SG.hu

Ezek voltak 2018 legjobb videojátékai

Bár érezni már a generációváltás szelét a küszöbön – ami a közhiedelemmel ellentétben manapság nemcsak a konzolos, hanem a PC-s kínálatot is meghatározza –, azonban a 2018-as esztendőt videojátékos szempontból így is sikerült igencsak eseménydúsan lezárni.

Az elmúlt 12 hónapban rengeteg nagyszerű alkotás jelent meg, szinte egymást érték a premierek, és bár a multiplatform címek között nagyon nehéz lenne egyértelmű győztest hirdetni, azért a számtalan kiváló videojáték miatt idén is összegyűjtöttük, hogy melyek voltak 2018 legjobbjai. A lista összeállításakor leginkább az SG hasábjain megjelent játéktesztek eredményeit vettük alapul, és így alakult ki végül az alábbi felsorolás, ami valóban csak azokat az alkotásokat tartalmazza, melyek nemcsak a megjelenéskor nyűgöztek le minket valamiért, hanem még ma is szívesen emlékezünk rájuk vissza.

Dragon Ball FighterZ

Az év egyik első nagy megjelenése rögtön egy árkád verekedős játék volt, amit akkor nem neveztünk túl szerencsésnek, hiszen 2017-ben egy kicsit besokalltunk a sok bunyós címtől, azonban a Dragon Ball FighterZ ennek ellenére is képes volt levenni minket a lábunkról. Nem véletlenül, hiszen olyan hatást keltett, mintha a legendás anime interaktív változata felett vettük volna át az irányítást, amihez ráadásul egész évben érkeztek újabb karakterek és extrák, így még pár héttel ezelőtt is érdemes volt emiatt elővenni egy kicsit. Az év verekedős játéka lett, nem is vitás!


Final Fantasy XV Windows Edition

Bár konzolokra már korábban megjelent, PC-re azonban csak 2018-ban láthatott napvilágot a Final Fantasy XV, de megérte várni rá, hiszen egy gyakorlatilag bugoktól mentes, hatalmas tartalommal ellátott japán akció-szerepjátékot kaptunk, amit azóta sem sikerült felülmúlnia senkinek. Sőt mi több, szinte garantált, hogy mindez így is marad egy ideig, hiszen ilyen varázslatos világot, ilyen tartalmas küldetéseket és ilyen emlékezetes történetet kevesen tudnak egyetlen videojátékba beleszőni. Nem véletlenül került fel az év végi listánkra!


Far Cry 5

Egy új Far Cry megjelenése mindig óriási dolog még akkor is, ha túl sok újdonságot biztosan nem várhatunk tőle, de az őrült sztori, a beteg főgonosz, valamint a nyitott világ zseniális és tartalmas kihasználása miatt mégis milliókat szippant be folyamatosan a sorozat aktuális része. Így volt ez a Far Cry 5 kapcsán is, mely egy minden eddiginél hihetőbb történettel, egy újabb félelmetes főellenféllel és feledhetetlen kalandokkal repített el minket a fiktív montanai Hope Countyba. Néhány ott átélt pillanatot a mai napig szívesen idézünk fel lelki szemeink előtt!


Ni no Kuni II: Revenant Kingdom

Bár voltak hibái és hiányosságai, már a megjelenéskor is nagyon közel került a szívünkhöz a Level-5 fejlesztésében készült Ni no Kuni II: Revenant Kingdom, mely a japán szerepjátékok legszebb élményét a mai napig szemkápráztató grafikai körítéssel tálalta. A varázslatos kalandokra és az elképesztő tartalomra még mindig szívesen emlékezünk vissza, egyedül a játékmenet néhány kellemetlensége miatt szomorkodunk, ha esetenként előkerül, de egyediségéből és különlegességéből kifolyólag kihagyhatatlan eleme lett az év végi listánknak.


