Berta Sándor

Svájcba települ át a Silent Circle

Philip Zimmermann adatvédelmi aggályokból fordított hátat az Amerikai Egyesült Államoknak.

A szakember a Silent Circle nevű cégével együtt átköltözött Svájcba. A lépést az amerikai kormány átfogó digitális ellenőrzéseivel indokolta. "Minden disztópikus társadalom túlzott mértékben ellenőriz, de már a nyugati demokráciák, például az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia is ezt az utat követik. Le kell állítani azt a gyakorlatot, hogy immár az ártatlanok adatait is összegyűjtik. Nem válhatunk Észak-Koreává. Svájcban kisebb a valószínűsége annak, hogy a döntéshozók nyomás alá helyeznek minket" - jelentette ki a 61 éves Zimmermann.

A PGP létrehozója a Lavabit elleni kampányt nevezte meg a Genfbe költözés konkrét okaként. A Lavabit 2013 nyarán állt le, a titkosított levelezési szolgáltatót használta az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának (NSA) kiterjedt elektronikus megfigyelési rendszeréről, a PRISM-ről részleteket kiszivárogtató Edward Snowden is, amikor a moszkvai repülőtéren rekedt. A Lavabithez hasonló sorsra jutott a Silent Circle levelezési szolgáltatása, a Silent Mail is.

Zimmermann 1991-ben fejlesztette ki a Pretty Good Privacy (PGP) titkosítási technikát. Az emberek egy kiegészítő segítségével aszimmetrikusan titkosíthatják az elektronikus leveleiket, az eljárás biztonságosnak számít. A megoldás használatának feltétele viszont, hogy a címzett szintén használja a PGP-t. A Silent Circle emellett létrehozta az úgynevezett Blackphone okostelefont, amelyen számos titkosítási program előre fel van telepítve. A Blackphone 2 idén márciusban mutatkozott be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ender Wiggin #3
    A Silent Circle egy jó kis diszkó banda volt a 80-as években...:-D
  • end3 #2
    Majd, ha kompletten virtuális térbe tud költözni, akkor talán védettebbé válik. De utána is folyamatosan sok munkát kell befektetnie....
    (Azaz, térben is időben is kell tudnia "proxyznia" magát..., előre-hátra....)
  • Skylake #1
    Helyes, vagy inkább úgy tudnék fogalmazni, hogy az informatikai-geopolitikai lehetőségekhez mérten egész jó lépés ez!