Gyurkity Péter

Kémrepülőt lőtt fel a SpaceX

A küldetés pontos célját azonban ezúttal sem árulták el.

A SpaceX közvetlenül az Irma névre keresztelt hurrikán megérkezése előtt lőtte fel a legújabb rakétát Floridából, bár az időjárási viszonyok már ekkor sem voltak ideálisak. A start során minden összejött, ezzel egy újabb sikerrel bővült a lista, a pontos célokról azonban csak találgathatunk.

Magát a fellövést ezúttal is élőben követhettük, és ahogy azt megszokhattunk, a másodlagos cél ismét a rakéta első fokozatának egy darabban történő visszahozatala volt, hogy azt később ismét felhasználhassák. A Falcon 9 gond nélkül emelkedett a magasba, 2,5 perc után a két fokozat elvált egymástól, hogy az első szép lassan visszatérjen a Földre, a második pedig megkezdje saját útját a kijelölt pálya irányába. Az első fokozat szépen landolt a szárazföldön, ezzel sorrendben már 16 ilyen visszatérést valósítottak meg (ebből 9 a tengeren hánykolódó drónhajó segítségével jött össze), vagyis megvalósulni látszik a landolás és az ezt követő újrafelhasználás rutinműveletté válása.


A rakományt illetően ezúttal szinte teljes titokban maradt minden részlet, hiszen a légierő előzetesen mindössze annyit árult el, hogy a Boeing által legyártott egyik X-37B indul majd ötödik küldetésére, amelynek során több fontos technológiát tesztelnek majd, elsősorban a jövőbeni alkalmazás céljából. Bár ezzel kapcsolatban korábban az is felmerült, hogy a sokszor csak kémrepülőként emlegetett mini-űrsikló (amelyből két példány áll a légierő rendelkezésére) valójában egy űrfegyver, az illetékesek ezt vehemensen tagadták, így kénytelenek vagyunk megelégedni a hivatalos csatornákon keresztül befutó hírekkel, amelyek további tesztelésekről és kísérletekről szólnak – anélkül, hogy a részleteket megosztanák velünk.

Egyedül az Air Force Research Laboratory Advanced Structurally Embedded Thermal Spreader (ASETS) névre keresztelt komponenst nevezték meg, amely kísérleti jellegű elektronikát és hőcső-technológiát tesz ki, azt azonban nem tudjuk, hogy ez pontosan mire szolgálna.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #4
    Azon a gépen is jó nagy antennaburkolatok vannak.
  • gosub #3
    Rengeteg elektronikai érzékelő férhet el benne, nem kell optikainak lennie. Olvastam, hogy Izraelnek (is) vannak kicsi utasszállítóból átalakított kémrepülői amik egy átrepüléssel minden elektronikai jeladót feltérképeznek. Volt egy itt felettünk 2010 elején, kétes engedéllyel.

  • fonak #2
    A lényeg, hogy egy olyan platformról van szó, amelyik tudja változtatni a pályáját, és vissza is tud hozni rakományt fentről, ezért lehet érdekes katonai szempontból. Amire nem valószínű, hogy nagyon használható, az pont a felderítés, legalábbis a földi célok felderítése, ahhoz túlságosan kicsi. Az amcsi kémholdak a Hubble-éhoz hasonló méretű optikával bírnak (valójában a Hubble is az akkor már kifutó kémholdtípuson alapult) vagy nagyméretű radarantennával, egyik sem fér el ebben a kis űrsiklóban. A lehetséges feladata az ellenfelek űreszközeinek megfigyelése, akár közvetlen közelről is (esetleg azok befogása), vagy tényleg valamilyen fegyver hordozása lehet.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2017.09.16. 18:16:48
  • NEXUS6 #1
    Akinek elárulják, annak az életét követelik cserébe! Ni!
    XD