Gyurkity Péter

Megfigyelnek minket a bolti lámpák 

A Philips olyan világítási rendszerrel kísérletezik, amely telefonunkon keresztül figyelne meg minket.

A Philips által most ismertetett megoldás keretében olyan, LED-ekből álló hálózatot építenének ki és adnának át a népszerű üzletek üzemeltetőinek, amelyek nemcsak a világításért, hanem a vásárlók megfigyeléséért és követéséért is felelősek lennének, bizonyos kedvezmények fejében mérve fel szokásainkat, illetve segítve minket az eligazodásban és a helyi érdekességek megtalálásában.

A "connected retail lighting system" névre keresztelt rendszer a hagyományos LED-fényforrásokat egyesíti a vásárlók követéséért felelős érzékelőkkel, olyan módon, hogy az gyakorlatilag észrevehetetlen a kívülállók számára. Nem teljesen leplezett megoldásról beszélünk azonban, hiszen a tervek szerint a vásárlók által használt okostelefonok bevonásával együtt lenne csak használható a rendszer, a kapcsolódást egy külön mobilos alkalmazáson keresztül engedélyezhetnénk, cserébe pedig részesülhetnénk a kísérletező kedvű ügyfelek számára meghirdetett akciókban és leértékelésekben.

Az üzletek célja nem pusztán a megfigyelés, hanem az egyes vásárlók mozgásának feltérképezése, annak kielemzése, amely segíthet az egyes szekciók kialakításában és folyamatos feltöltésében. A szenzorok az emberi szem által nem érzékelt fényhullámokat küldenének az okostelefon felé, az azon lévő alkalmazás pedig visszaküldi a kívánt információkat, a kapcsolaton keresztül akár menet közben ismertetve a helyi specialitásokat, a számunkra potenciálisan érdekes recepteket, azok kiválasztása esetén pedig megmutatva, hogy pontosan merre találjuk a szükséges hozzávalókat.

Több más helyen is kísérleteznek hasonló rendszerekkel, a Newark városában lévő Liberty nemzetközi repülőtér például a hosszú sorokat, az autók rendszámát, valamint a gyanús tevékenységeket szeretné ily módon gyorsan kiszúrni, méghozzá a Sensity cég fejlesztésének alkalmazásával. Mások ezzel egy időben nem LED-lámpákon, hanem a WiFi-kapcsolaton, rádióhullámokon keresztül, vagy akár mágneses úton valósítják meg a személyek követését, szintén az általuk hordott telefonokkal véve fel a kapcsolatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matrix222 #16
    Ez mar elavult hir. Hivatalosan okos kameraknak nevezik oket. Kepes az arcfolismeressel a betaplalt adataidat elohozni masodperceken belul. Nagyobb uzletlancoknal mar a parkoloban jelzi a kiletedet.
    Anyagi szint, egeszseg, kedvenced, hobid, baratikorod, stb. Tobbet tudnak rolad mind Te sajat magad. Ne is beszeljunk hozzatartozoidrol es barataidrol. Az egesz adat percenkent tovabbitott egy megadott halozatba, ahol azt barmikor foltudjak hasznalni.

    Kiut az nincs, mert legalabb kell vasarolni, kajalni. A Gojokat nem lehet csak ugy magukra hagyni.
  • Vol Jin #15
    Látom, neked is van felkiáltójeled. Időben elkaptad, milyen szépeket írtam neked akkor? Mert most már nem fogod, mert kipurgálták a tiéddel együtt. :-D
  • Vol Jin #14
    "Igen, csak annak fogadására egy, jelenleg az átlag mobilon lévő érzékelő nem képes.
    A világítási rendszerekkel való kommunikációnál pedig jobb alternatíva is akad bőven, pl. az NFC."

    Nekem a cikkből az jött le, hogy a kamerát buherálja a lámpa láthatatlan fénnyel, tehát képesnek kell lenniük rá.

