Berta Sándor

A párizsi merénylet eredménye az angliai megfigyelések fokozása

A brit miniszterelnök betiltaná a titkosításokat, a londoni polgármester pedig támogatja a széleskörű lehallgatást.

A brit miniszterelnök a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet után mondott beszédében állt elő az elképzeléssel. David Cameron azt szeretné, ha a különböző brit hivatalok hozzáférhetnének a titkosított üzenetekhez is. A politikus Nottinghamben mondott beszédet és ebben kifejtette, hogy a titkosított e-mailek és az azonnali üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül küldött üzenetek nem nyújthatnak lehetőséget a titkos kommunikációra.

A brit miniszterelnök azt a kérdést tette fel, hogy valóban megengedhető-e a szigetországban az olyan kommunikáció, amit extrém esetben nem tudnak elolvasni. Szerinte egy modern és liberális demokráciában jogos, hogy a hivatalok bírói engedély birtokában hozzáférhessenek a különböző tartalmakhoz. Amennyiben ez nincs biztosítva, akkor a titkosított chatprotokollokat be kell tiltani. A kijelentéseivel Cameron célzottan az olyan szolgáltatásokat támadta, mint a WhatsApp vagy iMessage, amelyek a felhasználók közötti üzenetváltásokat titkosítják, így azokat más nem foghatja el.

A brit politikus, ha kell, akár törvényt is kidolgozna a célja elérésére. Egy tervezet mindenesetre már készen van. A Draft Communications Data Bill többek között 12 hónapos távközlési adattárolási kötelezettséget írna elő, továbbá legitimmé tenné az olyan technikai intézkedéseket, mint a Deep Packet Inspection, amelynek segítségével az adatcsomagokat át lehet vizsgálni különböző tartalmak után. A törvény elfogadását tavaly Nick Clegg miniszterelnök-helyettes vezetésével megakadályozták a liberálisok. (David Cameron már korábban is aggódott a korszerű kommunikációs csatornák miatt. A 2011-es londoni zavargások után azt szorgalmazta, hogy a Facebookot, a Twittert és a többi közösségi oldalt erősebben kell ellenőrizni, azért, hogy kiszűrjék a lehetséges bűnelkövetőket.)

Boris Johnson, London polgármestere szintén kijelentette a BBC-nek: ő "nagyon nem az a lágyszívű polgárjogi aktivistaféle", amikor azoknak a szabadságjogairól van szó, akik ártani akarnak Nagy-Britanniának. Hozzátette: ehelyett teljes mértékben támogatja a terrorveszélyt jelentő szélsőségesek megfigyelését, lehallgatását, email-üzeneteik figyelését. Johnson szerint hatalmas nyomás nehezedik a brit biztonsági szolgálatokra és a rendőrségre, néhány ezerre tehető azoknak a száma, akiket folyamatosan megfigyelés alatt kell tartani, és "nem lenne fair azt kérni azoktól, akik biztonságunkra ügyelnek, hogy ezt félig gúzsba kötve tegyék".

A brit kormány már tavaly év végén a terrorellenes jogszabályok széles körű és jelentős szigorítására jelentett be terveket, elsősorban a Közel-Kelet felől fenyegető, egyre súlyosabb terrorveszélyre hivatkozva. Az intézkedési csomag elemei között szerepel, hogy a kiutazóktól a határátkelő pontokon a hatóságok a jövőben bevonhatják útlevelüket és menetjegyüket, ha az a megalapozott gyanú merül fel, hogy az illető terrorcselekmények végrehajtása céljából akarja elhagyni az Egyesült Királyságot, például fegyveres terrorcsoporthoz akar csatlakozni.

Lehetővé válik az olyan brit állampolgárok hazatérésének időleges megakadályozása is, akikről gyanítható, hogy ilyen célból utaztak külföldre. Mindemellett a Nagy-Britanniába közlekedő légitársaságoknak a jövőben szélesebb körű adatszolgáltatást kell nyújtaniuk utasaikról, figyelembe kell venniük a brit kormány által összeállított repüléstilalmi névjegyzéket, és alkalmazniuk kell a London által megszabott biztonsági szűrési eljárásokat. Ha ennek nem tesznek eleget, járataik nem szállhatnak le brit repülőtereken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #10
    Csak hogy az államot az emberek azért tartják fent, mert az elősegíti a közös boldogulásukat. Nem kellene elfelejteni, hogy az állam az emberek adójából működik, és nem egy autonóm, minen felett álló entitás.
    Sajnos ma inkább az utóbbihoz állunk közelebb, mint az előbbihez. Pedig valóban, az államnak nem lett volna szabad megadni a jogot arra, hogy titkolózhasson.
    A terrorcselekmények pedig ezzel együtt is megtörténtek volna! Akkor nem történik meg, ha szépen maradna mindenki ahol születik, és ott csinálja (nem pedig keresi) a boldogulást.
    Ne a világ másik felét akarjuk már "jobbá" tenni, amikor otthon is lenne bőven mit!
  • Pares #9
    Az ember gyermeke + V mint Vérbosszú, ez a két film jutott először az eszembe...
  • DaemoonHunter #8
    A franciák, pontosabban az ultralibsi újságíróik jobbat találtak ki, tovább provokálják az amúgy se nyugodt muszlim jónépet. Jó taktika, hátha előbb utóbb elfogy a lőszerük!
  • Tetsuo #7
    Ja, értem, hogy idézőjelben van és irónia... :-) Ah.
  • Sir Quno Jedi #6
    Csak ott nyilvánvaló igazán! :D
  • Tetsuo #5
    Egy demokráciában ez nem lenne "nyilvánvaló". ;-)
  • Archenemy #4
    Pl. arra gondolsz, hogy jelentésírás közben öngyilkos lett a nyomozást vezető rendőr? :)

    https://www.intellihub.com/police-commissioner-investigating-charlie-hebdo-attack-commits-suicide-writing-report/
  • Ra1n #3
    A terrorista mese.:)
    Valóban ez európa WTC-je. Megint kicsit sok a titok,az elfedett dolgok,az érdekesebbnél érdekesebb történések és a susmus. Mese habbal az egész.
  • Sir Quno Jedi #2
    Az állam nem oszthatja meg minden információját a polgárokkal, ahogy a cégek sem tehetik meg ugyanezt. Ez nyilvánvaló. Annak megítélése, hogy milyen információk titokban tartása szolgálja az állampolgárokat és melyek nem, pedig elég nehézkes és mindig vita tárgya. Az államnak sajnos joga (de legalábbis lehetősége) van minket bűnözővé nyilvánítani és elkapni, vagy akár meg is ölni, ha igaz, ha nem. Erre megvannak az eszközei és hiába minden, nem lehet ellene győzni. Legjobb ha igyekszik az ember együttműködni amennyire ez lehetséges (és még így is nagyon ráfázhatsz). Ha látják, hogy titkolózol, vagy rejtegetsz valamit, neked reszeltek. Nekik mások a preferenciáik, mint neked, 1xi magánembernek.

    Ha korán bevatkoznak és ezzel megnyírbáják az emberek jogait, mindenki farkast kiállt, viszont ha meg nem cselekszenek és emberek halnak meg és kitör a pánik, akkor azért okolják őket. Ez így nem tarható egy bizonyos szint felett. És a dolgok kezdenek elharapódzni.
  • Szefmester #1
    Oké... legyen feloldva a titkosítás.. de akkor azokon az adatokon és iratokon is amiket a tisztelt vezetők hoznak össze! ;) Végül is az emberekért dolgoznak, joguk lenne tudni a felettük folyó dolgokról.