Berta Sándor

Avatar - böngésző-alapú operációs rendszer

Biztonságos és titkosított szörfölést, valamint biztonságos üzenetek írását teszi lehetővé az új szoftver, ami védettséget biztosít a megfigyelésekkel szemben.

Jelenleg két finn dolgozik az Avatar projekten, amelynek célja egy böngésző-alapú, nyílt forráskódú operációs rendszer megalkotása. A szoftver anonim és biztonságos böngészést biztosít. Az alapját egy JavaScript-alkalmazás jelenti, ami minden korszerű böngészőben futtatható. A fejlesztők azt remélik, hogy az internet újra egy olyan világgá válik, amelyben az információkat határok nélkül meg lehet osztani és nem kell amiatt aggódni, hogy állandóan elemeznek és ellenőriznek bennünket.


Az Avatar honlapján megjelentetett képekből látszik, hogy azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat, közösségi hálózatokat és egy keresőt integrálnak a programba, aminek az alapját egy decentralizált és titkosított fájlcserélő hálózat jelenti. Ez utóbbi gondoskodik arról, hogy harmadik fél ne férhessen hozzá a felhasználók adataihoz. Az Avatart használó számítógépek hálózati csomópontokként is működnek majd és az operációs rendszer saját, úgynevezett Phantom-protokollt alkalmaz.


Az alapvető beállítások az adatvédelmet és a biztonságot erősítik. Az egyes funkciók minden külső szolgáltatástól, terméktől és intézettől függetlenek lesznek. Az adatvédelmet akkor is biztosítanák, ha az egyes csomópontok közötti forgalmat elterelik, akadályozzák vagy megszakad. Az Avatar elvileg bármely számítógépen futtatható lesz, Windows, Mac OS és Linux alatt is. A felhasználók egy személyre szabott bejelentkezési képernyőn keresztül léphetnek majd be a rendszerbe. A projekt egyes részei még alfa szakaszban vannak, a fejlesztők a kriptográfiát ismerő segítőket keresnek. A munkát közösségi finanszírozzással valósítanák meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nextman #4
    Nezzetek utana a P2P fogalmanak, mert ha ilyen bongeszo lenne, a szolgaltatodnak fogalma sem lenne rola, hogy milyen oldalt nezel eppen.
  • nextman #3
    Ha jol ertem, P2P halozaton megy keresztul az adatforgalom, azt valoban meg lehet oldani ugy, hogy titkositott legyen. Persze ha a gep mar eleve tele van kemprogramokkal, akkor nem er semmit, csak kulso megfigyelo ellen ved.
  • tar86 #2
    Majd kötelezni fogják az Internet szolgáltatót hogy olyan esetben amikor egy felhasználó a levelezését el akarja rejteni a leskelődők kíváncsi tekintete elől, terrorizmus veszélyére hivatkozással, vessék be a rosszindulatú szoftvereket az egészséges és jogos anonimitást választó embertársak ellen! Ezek a szoftverek már ma is léteznek és érzékeny károkat tudnak okozni a számítógépekben! Pl.: tönkreteszik a merevlemezt a rajtalévő adatokkal együtt, jó lenne ha a fejlesztők erre is gondolnának és a sötét szándékokat megelőző csapással torolnák meg, elvéve kedvüket az igazi terroristáknak !
  • Zombee #1
    Csak azt nem figyelnek meg, akit nem akarnak. Szolgáltatón, tárhelyen, bármilyen kiszolgálónak helyt adó szolgáltatón keresztül bárkit meg lehet a megfelelő engedéllyel.