Frostpunk

A This War of Mine után nagy izgalommal vártuk a 11 bit studios legújabb videojátékát, mely Frostpunk címmel egy igencsak különleges stratégia lett a sorban, ami nemcsak egyedi poszt-apokaliptikus megközelítésével, hanem kellemesen nehézkes játékmenetével is gyorsan nagy kedvencünkké vált. Nem véletlenül, hiszen olyan formában tálalta a városépítés és városmenedzselés élményét, ahogyan korábban egyetlen hasonló stílusú alkotás sem tudta, ezáltal még a morális döntésekből sem volt benne hiány, sőt mi több, a készítők folyamatosan szembesítettek benne döntéseink súlyos következményeivel. Bár a megjelenéskor is imádtuk, az elmúlt hónapokban érkezett ingyenes frissítésekkel azonban mára egyenesen kiteljesedett a játék!


Unforeseen Incidents

Az elmúlt néhány esztendőhöz hasonlóan sajnos 2018 sem hemzsegett a klasszikus kalandjátékoktól – a Telltale Games bohóckodásait inkább hagyjuk –, azonban a sok-sok független fejlesztésű cím közül kiemelkedett egy meglepően jól sikerült darab. Ez volt az Unforeseen Incidents, mely nemcsak kellemesen humoros, a legszebb LucasArts-os időket felidéző történettel tudott szolgálni, hanem a játékmenet tekintetében is visszahozta a változatos fejtörőket és mini-játékokat. Aprólékossága és jól felépített élménye miatt szinte biztos, hogy a műfaj kedvelőinek nagy örömet okozott!


Yoku's Island Express

Bár valahol talán a mai játékipar állapotát is minősíti, de amennyiben csak három nevet kellene kiemelnünk a 2018-ban megjelent alkotások közül, akkor a Yoku's Island Express garantáltan ott lenne a dobogón, hiszen ezt az indie platformert élveztük talán mind közül a legjobban a tesztelés során. Ennek az oka nem csak a kis galacsint maga után vonszoló aprócska bogár vicces jellemében keresendő, hiszen az elragadó rajzfilmes grafika mellett a kellemesen összetett játékmenet, a pályáról pályára építkező és fejlődő fejtörők, valamint a flipperezés élményének a platformerekkel való elegyítése egy olyan élményt kínált, amit biztosan soha nem felejt majd el senki, aki legalább egyszer kipróbálja.


Crash Bandicoot N. Sane Trilogy

Aki konzolos gyökerekkel rendelkezik, az bizonyára rengeteg csodálatos emléket ápol Crash, a kis bandikut kalandjairól, ami annak idején a 3D platformerek csúcsát jelentette. Hogy megtartsa ezt a csúcstartó helyet, elkészült egy gigakiadás, aminek részeként megkaptuk a sorozat első három epizódjának minden téren megszépült és kibővült változatát. A Crash Bandicoot N. Sane Trilogy nem egy sima remake lett, sokkal több annál, hiszen mindhárom rész olyan hatást kelt, mintha teljesen friss ötleten alapulna, és teljesen mai játék lenne, ami nem meglepő, hiszen a fejlesztők az alapoktól építették fel újra a legendát.


Wreckfest

Nemcsak kalandjátékokkal, hanem autós címekkel sem voltunk túlzottan elárasztva 2018-ban, a felemásan sikerült The Crew 2 és a Forza Horizon 4 mellett talán csak a Wreckfest volt az egyetlen, amit kiemelhetünk a sorból. Sőt, ki is kell emelnünk a sorból, hiszen az elképesztően látványos grafikai körítés mellé olyan roncsderbis élményeket kaptunk – páratlan vezetési szimulációval, fizikával és hangulattal –, amihez foghatót legutóbb talán csak a Flatout-sorozat tudott biztosítani nekünk még hőskorában. A játék ráadásul a megjelenés óta csak még jobb lett, tehát tényleg érdemes lecsapni rá, hiszen 2018 egyik legjobb versenyautós címe volt!


Shadow of the Tomb Raider

Lara Croft sem hagyott minket friss kalandok nélkül az idén, és bár túl sok újdonságot az Eidos Montraltól nem kaptunk, sőt azt is megérezte a végeredmény, hogy a Crystal Dynamics nem foglalkozott vele, azonban kedvenc régésznőnkre egyszerűen nem lehet haragudni. Pláne akkor, ha Dél-Amerikában indul kincsvadászatra, ahol a történettel nem igazán tudtak mit kezdeni a készítők, de a korábbi részekhez visszanyúló játékmenet – kevesebb harc, több ügyeskedés – minket kilóra megvett, az azóta érkezett frissítések és DLC-k pedig csak tovább fokozták ezt az élményt.


