Berta Sándor

Saját laptoppal jelentkezett a KDE

A népszerű asztali környezethez immár saját hardver is társul.

Az asztali környezetek fejlesztői általában három problémaforrással szembesülnek: vagy az asztali környezet a hibás, vagy az operációs rendszer vagy hardveres gond merül fel. A KDE igyekezett semmit sem a véletlenre bízni és a spanyol partnerével közösen megalkotta az ultrabookját, amelyet most mutatott be. A KDE és a Slimbook spanyol hardvercég laptopjának két különböző verziójában Intel i5, illetve Intel i7 processzor található.

Az ultrabook 13,3 hüvelykes kijelzőt kapott, amelynek a felbontása 1920 x 1080 képpont. A készülék alumíniumházán a KDE embléma látható. Az első változat alapját az Intel i5-6200U jelenti, míg a másikét az Intel i7-6500U. Mindkét verziót négy gigabájt DDR3-1600-as RAM-mal, 120 gigabájtos mSATA-s SSD-meghajtóval és 2 USB 3.0-porttal látták el. A 8 GB memória 16 gigabájtra is növelhető, míg a beépíthető merevlemezek 250 vagy 500 gigabájtos mSATA-s modellek lehetnek.


Az Intel Dual Band 7265N WLAN-modul mellett elérhető egy AC szabványú WLAN-modul is. Van továbbá Bluetooth 4.0-támogatás, SD memóriakártya-olvasó, MiniHDMI-kimenet és világító billentyűzet. Az utóbbi angol, német, francia vagy spanyol nyelvű lehet. A két notebook mérete egyaránt 33 × 22 × 1,8 cm, a súlyuk pedig 1,360 kg. Az előbbi modell bevezető ára 729, az utóbbié 849 euró. Az új termék operációs rendszere a KDE Neon, amely az Ubuntura épül. Emellett - igény esetén - más disztribúciók is elérhetők lesznek. A Slimbook már megrendelhető, az első kiszállításokra márciusban kerülhet sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Kihoztak egy ubuntus laptopot, amin a kde az alap ablakozo. Ez kb. olyan hir, minthogy a microsoft sajat laptoppal jelent meg, igaz, hogy az asus, az msi es a lenovo gyartja oket a sajat nevukon, de van rajtuk microsoft windows 10 matrica. Egyebkent szerintem kb. annyira realis probalkozas az ubuntus laptop mint a windowsos telefon a microsofttol.
  • unstmon #1
    Tetszik az ötlet, de a 13,3 hüvelykes kijelzőn az 1080p felbontás sosem vonzott. Ekkora felbontáshoz inkább 17,3 hüvelykes kijelző kéne...