Berta Sándor

Feltalálta magát a hajléktalan IT-szakember

A férfi önszántából él fedél nélkül, de a technikai eszközökről nem mondott le.

A 47 éves Paul Doerer Los Angelesben, a Szilícium strand nevezetű partszakaszon él egy sátorban. Éles a kontraszt, hiszen a környéken vannak olyan házak, amelyek drágábbak egymillió dollárnál. Az IT-szakember napelemeket használ. Különböző eszközeit, például a tábla PC--jét, Sony mobiltelefonját, a Nook könyvolvasót és az iPod készülékét is filmforgatásokról szerezte. A napelemek által feltöltött elemeket és akkumulátorokat ajándékba kapta, míg a kempingszékét találta.

A férfi 2011 óta él így, akkor adta fel ugyanis az IT-munkáját a Helen's Cycles nevű kerékpáros áruházláncnál, majd kiköltözött a Santa Monicában lévő apartmanjából is. Eddigi életében csak azért dolgozott, hogy kifizesse a számláit. Nem nevezhető tipikus hajléktalannak, hiszen főiskolai végzettsége van és nem iszik alkoholt. A korábbi munkaadója gyakran megkeresi, hogy nem végezné-e ismét a régi munkáját, de iIyenkor köszönettel visszautasítja a lehetőséget. Éjszakánként egy biztonságos helyet keres, ahol elalhat. Mint mondta, vigyáznia kell, nehogy a drogosok és az őrültek kirabolják.

Los Angelesben és környékén él a legtöbb hajléktalan New York után. Több mint 12 000 embernek nincs otthona. Ez drasztikus növekedés az elmúlt néhány évet tekintve. Emellett Los Angeles térségében több mint 41 000 időszakos hajléktalan van. Közülük sokan még az átmeneti szállást nyújtó menhelyekre sem tudnak eljutni. Kaliforniában összesen több mint 115 000 fedél nélkül élő van, az Amerikai Egyesült Államokban pedig kereken 565 000.

Doerer Tennesseeben született és Baltimore városában nőtt fel, 18 éve él Los Angelesben. 20 éve nincs kapcsolata a szüleivel, a barátai jelentik a családját. A parti sétányon számos embernek ad tanácsokat. Más hajléktalanoknak, hogy milyen használt számítógépeket érdemes megvásárolni, míg egy ismert komédiás pedig rendszeresen tanácsokat kér tőle az Androidon futó egyik alkalmazással kapcsolatban. Ő fizet a szakembernek, akinek nincs sok pénzre szüksége: hetente tíz dollárból él. Ezt az összeget minden szombaton megkeresi, amikor az utánfutós kerékpárjával reggel 5 órakor felkerekedik, hogy biztosítsa egy japán fényképész parti eladóhelyét. Mindez komoly feladat, ugyanis gyilkos harc van a legjobb helyekért. Az egyik hétvégén még késelésre is sor került, mert annyi kereskedő akarta a portékáját kínálni és összevesztek a legjobb helyeken.

A környéken lakók közül sokan segítenek a hajléktalanoknak. Egy nő például minden reggel 8 órakor elviszi neki az éppen megvásárolt szendvicsét, amit a férfi egész napra beoszt magának. Az IT-szakember reggelente a Boardwalk Yogurtnál segít kipakolni a székeket, ezért cserébe feltöltheti a készülékeit. 9 óra 30 perckor jönnek a keresztény segítők, akik a környező szupermarketekben összegyűjtik a lejárt szavatosságú élelmiszereket és ezeket szétosztják körülbelül 20 fedél nélkül élő között.

Doerernek internetezési lehetősége is van, a hozzáférést az egyik barátja biztosítja, így csatlakozhat a városi WLAN-hálózathoz. Amennyiben egy új napelemre van szüksége akkor a régi munkaadóján keresztül az Amazonon rendeli meg, oda kéri a kiszállítást is és készpénzben fizet. Emellett folyamatosan elérhető e-mailben és rendszeresen fejleszti az eszközparkját. Erről a másik barátja, Angel gondoskodik, aki Santa Monica és Venice területét járja be ki- vagy eldobott kütyük után kutatva, majd ellátja a hajléktalanokat kábelekkel, töltőkkel, adapterekkel. A csoport Scavengernek, illetve Junk Hunternek nevezi. Az IT-szakember egész nap a napelemek karbantartásával és építésével, az elemek és akkumulátorok feltöltésével és a pótalkatrészek beszerzésével foglalkozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #65
    Olyan dolgokat nyilatkoztatsz ki, amik ellentmondanak egymásnak, és te ezt nem vagy képes értelmileg detektálni.
    Ne csodálkozz, ha ostobának néznek, ha az vagy.
  • VolJin #64
    Döntsd el basszameg, hogy azért nyivákolsz, hogy az emberiség a termeléssel kifosztja a Földet, vagy azért, hogy milyen kevés jut egy embernek a termelésből.
    Nehéz elhinni, hogy az összes termelést elfogyasztjuk gyakorlatilag? Most szerinted többet kellene fogyasztanunk vagy kevesebbet? Mert ugye, ha több javat szeretnél havonta, az több termelést is jelent. Ezt egy 8 éves gyerek is megérti...
    Sejted, hogy nem nézel ki okosnak?
  • molnibalage83 #63
    Lent voltak az érvek öregem. Folymatosan a balfasz rabszolga mantrát tolod.
  • mrzed001 #62
    Ha tetszik, ha nem, közösségben élsz. Ez a közösség dobta össze az ingyenes taníttatásod árát, ők fizetik az orvosaid akik ingyen ellátnak / elláttak gyerekként, az általuk összedobott pénzből épül út amin kocsikázhatsz, szóval TARTOZOL a közösségnek.
    A közösség mindezekért cserébe csak annyit kér, hogy tedd bele te is a magad részét. Dolgozz, adózz, alapíts családot. Hogy mit és hogyan csinálsz, természetesen rád van bízva.