Assassin's Creed Odyssey

Az Assassin’s Creed-sorozat aktuális részeit sem azért várjuk már évek óta, mert orbitális újdonságokat tudna felvonultatni, sokkal inkább azért, hogy újabb történelmi korszakot ismerhessünk meg gyakorlatilag testközelből. Az Assassin's Creed Odyssey 2018-ban az ókori Görögországba repített el minket, mely annyira jól állt a koncepciónak és a játékmenetnek, hogy nem is igazán értjük, miért nem jutott előbb a Ubisoft eszébe. A látványos grafika, a hihetetlen mennyiségű tartalom, a változatos küldetések, valamint a jól megszokott Assassin’s Creed-élmény miatt az Odyssey-re biztosan kellemes emlékekkel gondolunk majd vissza évek múltán is.


Call of Duty: Black Ops 4

Bár sokan kételkedtek benne, hogy kampány nélkül sikeres lehet-e a Call of Duty: Black Ops 4, a Treyarch azonban a megjelenéskor eloszlatta a kételyeket, amit leginkább a manapság igencsak nagy népszerűségnek örvendő Battle Royale-élmények csúcsra járatásának köszönhettek. A Blackout ugyanis lazán köröket ver például a PlayerUnknown’s Battlegroundsra, csakhogy itt van még mellette egy hihetetlenül tartalmas Zombies mókázás, de a közönséges kompetitív multiplayer sem maradt ki a sorból – még ha jelentős újdonságokkal nem is tudott szolgálni. A hagyományoktól ugyan elrugaszkodott, de az élvezeti faktort képes volt továbbra is maximumra tornáznia az új Call of Dutynak!


Hitman 2

Szintén egy folytatás, amitől nem azt vártuk, hogy újító szándékával megdöbbentsen minket, sokkal inkább azt, hogy a nagyszerűen sikerült első részhez hasonló minőséget és élményeket kapjunk tőle. A Hitman 2 ezt a küldetést sikeresen teljesítette, a 47-es ügynök oldalán rengeteg izgalmas feladatot kaptunk, a legjobb az egészben azonban, hogy havi szinten több ingyenes tartalom is érkezik hozzá, aminek hála a lopakodós akciózás kedvelői garantáltan nem maradnak újdonságok nélkül a jövőben sem.


11-11: Memories Retold

A 11-11: Memories Retold nagyon határeset ezen a listán, hiszen a megvalósítás tekintetében még mindig nem vagyunk róla túl jó véleménnyel, de az első világháborús körítés, a hihetetlenül mély narratíva, valamint a különleges megjelenése miatt egy tipikusan olyan játékról van szó, amire még évek múltán is emlékszünk majd. Ráadásul nem feltétlenül rossz szájízzel, hiszen a teszt óta eltelt hetek során többször eszünkbe jutott a mély gondolatokat feszegető sztori, amihez foghatót háborúról talán még soha nem írtak a játékvilágban.


Battlefield V

Noha az erősen hiányos tartalma miatt egy kicsit még mindig haragszunk a Battlefield V-re, azonban a frissítések és bővítések után a játék ma már egyre jobb arcát mutatja. A Battle Royale-móka még mindig nagyon hiányzik – csak márciusig kell türelmesnek maradnunk –, ellenben a kompetitív multiplayer egészen elképesztő és kiegyensúlyozott élményeket kínál, de a kampány néhány küldetésére szintén meleg szívvel tekintünk vissza. Nem kérdés, hogy az új Call of Dutyval holtversenyben az év legjobb FPS-játékaként tekinthetünk rá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #15
    Még nem vettem meg, de eddig csak jókat olvastam róla, ez az első hogy nem...
  • t443 #14
    Dragon Ball FighterZ?
    Ahogy 20 éve, most sem tudom felfogni hogy kinek készülnek az ilyen játékok :)
    2018-ban TV foci szintű pittyputty csihipuhi verekedős játék... Bocsánat, de ez a kategória mindig kiveri nálam a biztosítékot :)
  • Kissssss0 #13
    látom egy két embert igen csak szíven ütött hogy lemertem írni a saját véleményemet az idei év terméséről ami hát khmm... igencsak megkérdőjelezhető minőségű, főleg ha ezt a "listát" nézzük, de hát istenem... már hosszú ideje nem lehet úgy véleményt nyilvánítani(itt sg-n) hogy még véletlenül se lépjünk bele valakinek a kicsi lelkivilágába. :)

    nevezhettek kiöregedett öreg játékosnak ami részben igaz is(elég sok ilyen ember van sg-n), de ugyanakkor ez nem zárja ki azt a tényt ne tudnék ugyan olyan jókat játszani mint 10 vagy 15 évvel ez előtt.

