 55 percet, míg terheletlen állapotban 23 óra 27 percet tett ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #16
    Az a kérdés hogy hány watt mellett mennyivel jobb mint egy diszkrét gpu plusz cpu x watt mellett.
  • grobs #15
    "Kb. ugyanaz a kinalat mint ami windows mobile alatt ment"

    Ez nem igaz. Minden olyan alkalmazás amit az elmúlt évben frissítettek abból a store (és nem a fejlesztő) készít ARM binárist. Nyilván ideális esetben a fejlesztő készít, de ezt ritkán teszik meg. UWP-s cuccoknál a teljesítményen nem látszik meg semmi mert az eleve "multiplatform", az x86/64 alkalmazásoknál a store több lépcsőben optimalizál és készít egy ARM verziót. Tehát ott sem emuláció megy. Utóbbi "hátránya", hogy csak az MS által engedélyezett SoC-okon fut. Ezért egy új SoC engedélyezése nem csak annyi, hogy a gyártó elkészíti az ARM windows driver-eket, hanem a store-t is fel kell készíteni rá.
  • suba53 #14
    A processzor a Snapdragon 8cx, amit a Qualcomm kifejezetten csak a PC piac számára tervezett. Vagyis nem egy mobilba szánt processzor, ami amúgy alkalmas a PC-be is.
    Utoljára szerkesztette: suba53, 2019.05.29. 12:49:52
  • Macropus Rufus #13
    királyság amikor egy még igazából meg sem jelent cpu-t hasonlítanak össze egy legalább 2-3 éves modellel... Ráadásul az Intel notiban native 2k kijelző van a Snapdragon gépben meg sima fullhd, az egyik op. rendszer 1809 míg a másik 1903-as verziót futtat. Biztos azonos a felállás...

    https://www.windowscentral.com/snapdragon-8cx-benchmarks

    viszont azt kell, hogy mondjam, hogy így is csak minimálisan tudott jobb lenni a Snapdragon cpu-s gép. Gyak. szinte semmivel nem volt jobb. Amire jó ez a vas az a videó nézés, zene hallgatás, facebook. Kb. pont arra lesz jó mint egy telefon.
  • kvp #12
    A helyen kell kezelni. Ez egy nagyranott tablet, windows-al. Alapvetoen az megy el rajta amit a windows store-bol le lehet tolteni. Kb. ugyanaz a kinalat mint ami windows mobile alatt ment.

    Desktop androiddal mar hasznalhatobb lenne, mert akkor legalabb az osszes linuxos program menne rajta.
  • grebber #11
    Messze van ez még a rendes pc rendszer támogatástól.. Nem mellesleg a tököm venne ilyet csak netezgetni meg max filmezni (egyelőre másra nem alkalmas) mert az ára horribilis a normális gamingra is alkalmas nagyobb erősebb laptopokhoz képest. Már az előző snapdragon 850-es gépek is 1000$-on nyitottak....lol
  • Inquisitor #10
    Mondjuk anno 3G (GPRS) és 3.5G (HSDPA) modemet is előbb kaptál notebookba építve, mint "stickben" vagy más formában. Másrészt ha már a SoC gyártója gyártja a saját modemét, akkor nyilván beleteszi. Az 5G meg már a képességei alapján sem a mobiltelefonos dolgokra van kitalálva.

    Grebber, már szerintem a Mali 700 sorozattól van DirectX és Vulcan támogatottsága a GPU-nak. Amikor még a Snapdragon 845-el készűlt első W10 ultrabook hírek jöttek, ott figyelt egy LOL ikon a gép desktopján. Szóval valami csak elszortyog rajta.
  • grebber #9
    De való lehetne ha valóban betörne a pc piacra... minden szempontból über lenne.
  • csicso82 #8
    Ez nem arra való, nem videóvágásra, játékra stb. netezős, filmnézős gép esetleg némi irodai munka stb.
  • grebber #7
    2020-ba érkezik lol akkor miért a már ezer éve létező intellel hasonlítják össze?

    Game szinten mi rák támogatja ezt a soc-ot amúgy? Mert hiába veri akár az i9 9900k-t ha zéró a támogatottsága...