Berta Sándor

Nem lesznek kiskapuk a francia kommunikációs rendszerekben

A francia kormány segítené a titkosítások elterjedését: a digitális ügyekért felelős államtitkárság a titkosított kommunikációs rendszerekbe beépített kiskapuk bevezetése ellen foglalt állást. Franciaországban az elmúlt hónapokban számos plusz jogosítványt kapott a rendőrség, de emellett szóba került további biztonsági intézkedések bevezetése is. Többek között tavaly decemberben felmerült, hogy a rendkívüli állapotok idején betiltanák a WLAN-hozzáféréseket, míg a The Onion Routert (TOR) teljesen betiltanák vagy blokkolnák a használatát.

Egy másik elképzelés arra vonatkozott, hogy a titkosított kommunikációs szolgáltatásokban és programokban, például a WhatsApp rendszerébe építsenek be kiskapukat, amelyeken keresztül lehallgathatóvá válnak a beszélgetések. A digitális ügyekért felelős államtitkárság közölte, hogy a kormány nevében megvizsgálta a felmerült ötleteket és elutasította a kapcsolódó törvénymódosító indítványt. Sőt, a jövőben a kabinet még támogatná is a titkosítás elterjedését, mivel szerintük minden egyéb lépés "károsítaná az egész közösséget".

Az államtitkárság álláspontja alapján a kiskapukkal az a baj, hogy nem csupán a "jó" embereknek jelentenek lehetőséget, hanem a kevésbé jószándékúak is kihasználják azokat, ami komoly gazdasági károkat okozhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TOR-rent #3
    "...míg a The Onion Routert (TOR) teljesen betiltanák vagy blokkolnák a használatát...."

    és tessék mondani sikerült már nekik betiltani a TOR-t ?

  • jkedzs #2
    Nem lesznek kiskapuk a francia kommunikációs rendszerekben

    jamer ha valamiről törvény hozunk, akkor biztos eltűnik az összes backdoor. nyilván. még ha igazat is mondanak, holnapután leváltják őket, két évvel később pedig más párt lesz hatalomban.
    szóval ne bohóckodjunk ilyen átlátszó, üres PR bulshittel.

    egyébként az átlag birkának tökmindegy. nekik még backdoor sem kell, kiadják ők az adataikat anélkül is...
  • end3 #1
    Végre egy normális megközelítés!

    "..a kiskapukkal az a baj, hogy nem csupán a "jó" embereknek jelentenek lehetőséget, hanem a kevésbé jószándékúak is kihasználják azokat,.."


    És minden "bejárat" amelyet a szoftverfejlesztők a programjaikban véletlen v. maguk számára készakarva, - akár fejlesztési szempontból, - de nyitva hagynak....

    Az emberiség egyik és elég jelentős, növekvő részének túl sok ideje van arra, hogy az interneten mások hálózati eszközeit "szkennelgesse" és a virtuális térben folyó létezéseit keserítse. A mobilgyártók meg százmilliószámra gyártják, kínálják piacképes áron megvételre az eszközöket is hozzá. Másrészt az államhatalmak legfőbb adatgyűjtési stratégiája ezen eszközökön keresztül valósul meg a saját és idegen polgáraikról v. államokról is.

    Következtetésem: Hálózati kommunikációra képes eszközöket alapból lezárt tűzfalakkal kellene szabványosan értékesíteni, és csak az "szál" mehet a netre, amelyet a felhasználója éppen megenged, és csak "temporary" jelleggel. (A eszköz-oldalról kétszer is rákérdezve, biztosan azt akarja-e... Az ipari szabványokkal alaposan körülbástyázott tűzfalat megkerülő programozási gyakorlat büntetése pedig golyó általi halál legyen.)

    Ha valaki nem képes az engedélyezést lekezelni, - védendő az emberi társadalom legaktívabban használt és növekvő mértékű kommunikációs formáját - az ne menjen a netre, amég meg nem tanulja. (Esetleg később, fejlődésképpen, folyamatosan egyre bonyolultabb, IQ-gyilkos "engedélyezési eljárásokat" kéne bevezetni.)

    A felhasználó által kontrollálhatatlan, az eszközök számára alapértelmezetten nyitott hálózat "ha kell ha nem" használata, végső soron egyszer az egész emberiség pusztulását okozhatja. Az ilyen internethasználat, - ma még, a tömeges felhasználás oldaláról, alig ismert, félelmetes lehetőségeit tekintve, - a Föld bolygóra nem a háttérteleviziózás-veszélyességi szintjét jelenti.