Berta Sándor

Banki üzenet­küldőben szerzett részesedést a Google

A webes konszern újabb terület felé nyitott, a pénzügyi információszolgáltatás felé.

A Symphony Communication Services Holdings LLC nevű üzenetküldő startup egy olyan titkosított kommunikációs platformot kínál, amelynek a tartalmait az amerikai hivatalok sem tudták elolvasni. A céget a legutóbbi finanszírozási körben 1 milliárd dollár értékűre becsülték és még a Google is tulajdonrészt szerzett benne.

A szolgáltatást eredetileg a Goldman Sachs szakemberei fejlesztették ki Live Current néven és a meglehetősen drága Bloomberg LP-terminálok alternatívájának számít. Tavaly októberben a Goldman Sachs számos más bankkal együtt 66 millió dollárt fektetett be a platformba és megvásárolta a titkosítást kínáló Perzo nevű vállalkozást is, amelyet David Gurle alapított.

A pénzügyi konszernek ezekkel a befektetésekkel egy zárt kommunikációs rendszert hoztak létre, ami annyira bevált, hogy New York állam pénzügyi szolgáltatási hivatala arra kérte a vállalatot, hogy bizonyos információkat tegyen hozzáférhetővé. A hivatal végül megállapodott a Goldman Sachs, a Deutsche Bank, a Credit Suisse és a Bank of New York Mellon képviselőivel, hogy biztosítsák az információkhoz való hozzáférést és azok felelősségteljes kezelését. Az egyezmény értelmében a négy bank közötti kommunikációs adatokat hét éven át megőrzik. A platform a chat mellett üzenetküldési lehetőségeket is kínál. A startup jelenlegi finanszírozási köre egy héten belül lezárul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yagami #3
    "Egyébként persze a Google sem hazutolja meg önmagát, hiszen ha van olyan szervezet, amely a lehető legnagyobb lelkesedéssel szeretne a pénztárcánkban turkálni, akkor ez a tetves, undorító IT multi az."

    Én már régóta mondogatom mindenkinek, hogy a Google a "Skynet". Szép lassan átveszik minden felett az irányítást. IT cég, az persze :) És milyen "meglepő" hogy most is (mint minden hónapban az elmúlt években) arról jött egy cikk, hogy "mit vettek meg", mibe "implementáltak". Szép új világ...
    Utoljára szerkesztette: Yagami, 2015.10.09. 19:04:43
  • Skylake #2
    Egyébként persze a Google sem hazutolja meg önmagát, hiszen ha van olyan szervezet, amely a lehető legnagyobb lelkesedéssel szeretne a pénztárcánkban turkálni, akkor ez a tetves, undorító IT multi az.

    Na nem baj. Ezen a gépen is, amelyen ezt a hozzászólást írom, a Google összes tracking, adatgyűjtési, analitikai és reklámkihelyező szerverének elérhetősége tiltva van. Drága Google, íme a középső ujjam, felmutatom- ennyit tudtok! Ajtón kívülre vagytok itt csukva, használlak benneteket, de semmit sem tudtok szerezni, húzhattok vissza, ahonnan jöttetek!
  • Skylake #1
    "Egy olyan titkosított kommunikációs platformot kínál, amelynek a tartalmait az amerikai hivatalok sem tudták elolvasni."

    Hát ha eddig nem, akkor majd rövidesen. Persze nem azért, mert esetleg a kifejlesztett technológia esetleg hibás lenne e tekintetben (persze sosem lehet tudni). Nem, egyáltalán nem.

    Hanem mert majd a feladatra ráállított, szépen szabott kétsoros öltönyt viselő középvezető, "tanácsadó" szakember a TOPI-ból egy találkozót fog megbeszélni a fejlesztőkkel, és az implementálni kívánókkal. Amelyben nagyon hathatós érvekkel, és különböző papírok felmutatásával fogja bebizonyítani nekik, hogy fontos az amúgy esetleg igen penge minőségű kódot kissé exploitálni, igény és lehetőségek szerint. (TOPI = nagyméretű irodai és egyéb célú ojjjjektum, marhanagy parkolóval körülvéve Maryland-ben.)

    Bizonyára elhiszem, hogy az USA-ban, a nagy "terrorizmus elleni harc" kellős közepén (v.ö.: a háború béke) éppen majd pont arra lesz szükség, hogy valami non-plus ultra"zárt kommunikációs rendszert" hozzon létre néhány pénzügyi szereplő.