JohnnyCage

Élő kémrepülő közvetítés a Balkánról

Egy brit műhold megfigyelő a közelmúltban felfedezte, hogy gyakorlatilag bárki szabadon foghatja az amerikai kémrepülőgépek Balkánról készített élő felvételeit.

John Locker szerint a szabadon vehető felvételek egy része robotrepülőgépekről, más részük pilóták által irányított kémrepülőgépekről érkeznek. A távirányítású kémrepülőgépek akár egy-két méteres objektumokról is képet tudnak szolgáltatni.

"Döbbenetes, teljesen ámulatba estem" - mondta Locker egy interjú során. "Ilyen adásokat még szeptember 11. előtt sem sugároztak titkosítás nélkül." Locker elmondása szerint az elmúlt hét hónapot főként azzal töltötte, hogy amerikai, illetve NATO vezetőket értesített a szabadon fogható adásról, de a válasz mindig az volt: "És akkor?" A NATO a képviselők elmondása szerint nem aggódik az adás nyílt továbbítása miatt, az amerikaiak azonban kilátásba helyezték az adás titkosítását.

Locker, aki egy Telstar műholdról vette az adást otthoni parabola antennájával úgy véli, ő nem hallgatott le semmit. - Ez nem egy titkos jel törvénytelen vétele. Én nem vagyok hacker, egy szabadon fogható adásról van szó - mondta. - Nem tudom, mindez nem veszélyezteti-e a NATO földi alakulatait. A képek három másodperces késleltetésű élő felvételek - tette hozzá. Locker állítása szerint ezidáig többek között macedóniai és boszniai hadgyakorlatokat, biztonsági riadókat, őrjáratokat látott a műholdas adáson. A szabadúszó újságíró úgy véli, a NATO akkor használja a kereskedelmi műholdakat, ha a katonai műholdak kapacitása ideiglenesen kevésnek bizonyul.

Richard Perle, a Pentagon egyik vezetője a BBC-nek azt nyilatkozta a napokban, hogy tervbe vették az adás titkosítását. "Szeptember 11. óta ráeszméltünk, hogy milyen fontos az efféle valósidejű hírszerzés" - mondta. "A jövőben az efféle módszereket jobban ki szeretnénk használni, az adást pedig titkosítani fogjuk."

A NATO brüsszeli szóvivője csak annyit fűzött az ügyhöz, hogy mindez az Egyesült Államok problémája. "Tudunk róla, mindez nem új."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)