    Egyébként vesznek ezek a CCD-k infrábva is, mert van olyan mobil, amelyikben van éjjellátó funkció. Pontosabban infravörös. Tehát nem a felerősítős éjjellátás, hanem a predátoros hőképes.
  • kvp #13
    "Eljön még 1984..."

    1984 az 30 eve volt. Szo szerint es atvitt ertelemben is. Most eppen egy szep uj vilag fele haladunk, ugyancsak mindket ertelemben.

    "A világítási rendszerekkel való kommunikációnál pedig jobb alternatíva is akad bőven, pl. az NFC."

    Szinte minden megoldas jobb alternativa, de dragabb es fejlesztest igenyel. Ez a megoldas viszont olcso es nem kell hozza szerelni. Egyebkent tenyleg csak egy pozicio adatrol van szo, tehat ha valaki akarja, akkor hasznalhat egy offline programot is, ami lementi az erzekelt pozicio kodokat a sajat jegyzetekkel, majd amikor legkozelebb arra jar, akkor a korabban felepitett terkep alapjan tud navigalni a boltban. Ennek a megoldasnak a hatalmas elonye, hogy a telefonrol semmilyen informaciot nem kell kiadni es megis mukodik, bar a felhasznalonak maganak kell letrehoznia es felcimkeznie a bolt terkepet vagy azt egy fuggetlen kozossegi oldalrol beszereznie. Es persze kezdheti elolrol ha kozben atrendezik a polcokat. De ez egy teljesen offline telefonnal is mukodik, mint amikor valaki a kornyezeteben lathato wifi hotspot nevek alapjan navigal a netre valo csatlakozas nelkul. Szoval a technologia nem annyira gaz, mivel tenyleg csak egy belteri gps-rol van szo. Csak a bolt sajat markas alkalmazasan mulik, hogy jo vagy rosszindulatu az infok felhasznalasa, tovabba hogy tortenik-e adatgyujtes vagy nem. A gyakorlatban persze majd biztos tortenik, de ez nem a koordinatakat villogo led-ek hibaja lesz.
  • Pares #12
    Eljön még 1984...
  • Tetsuo #11
    Igen, csak annak fogadására egy, jelenleg az átlag mobilon lévő érzékelő nem képes.
    A világítási rendszerekkel való kommunikációnál pedig jobb alternatíva is akad bőven, pl. az NFC.
  • Vol Jin #10
    Egy lehallgatáshoz mi szükség lenne egy tescora?
    Megteszik ezt e-nélkül is, ha akarják, de a lehallgatásnak mi köze ahhoz, hogy a telefon elküldi a nagymamát az akciós farháthoz, a kismamát az koponyás eksünmen autóhoz, a kockát meg dzsíforszhatmillióhuszonharmincezergétéíhez?

    Engem tényleg érdekelne, hogy ezt hogyan modellezed le nekem, hogy én is megértsem.
  • kastil #9
    Jó igen mert biztos az lesz az elsődleges felhasználási terület, és nem pedig valami más, kémkedés, lehallgatás és satöbbi faszság az állam(ok) által "sunyiban"(lófszt, nyiltan), mint más, erre alkalmas "újításoknál".

    de.

    mondjuk tök leszarom
  • Vol Jin #8
    "majd ehhez a netrol letolteni a relevans informaciokat. "

    A fénnyel is lehet modulálva adatot küldeni. Elvégre a fénykábeles átviteli rendszerek is így működnek.
  • Vol Jin #7
    "Mekkora fos már, hogy ezt még be is jelentik. A wcmből nem akarnak szarmintát kinyerni? Rohadna meg a világ."

    Ez az olyan idiótáknak van kitalálva, akik cégeket, reklámokat, márkákat lájkolnak a faszbúkon. Téged baromira nem érint. Akik jelentkeznek klubtagnak, azokat elkalauzolja a csak számukra akciós termékekhez.

    Mi ebben a világvége?