Balázs Richárd

Halott csillagok leplezhetik le a sötét anyagot

Decemberben tette közzé legfrissebb eredményeit a LUX (Nagy Földalatti Xenon) kísérlet. Ha valaki lázasan kutatna az emlékei között, hogy miről is maradt le, akkor megnyugtatjuk - semmiről. A dél-dakotai Black Hills alatt másfél kilométerrel elhelyezkedő LUX a sötét anyagra legesélyesebb gyengén kölcsönható tömeggel rendelkező részecskéket (WIMP) keresi, azonban mind a mai napig nem talált semmit, pedig a kozmológusok szerint ezek a részecskék alkotják a világegyetem tömegének javát.

A LUX-ról azt is tudni kell, hogy ezen a téren a világ legérzékenyebb detektora, azonban ha a sötét anyag tulajdonságai csak egy kicsit is eltérnek attól, amire a LUX-t és a hasonló kísérleteket tervezték, akkor hiába várjuk az eredményeket. Ezért Paolo Pani, a római Sapienza Egyetem kutatója egy olyan módszert keresett a sötét anyag szondázására, ami nem függ a tulajdonságainak a kitalálásán. "Egy valamit biztosan tudunk a sötét anyagról, miszerint gravitációs kölcsönhatást fejt ki" - mondta.

A legalaposabban tanulmányozott gravitációs rendszerek a bináris pulzárok. A rendszerben egy pulzár - egy nagy sűrűségű halott csillag található, ami forgás közben egy elektromágneses sugárnyalábot bocsát ki, hasonlít a világítótornyokhoz. Ez a pulzár egy másik nagy sűrűségű, kompakt objektum, például egy fekete lyuk vagy egy neutron csillag körül kering.

A pulzár idővel egyre beljebb spirálozik, amit a gravitációs hullámok kibocsátása során bekövetkező energiavesztésnek tulajdonítanak. Pani bebizonyította, hogy a sötét anyag súrlódást eredményez ebben a rendszerben, a legtöbb esetben gyorsítva a pulzár spirális mozgását.

A jövő távcsövei észlelhetik ezt a parányi hatást. Ez, valamint az újabb bináris rendszerek felfedezése segíthet galaxis szerte meghatározni a sötét anyag sűrűségét, és több információt is elárulhat a természetéről. Például a pulzár pályahosszának csökkenési sebessége függhet attól, hogy a sötét anyag részecskék kölcsönhatásba lépnek vagy kioltják egymást.

"Nagyon okos ötlet" - értékelte Pani elvét Avi Loeb, a Harvard Egyetem tudósa, aki szerint ez a megfigyelési stratégia alkalmas lehet a NASA Fermi műholdja által észlelt, a galaktikus középpontból érkező gammasugár többletről kideríteni, vajon az a sötét anyag részecskék hatása, vagy valami sokkal hétköznapibb okozza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Astrojan #28
    Nincs itt valaki normális?
  • gforce9 #27
    Pontosan érti miről beszélsz, mint ahogy eddig mindenki értette. Fel kéne fogni hogy ennek ellenére beszélsz ordenáré baromságot. Még mindig nem válaszoltál a kérdésemre, sőt semmilyen kérdésre nem válaszoltál eddig, amelyeket feltettek neked az "elméleteid" kapcsán. Elsunnyogsz a francba, majd később visszatérsz mantrázva újra a hülyeségeid. Azért nem fogod fel, hogy hülye vagy a témához, mert hülye vagy alapból. És olyan téveszméket terjesztesz, ami közveszélyes hazugságok halmaza a természettudományos ismeretterjesztésre nézve. Én azt nem értem, hogy innen, hogy a fenébe nem bannoltak még ki.
  • Astrojan #26
    Sötét vagy mint a H2, egy nagy zagyvaság amit idehánytál.

    "..our results provide support for the presence of baryonic dark matter in the disks of spiral galaxies (in the form of H2).."

    Nincs beleszámolva a H2 a 4% barionos anyagba, a H I van beleszámolva, mert eddig csak ezt látták a földfelszínről, 21 cm-en.

    Most az IR fotometriával a hiányzó sötét anyag barionos formáját találták meg H2 formájában, amit eddig nem láttak (azért keresztelték el a láthatatlan hiányzó anyagot sötét anyagnak mert eddig nem látták). Ezt a dark mattert találták most meg, H2 formájában, de nem baj ha nem érted.

    A te agyadat hiába világítod zseblámpával, de talán mikroszkóppal észlelhető lenne.

