Berta Sándor

Az iMessage miatt került bajba az Apple

A szolgáltatás titkosítása vitát generált a társaság és az amerikai hivatalok között.

A nyáron az amerikai igazságügyi minisztérium egy eljárás során azt kérte a kaliforniai társaságtól, hogy adja ki a gyanúsítottak valós idejű üzeneteit. Az Apple viszont megtagadta a kérést, azt hangsúlyozta, hogy nincs hozzáférése a titkosított üzenetekhez és azok tartalmához. Az igazságügyi minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) néhány magas rangú munkatársa az elutasítás miatt bíróság elé akarták citálni az Apple-t. Az eljárás egy olyan bűnesethez kapcsolódott, amelyben kábítószerek és fegyverek egyaránt szerepeltek.

A The New York Times azt írta, hogy az óriáscég végül engedett a követeléseknek és néhány eltárolt üzenetet elérhetővé tett az iCloud rendszerében. Ez azért volt lehetséges, mert ugyan a két személy között kommunikációt az eszközökön titkosították, de az iCloud rendszerében titkosítatlanul tárolták. A hatóságok képviselői a lépést az együttműködés jeleként értékelték, ugyanakkor erősen bírálták a titkosítás alkalmazását, mert az megnehezíti a bűnözés elleni harcot és attól tartottak, hogy egy esetleges bíróság előtti vita miatt megromolhatna a kapcsolatuk az IT-vállalatokkal.

Érdekesség, hogy már 2013-ban az Amerikai Egyesült Államok Kábítószer-ellenes Hivatala (DEA) is azt írta a belső jelentésében, hogy az Apple iMessage nevű üzenetküldő szolgáltatását nem lehet lehallgatni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tank84 #2
    Szinjátszma az egész!

    - Tudjuk, hogy az Apple beadta a derekát 2008-ban Amerikának (NSA vagy nem, szerintem tök mindegy).
    - Azt is tudjuk, hogy az Apple kijelentette a világnak, hogy az ő titkosításukat még ők maguk sem tudják elolvasni.

    Erre most olvasom: mégis átadtak egy üzenetet, mert "iCloud-on néhány üzenet nem volt titkosítva"????

    Azaz h két ember üzeneteket küldözget egymásnak (iMessages, end-to-end szerű kapcsolat) az nem lehallgatható, de ha szinkronizálódik a telcsid az iCloud-al, akkor ledobja magáról a titkosítást és hazaküldi az Applenek az üzeneteit??

    naná, hogy beindították a kamu ellenkapányokat, hogy nézzétek, szegény Apple így meg úgy küzd harmadik fél adatainak visszatartásáért. Lószart, most mondtak ellent maguknak.
  • Sippie #1
    legalább tudni miért iphone van a bevándorlóknál ;)