Berta Sándor

Ügyészek a titkosítás ellen

Bármennyire is hasznos a titkosítás az egyik oldalon, legalább annyira árt a másikon.

Manhattani, párizsi, londoni és spanyol rendőrségi és ügyészségi vezetők közös cikkben írtak arról, hogy mennyire akadályozza a munkájukat és ezáltal a bűncselekmények felderítését az okostelefonok titkosítása.

Cyrus R. Vance Jr. manhattani kerületi ügyész, François Molins párizsi főügyész, Adrian Leppard, a City of London rendőrségének parancsnoka és Javier Zaragoza, a Spanyol Legfelsőbb Bíróság legfőbb ügyésze rámutatott: amióta tavaly szeptemberben az Apple és a Google bejelentette, hogy módosítja az IOS-t és az Androidot, s ezáltal a jövőben minden adat titkosítva lesz, azóta nem olvashatók ki az okostelefonokon lévő adatok és tartalmak. S mindez akkor is így van, ha történesen az adott hatóság bírósági engedéllyel rendelkezik.

Ezek után felmerül a kérdés, hogy vajon a titkosítás valóban hasznos-e vagy sem. Ahhoz ugyanis, hogy például a szexuális bűncselekményeket, a gyermekmolesztálási eseteket, a kiber- és más bűncselekményeket fel lehessen deríteni, hozzá kellene férni mind az elkövetők, mind az áldozatok készülékeihez, de erre gyakorlatilag nincs lehetőség. Csak Manhattanben tavaly október és idén június között 74 iPhone készülékbe nem tudtak belelátni a nyomozók annak ellenére, hogy volt bírósági engedélyük. Az esetek között voltak gyilkossági kísérletek, visszatérő gyermekmolesztálások és rablások.

A rendőri vezető és az ügyészek azt írták, hogy az Apple és a Google több okot is felhozott a titkosítás mellett. Az egyik szerint a titkosítás válasz Edward Snowden leleplezéseire, az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának (NSA) tömeges adatgyűjtéseire, de a kiberbűnözés elleni harcban is nagyobb biztonságra van szükségük a felhasználóknak. A nyomozóhatóságok ugyanakkor nem gyűjtik tömegesen az információkat, ehelyett célzott kérdéseik vannak és minden esetben független bíró engedélyezi ezeket az intézkedéseket, amelyek szükségességét egyenként megvizsgálják.

Az ügyészek és a rendőri vezető támogatják az egyének személyiségi jogait, de miután a Google és az Apple nem működtek együtt velük, ezért a törvényhozóknak és a szabályozásokért felelős vezetőknek kell megteremteniük az egyensúlyt a bűncselekmények felderítése és az adatok teljes titkosítása között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzed001 #7
    Aham, persze.
    1, elfelejtetted. Van valami buta excel vagy word lejelszavazva gépeden. 2 éves. Már azt se tudod mi az vagy minek van ott. Nemhogy a jelszavát. És már csuknak is le.
    2, nem olyan, mint egy házkutatás, inkább olyan, mintha a házkutatáskor felszólítanának, hogy azonnal fedd fel és add át MINDENEDET. Aztán semmit sem hagyhatsz ám ki, se a családi ékszert, se a gyerekcipőt (és még a balkézről született gyereked is azonnal be kell vallanod). És nem ők keresik, te kell kiadj mindent azonnal, magadtól. Na ilyen a világon nincs (még kínába se).
    3, egy kis magánélet vagy mi a rák, nem ? Vagy ahhoz már nincs joga az embernek ?
    4, ártatlanság vélelme. Nem-e talán éppen hogy neki kell tudnia bizonyítani, hogy te elkövettél valamit ? Dehogynem. Ha nem képes rá, akkor nem képes rá. Ahogy egy elmosódott szar megfigyelőkamera képe alapján sem lehet rád fogni, hogy márpediglen ott éppen te szúrod le Joszib Tot-ot, csak mert kabátot hord, mint te (meg mindenki).
    Szóval nagyon el vagy tévelyedve.
  • bdzsana #6
    "Az angolok durvábbak. Ott törvény írja elő, hogy köteles vagy kiadni a jelszavad a hatóságnak, ha kéri. Ha nem, akkor durva büntetés.
    Ennél fasisztább módszerről még Kínából se hallottam."
    Szerintem egyáltalán nem durva. Ugyanúgy kell büntetni, mintha nem engednéd be a házadba a rendőröket amikor van bírósági engedélyük.
  • bdzsana #5
    Baromi sokan hibáznak és hagyhatnak a telefonjaikon bizonyító erejű adatokat. Nehogy azt hidd, hogy a bűnözők mint szuperintelligensek. Legtöbbjük inkább átlag alatti agyban.
    Nyilván az okostelefonok előtti korszakban sem volt lehetetlen elkapni valakit, de a technika fejlődésével a felderítési arány is sokat javult.
  • Caro #4
    Én értem azt, hogy a telefonon lévő adatok segíthetnek egy nyomozást, de:
    - ki az a barom, aki egy bűncselekményt okostelefon segítségével szervez meg / hajt végre / dokumentál?
    - az okostelefonok előtti korszakban feltételezem lehetetlen volt bármilyen bűntény felderítése...
  • CairoJack #3
    Ez az egész egy baromság. Az NSA és társai úgyis lehallgatnak mindenkit, akit akarnak. Igazából azt kéne elérni, hogy jogalap, vagy alapos gyanú nélkül ezt senki ne tehesse meg az átlagemberrel. Viszont ha van alapos gyanú, akkor meg nehogy már ne lehessen hozzáférni az adatokhoz. Nevetséges, hogy pont fordítva működik a rendszer, mint kéne...
  • mrzed001 #2
    Az angolok durvábbak. Ott törvény írja elő, hogy köteles vagy kiadni a jelszavad a hatóságnak, ha kéri. Ha nem, akkor durva büntetés.
    Ennél fasisztább módszerről még Kínából se hallottam.
  • Skylake #1
    Baromság! Idióták! Jogtudor digitális analfabéták!

    Az általuk elkapni kívánt bűnözők nem fognak tökölni, titkosítani fognak! Nem fogják őket megkérdezni, hogy szabad-e vagy sem!

    Abban a pillanatban, amint olyan jogszabály lépne életbe, hogy x ország esetében be kell gyengíteni hivatalosan a titkosítási megoldásokat, és hozzáférhetővé kell tenni a kormányzati szervek irányába, stb-stb, amit ezek a baromarcúak kitalálni képesek ebben a témában, úgy fog a neten elérhetővé válni annyi és olyan titkosítási célú megoldás és applikáció, ilyen célú és ezt támogató hardvereszközök és szoftverek, amelyek mindezt teljes mértékben lehetővé teszik bárki számára - épp úgy mint most, csak sokkal nagyobb számban!