    bocs gyerekek de arról én nem igazán tehetek hogy az idei évben a legtöbb nagy kiadó és játékfejlesztő cég úgy elrugaszkodtak a valóság talajától hogy már én fogtam a fejemet.

    több mint 10+ éve várunk egy új half life részt erre a volvo mit csinál? kidob egy fizetős kártyajátékot amiben újra ismét csak fizetni kell ha labdába is akarsz rúgni a többiek mellet, mindezt úgy hogy az egész kártyás játék piac már tömve van free to play játékokkal évek óta.
    (facepalm)

    blizzardék is gyönyörűen szépen arcon köpték saját magukat a mobilos vackukkal... de hát ugye mi vagyunk a hibásak miért nincs mobilunk. :)

    bugthesda is a félkész asset flip béta játékát kidobta a piacra gondolván a fallout név úgy is eladja a szemetüket, hát nem igazán, már a gyűjtői kiadás megérne egy bírósági feljelentést félrevezetés gyanújával, + az adatszivárgást még meg se említettem.

    röviden összefoglalva: néhány kivételtől eltekintve ez az év botrányosan szar volt a kicsi gyomrotok meg nem tudta bevenni ezt....
    Utoljára szerkesztette: Kissssss0, 2018.12.26. 15:07:15
  • cateran #12
    CoD meg BF5? Jo poen volt...Sehol 1 Detroit? Ja, hogy az konzol? Hat ugye..vagy RDR2? Vagy GoW4? Jo lehet 1 tescos szatyorban eldegelni, de az a nagy budos helyzet, hogy a 2018-as pc jatekok vagy bughalmaz vagy alapbol kalap szar vagy mindketto...
  • Gerileveri #11
    Gyenge lista.
    Ez közelebb áll hozzám:
    https://iddqd.blog.hu/2018/12/22/checkpoint_4x29_2018_legjobb_jatekai_kibeszelo
  • Bozi_Vilag #10
    Hát, nekem is ez jött le a kommentből. Kiégett öregember :)

    Kiss... mi a te listád, csak úgy kiváncsiságból? Mi az ami 2018ban nagyon bejött?
    Utoljára szerkesztette: Bozi_Vilag, 2018.12.25. 12:58:46
  • bunny #9
    Amit ezekből ismerek:
    FC5: nem a legjobb része a sorozatnak, vége is bosszantó de azért az open world az mindig nyerő.
    TR: Kicsit monoton lett, az előző rész jobban megfogott, de kellemesen játszható jól belőtt ügyességi szint.
    Frostpunk: Iszonyúan vártam, 4x futottam neki de frusztráló volt, hogy ha nem takkra úgy cselekszem ahogy ideális akkor elzavarnak még alacsony nehézségnél is. Hangulata pedig jó volt, csak túltolták a nehézséget.

    A többit nem próbáltam, de lesz 1-2 amit megnézek a leírás alapján.
  • bunny #8
    Akkor foglaljuk össze: Kiöregedtél a játékokból és akartál egy kicsit picsogni. "hidegen hagy ... sosem hallottam róla ... kinőttem ... "
  • ppista #7
    Nincs Gow, ami messze a legjobb az évben. Plusz Rdr 2., Spiderman, Detroit. Meg még sok egyéb. Persze ez is egy lista, mint a többi hasonló, úgyhogy így sem rossz, bár én ezek nagy részét széles ívben kerülöm.
  • Whysper #6
    Kisssssss vegig olvastam a felsorolasodat es kb mindennel Detto.. Ezek meg mindig nem az a jatek szint amit a mai napig folyamamatosan jatszom.