    Túlnépesedés? Itt? Viccelsz? Mond, hogy csak viccelsz! Azt mered állítani, hogy Mo-on túlnépesedés van ?
  • UUUU #61
    Igen te megmutatod, hogy mekkora szellemi rovidnadrag vagy, mikor ervek helyett elkezdesz szemelyeskedni elsore, ha valaki mast mer leirni, mint te.
    Na ilyen buzgarokkal van a ma a hasznos tarsadalom tele, mint te. :D Ugy hivjak oket, hogy troll.
  • ostoros #60
    Az is műveltségtől függ. :D
  • molnibalage83 #59
    Nem értem, hogy neked mi a buli abban, hogy kommentjeiddel nyilvánvalóvá teszed,hogy mennyire szellemi rövidnadrág vagy. Akkora baromságokat hordasz összes, hogy csoda hogy nem roppan bele a fórummotor.
  • UUUU #58
    Marha alszent kretenizmus.
    A munkaval nincs semmi baj, hanem azzal van a baj, hogy mennyit keresel, annyi munkaval, amibol szinte lehetetlen megelni.
    Mukaval teremted elo a javaidat jelenleg, de ha egy hajlektalan, aki teszem azt a bankoknak koszonhetoen az utcara kerul, az uvegek osszeszedesebol el, az is ugyanannak minosul. Megdolgozik a betevoejert. Megis mi a kulonbseg ? Semmi. MEGEGYSZER, HA IGY AKAR ELNI A MUKI, AKKOR IGY AKAR.
    Nehogy mar mas mondja meg , hogy mit kell csinalnia. Na itt kezdodik a szabadsag egyik definicioja.
  • UUUU #57
    Tehat egy embernek a kozossegert kell elni ? :D Loturot. Aki beveszi ezt a maszlagot, az nagyon naiv. De azert tok, jo, hogy a foldon sok milliard ember a gazdagok igenyeit elegiti, ki, aki jon ezzel a bullshit szoveggel, hogy a kozossegert kell elni.
    Kozben az ember olyan gyarlo es hitvany, hogy a 99.9%-a az onos erdekeit tartja szem elott. El kell menni rabszolganak es ehberert kiszolgalni masokat. Meg egyszer, azt csinal amit akar, ha igy akar elni, akkor igy akar. Nincs ezzel semmi baj. Nem kell senkiert feleloseget vallalnia. Neki ez a szabadsag. Nelkule is mukodik minden. Nem rajta fog mulni, hogy akik kozossegben akarnak elni, hogy teszik mindazt. Van akinek megfelel, hogy nincs szabadsaga, ehberert kuszkodik minden nap es nem lat elorelepest, mikozben azt hiszi, o a tarsadalom hasznos tagja. Neki ez nem felel meg es inkabb igy akar elni, mert lehet, hogy ugyanolyan gyotrelmes az elete,mint azoknak a munkasoknak, dolgozoknak, akik ugyanugy naprol-napra elnek, viszont nincs szabadsaguk.

    mrzednek meg uzenem, majd ha a tulnepesedes bekovetkezik, es minden erdot kiirtottak, a tulfogyasztasi buzosag miatt, amikor majd elpusztitjak a foldet a kornyezetszennyezessel es tulzott nyersanyag kiaknazassal, akkor majd papoljon, hogy hany gyereket kell vallalni.
    Persze jo elni az elsodleges szempont a "jelenkorban" aztan majd az ukunokak megizlelik a fene nagy jomodot, amit oroksegul hagytak neki, mas emberek, mert legkevesbe sem a az uknagyapajatol fog fuggeni a sorsa, hanem a fene nagy tarsadalometol, amely kozben a fold veszte fele iranyitja a vilagot es kozben elpusztitja a foldet.Utana majd megkerdezheti, hogy mennyire volt hasznos a kozosseg.

    Utoljára szerkesztette: UUUU, 2016.07.23. 09:42:52
  • mrzed001 #56
    Ez egy nagyon naiv, szinte már bugyután gyerekesen együgyű hozzászólás volt.
    Igen, aki dolgozik, az hozzájárul a fejlődéshez (export, import, GDP). Tudod, egy társadalomban van a termelő réteg, meg a kiszolgáló réteg. Az egyik előállít (szellemi vagy anyagi terméket), a másik pedig szolgáltat (óvoda, iskola, közmű). Ebbe a párosba nem tudom hol látod az évente autó vásárlást, meg az erdőirtást. Vagy a gyógyszered, vagy a kontaktlencséd gurult el.
    Aki nem akar gyereket, az gáz. Akik 2 gyereket vállalnak, azok nullszaldósak, azaz nem vettek el, de nem is adtak hozzá.

    "Amugy pedig majdnem minden ember mihaszna. Ki igy, ki ugy."
    Nos, lehet te mihasznának érzed magad, de a többség nevében ezt én kérem ki magunknak.

    Szüleid és nagyszüleid áldozatos munkáját veszed semmibe ezzel a kijelentéseddel, akik a háború után a nulláról építették fel ezt az országot, a semmiből. Meg úgy mellesleg összehoztak téged is.
    De ha csatlakozol te is ehhez a csöveshez, akkor végül is igazad lesz, hisz mi-haszna volt minden igyekezetüknek ?