Ötvös Tibor

Egy újabb ostoba Kickstarter-kampány


Kemény fába vágta a fejszéjét Devin Tripp, egy új Kickstarter kampány elindítója, aki Star Wars játékot szeretne készíteni.

Valószínű mindenki pontosan tudja, mit is takar a copyright, a szerzői jog kifejezése. Lényegében arról van szó, hogy adott terméket, legyen az szellemi vagy fizikai csak a jogokkal rendelkező személy vagy szervezet engedélyével lehet bármilyen formában felhasználni. A játékvilágban is hallottunk már számos olyan esetről, mikor hithű rajongói egy programnak nekifogtak egy régóta várt folytatás megalkotásának melyet aztán a kiadó közbelépése gyorsan le is állított.

Szóval feltehetően a többség pontosan tudja, hogy ha valaki mondjuk a Kickstarteren egy "Nyitott világú RPG-szerű Star Wars játék" címkével ellátott projekttel jelentkezik, akkor az felettébb gyanús. Sajnos azonban nem mindenki gondolja így és ennek legékesebb példája a Devin Tripp által elindított gyűjtés. Az hagyján, hogy egy személy egy ilyen összetett alkotást feltehetően nem fog soha elkészíteni és az is teljesen biztos, hogy 200 ezer dollár az első lépésekre sem lenne elég - de mégis talált adakozókat a cím!



Miközben eme sorokat írom már összegyűlt 18,320 dollár melyet 113 jótékony és többségében naiv rajongó kalapozott össze. Persze ha az ember olvassa a kommenteket, ott azért többnyire olyan hozzászólásokat lát, melyben például azért ad valaki 1 dolcsit a srácnak, hogy legyen pénze majd ügyvédre, ha a Disney beperli őt. A legmókásabb az egészben, hogy maga Devin is elismeri, hogy nem rendelkezik a Star Wars licensszel, ráadásul a programozás világában sem jártas, éppen ezért keres profi szakembereket is.

Merész vagy inkább ostoba vállalkozás ez a Star Wars RPG, hiszen a Disney de még inkább az Electronic Arts feltehetően még a héten jelentkezni fog Devin-nél és jelzi, hogy ha nem fejezi be a valójában sehova nem vezető pénzgyűjtést, akkor kemény időket élhet meg a különböző bíróságokon. Azonban számomra továbbra is csak az a kérdés, hogy persze, Devin pénzt akar szerezni és a végén nyugodtan takarózhat azzal, hogy a jogtulajdonos miatt eset kútba az egész, de miért adnak neki pénzt az emberek? Tényleg akad valaki, aki komolyan elhiszi, hogy elkészülhet ez a projekt? A sok 1 dolláros poén-adományt félreteszem, mert az még érthető, elpoénkodják. Azonban 18 ezer dollár 113 embertől... Egyszerre félelmetes és hihetetlen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Atisz #14
    Ez esetben semmi gond.
  • bakkerman #13
    +1
  • Archenemy #12
    Az oldaltól függ. A kickstarteren visszamegy az adakozóknak, de pl. az indiegogon lehet úgy beállítani, hogy ne menjen vissza.
  • Atisz #11
    Amikor leállítanak egy ilyen "projektet", akkor az addig összegyűlt pénz megy a zsebbe?
  • Ragnaar #10
    "I am taking this kick starter down, because I very much respect Disney, and I do not want this to get to big."
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2016.01.08. 11:43:37
  • Tetsuo #9
    Az emberek többsége valamilyen szinten hülye, ostoba - ezért sem működhet az ún. demokrácia.
  • cateran #8
    Egy ujabb ostoba Kickstarter-kampany vs. Mar $18000 jott ossze...Most akkor ki a hulye?
  • JonasSandor #7
    törölték is a projectet.
  • Sir Cryalot #6
    "I am taking this kick starter down, because I very much respect Disney, and I do not want this to get to big."

    megalomániás
  • Tetsuo #5
    Semmi illegális nincs a projektben, ha leírta, hogy még nem rendelkezik a licensszel és nem programozó. Ez a fickó csak kihasználja a hülyéket.