    A H2 IR csíkjai nem világítanak te szegény, mert az egész IR tartományt elnyeli a légkör, a földfelszínen ezt az infravörös fényt nem látod IR -re érzékeny detektorral sem, szabad szemmel meg még a világűrből sem látod ezt a fényt, butika.
  • Sequoyah #25
    Hagyjatok biztos igaza van, a sotet anyag nem sotet anyag, gravitacio nem letezik csak placebo, ha elhiszitek hogy nincs megszunik es elrepultok:)
    Aki keszakarva felreerti a tudomanyos cikkeket azon nem lehet segiteni. A hulyeje azt hiszi azert sotet anyag a neve, mert fekete, de ha elemlampaval megvilagitjuk, vagy IR spektroszkoppal nezzuk akkor hirtelen majd vilagitani fog:D Rossz hir az az, hogy amit o ugy hisz, hogy "megtalaltak" az mar eleve bele van szamolva abba az~5%-ba, amit lathato anyagnak hivnak, mivel mint o is irja LATHATO. Biztosan nem futna tapsikolva a nyilvanossag elo barmelyik tudos, hogy he gyerekek megtalatam meg 5%-ot, inkabb eltitkolja hogy csak Astrojan zsenije lassa at ezt a hihetetlenul szofisztikalt atverest, hogy nem adta hozza:D
    De mindenki ennyire hulye a vilagon hogy meg osszeadni sem tud, csak o a helikopter:D
  • gforce9 #24
    Igen persze hogyne. Mi a valószínűbb?

    Az hogy a te meséd igaz és többtízéve tartó összeesküvés titkolja el az emberek elől az igazságot és amúgy is minden fizikus hülye vagy te vagy a hülye?

    Néhány hsz el azelőtt írtam, hogy miért hülyeség amit állítsz de jó szokásod szerint nem válaszolsz rá :)
  • Astrojan #23
    Ja ééértem, rendben, szerinted a faktor 5-15 az annyimint 5 mínusz 15 tehát mínusz tíz, jól értelek? Tehát a faktor = mínusz tíz, ami megfelel az általad tévelygett 10% -nak ugye? Te egy gényiusz vagy, hogy én erről lemaradtam az általánosban.

    És tényleg fogalmad nincs hogyan keletkezhet molekuláris hidrogén az atomos hidrogénből? Na jó, segítek, magától képződik, ha egy szobát hirtelen megtöltenél atomos hidrogénnel, az felrobban. Sokkal stabilabb ugyanis a H2 mint az atomos.

    Amúgy teljesen mindegy hogyan keletkezik, a lényeg az, hogy ott van, kimutatható. Tudod ez egy mérés, a legelemibb, legmegbízhatóbb forrásból: spektroszkópia.

    Semmiféle exotikus sötét anyagra nincs tovább szükség, mert megtalálták a hiányzó anyagot. Már csak ismételni kellene a kísérleteket, nyilván, mert egy mérés (akarommondani egy kísérlet) nem (elég) mérés.
    Utoljára szerkesztette: Astrojan, 2016.01.02. 19:59:47
  • Irasidus #22
    A faktor nem valahány szorost jelent. Nem ugyanazt jelenti a "5 to 15 times" mint a "factor of 5–15". Még mindig nem tartozom neked semmilyen magyarázattal, és nem is kell bizonyítanom egyetlen állításomat sem neked, már csak azért sem mert te sem bizonyítasz semmit. Másrészt még mindig nem árultad el, honnan lett az a rengeteg molekuláris hidrogén?
  • Astrojan #21
    te figyelj, kiscsávó, miután sikerült tökéletes hülyét csinálnod magadból, még mindig azt a buta arcodat próbálod mentegetni ilyen gagyi mellébeszéléssel?

    Kimutatták a hiányzó anyagot!

    Azt állítottad, hogy a mérések elavultak, nem szégyellted. Tedd ide a méréseket ami elavulttá teszi a 20 éves méréseket.

    Azt állítottad, hogy a faktor 15 az valójában 15%, nem szégyellted.

    Azt állítottad, hogy ez csak egy ismeretterjesztő cikk ami hazudik, nem szégyellted.

    Ott van a saját magad által linkelt cikkben, fehéren feketén, lefordítom neked mert úgy tűnik nem találtál tolmácsot, tessék a manipuláció:

    A H2 molekuláris hidrogén mennyisége meghaladja az atomos, máskülönben semleges tehát nem ionizált hidrogén mennyiségét olyan 5-15 -szeres mértékben. Ez a kb 10-szeres faktor jól megfelel a hiányzó anyag problematikájának megoldásához (ami a spirál galaxisok forgásából adódik és ami a sötét anyag mizériát kiváltotta), legalábbis a látható galaxis mérettartományában, mert a méréseket (8 helyen) itt végeztük, ahol az élével felénk néző galaxis látszik.

    És valóban, nem ártana neked némi "esőképzeletlégere" is, mert sem a nyelv, sem az értelmezés nem akar menni.
  • Irasidus #20
    A nyelv ismerete, és a tudományos szöveg értelmezése nem ugyanaz. Utóbbihoz szükség van esőképzetlégere is. Másrészt a szövegből kiragadott idézet nem egyenlő a szöveg tartalmával, ez manipuláció a részedről.
  • Astrojan #19
    "..in which case it outweighs the H I by a factor of 5–15. This factor matches well the mass required to resolve the problem of the missing matter of spiral galaxies within at least the optical disk"

    Érted te egyáltalán a nyelvet?